A város, ahol megállt az idő
Bagosi Lívia

Halihó! Már biztosan kíváncsiak vagytok, hogy milyen volt megérkezni a mínusz 20°C-os szocreál városba. Itt jönnek az első élményeim! Vasárnap reggel 6 órára érkeztünk meg Krasznojarszk repterére a csoporttársammal, ahol már vártak minket egy ős öreg Volgával és bevittek a városba a kollégiumunkhoz.

Elég vegyes érzéseim voltak, amikor megláttam az autót: egyfelől nosztalgikus hangulatba kerültem, mert emlékeztetett nagypapám Ladájára, amivel kicsiként szerettem játszani, másfelől meg iszonyatosan idegennek éreztem. Ez nem az én világom és nem biztos, hogy azzal a Volgával bárhova is el akarok menni. De hát beszálltam, hisz céllal jöttem ide.

krasznojarszk1.jpg

A kocsiban beszélgettem picit az értünk jövőkkel. Egyikük tudott angolul, másikuk nem, de Google fordítóval megpróbált velem kommunikálni. Megkérdeztem, miért nem tudnak az oroszok angolul, mire ő viccből azt felelte, hogy arra várnak, hogy az egész világ tanuljon meg oroszul. De az mindenesetre elmondható, hogy azok közül, akikkel eddig találkoztam, csak az tudott angolul, aki volt már Európában. Ez érthető, hisz közel s távol nincs itt más semmi, csak Oroszország.

Krasznojarszk nagyjából egy millió fős város a semmi közepén, Szibéria délebbi részén. A Jenyiszej folyó folyik keresztül rajta, ezzel két részre osztva a várost, amelyeket nagyon frappáns módon jobb- és baloldalnak hívnak. A kollégium a városközpontban van a baloldalon.

krasznojarszk3.jpg

Napközben volt egy néhány órás pihink, ami eléggé kellett, hisz már majdnem 24 órája talpon voltunk. A repülőn se tudtam igazán aludni, no meg van azért egy 6 órás különbség az itteni és az otthoni idő között. Amikor megérkeztünk reggel, akkor otthon még csak éjfél volt.

Később megismerkedtünk Dasha-val, aki azért jött, hogy körbevezessen minket a városban. Kiderült, hogy a SIM-kártya, amit sikeresen megvettünk Moszkvában, nem a legjobb itt, mert az ország fel van osztva régiókra, és a két város nem ugyanabba esik. Emiatt sokkal drágább telefonálni.

krasznojarszk4.jpg

Másnap elmentünk az egyetemre, ami a város jobb oldalán van, ezért volt szerencsénk buszra ülni. Első ránézésre a buszokról nem mondaná meg az ember, hogy célba érnek-e, mert eléggé ütött-kopottak. Minden buszon utazik egy ellenőr, akit az egyenruhájáról lehet megismerni. Egy-egy buszra szállás 22 rubelbe kerül, ami nagyjából 100 forintnak felel meg – bérletet nem lehet kapni.

Az egész városnak olyan érzete van, mintha megállt volna az idő.

Szerző: Bagosi Lívia
Fotók: Bagosi Lívia

A VilágEgyetemista blogon Campus Mundi ösztöndíjat nyert hallgatók történeteit ismerheted meg. Ha te is kedvet kaptál, pályázati információkat a Tempus Közalapítvány 
oldalán találsz. Friss tartalmakért kövesd a Campus Mundi Facebook oldalát!

A CAMPUS MUNDI PROGRAM AZ EFOP-3.4.2 KIEMELT PROJEKT „CAMPUS MUNDI - FELSŐOKTATÁSI MOBILITÁSI ÉS NEMZETKÖZIESÍTÉSI PROGRAM” CÍMEN AZ EURÓPAI UNIÓ ÉS MAGYARORSZÁG KORMÁNYÁNAK TÁMOGATÁSÁVAL, AZ EURÓPAI SZOCIÁLIS ALAP TÁRSFINANSZÍROZÁSÁVAL 6,9 MRD. FT EFOP ÉS 2,3 MRD. FT VEKOP FORRÁSSAL VALÓSUL MEG A TEMPUS KÖZALAPÍTVÁNY KEZELÉSÉBEN. PROJEKTSZÁM: EFOP-3.4.2-VEKOP-15-2015-00001

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagegyetemista.blog.hu/api/trackback/id/tr9813702064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Világegyetemista

Friss topikok

Címkék

Albuquerque (5) Amszterdam (1) Angkor Wat (1) Arches Nemzetipark (1) Arctic Circle Race (1) Assaqutaq (1) Athén (1) Ausztria (5) Ázsia (1) Ázsiai Játékok (1) banán (1) Bangkok (1) Bécs (3) Beregszász (7) bicikli (1) blog (93) Brouwerij t IJ (1) búcsú (1) Café Fürst (1) Campus (3) Campus Mundi (161) Campus Mundi freemover (1) chili (2) csípős (1) Dánia (1) durian (1) egyenruha (1) egyetemista (155) feminizmus (1) fóka (1) Franciaország (3) freemover (3) gasztronómia (2) Grand Canyon (1) Groningen (1) Grönland (7) Grúzia (1) Hollandia (2) Hong Kong (11) hostel (1) Indonézia (3) Inodnézia (2) iszlám (1) Jakarta (15) Japán (1) Jordánia (15) kaland (1) Kambvodzsa (1) kampusz (1) Kanada (10) karácsony (1) Karib-tenger (1) karnevál (1) Kárpátalja (3) kávé (1) kert (1) Kína (8) Kolumbia (7) konferencia (2) Közel-Kelet (1) közlekedés (4) Krasznojarszk (11) külföldi félév (137) kutatás (3) Leidsepleinen (1) Lisszabon (1) Lolita (2) mangó (1) Marsrutka (1) McGill Egyetem (8) Medellín (1) mértékegységek (1) Milánó (1) Mirabell kastély (1) Mödling (1) Moszkva (1) Mozartkugeln (1) Myanmar (1) Nabokov (3) Németország (12) New York (8) Normandia (1) nyelv (3) Olaszország (9) Oroszország (11) orvos (1) orvostudomány (2) ösztöndíj (141) Padova (6) padthai (1) papaya (1) pénz (1) Philadelphia (1) piac (1) Porto (5) Portugália (15) pszichológia (1) részképzés (120) roadtrip (1) rovar (1) rövid tanulmányút (7) Salzach folyó (1) Salzburg (1) Schwedagon pagoda (1) Seegrotte barlang (1) Sisimiut (6) stratégia (1) sushi (1) szakmaigyakorlat (19) szemét (1) Szentpétervár (1) szilveszter (1) szivar (1) szöcske (1) szokások (1) Tajvan (1) tanulmányi ösztöndíj (137) taxi (1) TDK (1) tea (1) Tenerife (1) tengerpart (1) tészta (1) Thaiföld (5) Tibiliszi (1) tömeg (2) Trento (1) Tübingen (11) túra (1) Új-Mexikó (1) újév (1) Ukrajna (11) USA (12) vallás (1) Velence (1) vendégposzt (10) vendégposztoló (2) Verona (1) VilágEgyetemista (160) Vladimir Nabokov (1) wc (1) Wolf Dietrich von Raitenau (1) Zentralfriedhof (1) Címkefelhő