Első falatok Portóban
Jaksics Luca

Sziasztok! Arra gondoltam, hogy ma megosztom veletek azt, ami minden nagyszülőt aggaszt, amikor a kisunoka elutazik egy jó időre, legyen az csak a kollégium, egy hétvégi kiruccanás vagy egy féléves csereprogram. Te is hallottad már, hogy „Jól van, menjél kislányom, de mit fogsz ott enni? Eszel eleget, ugye? Mit főznek ott?”.

Szerintem ez eddig minden egyes alkalommal elhangzott, amikor egy hosszabb időre elutaztam, szóval ez a poszt legyen egy fajta megnyugtatás is, hogy igen, eszem eleget, és még jókat is. Mivel két nyarat is egy texasi lánytábor konyháján töltöttem, ezért ott nem volt kérdés, hogy volt-e mit ennem, inkább az volt a gond, hogy már megint egy számmal nagyobb nadrágot kellett vennem a nyár végére. A két nyár alatt viszont rengeteg új receptet megtanultam, amiket előszeretettel készítek el otthon is. A főzést már-már terápiás célzattal is szoktam alkalmazni stresszes vizsgaidőszakok alkalmával, egy vacsorameghívás pedig mindig jó indok arra, hogy összeüljön a baráti társaság.

Az előző bejegyzésben már említettem egy híres portugál finomságot, a pasteis de nata-t, és arra gondoltam, hogy ma meg is mutatom, hogyan néz ki. Emellett a fenséges sütemény mellett pedig bemutatom, hogy miket ettem, mióta Portóba költöztem öt hónapra. (Mivel már itt megéheztem, ezért írás közben gyorsan benyomtam három mogyoróvajas-banános-fahéjas palacsintát, hogy könnyebben menjen a folytatás.) Az alábbi kosárka a sokat emlegetett pasteis de nata!

pasteisdenata.jpg

Portugália híres a péksüteményeiről. A croissant-ok mennyeiek, csakúgy, mint a kis kosárkák és a megannyi különlegesség, amit bármelyik pékség polcain megtalálhatsz a zegzugos utcákat járva. Egy jó kávét is ajánlanék melléjük, vagy ha nem vagy egy kávés típus, akkor próbáld ki a frissen facsart narancslevet, hiszen helyi narancsokból készítik.

sarkipekseg.jpeg

Az édes péksütik mellett azonban sós, húsos, halas batyukat, kroketteket is kipróbálhatsz. Vannak tőkehallal, rákkal vagy tonhallal töltött olajban kisütött finomságok is, szóval tényleg mindenki megtalálhatja a kedvencét.

Gyakoriak az „álló kávézók”, ahova csak beugrasz, iszol egy eszpresszót, mellé bekapsz egy-két falatot és már mehetsz is. Nagyon kevés asztal van, a legtöbben állnak. A forgalmas órákban mindig tele vannak, ami egy jó lehetőség arra, hogy beszélgetésbe keveredj a helyiekkel.

kavezo1.jpeg

Egy helyi barátunk a múlt szombaton elkészítette nekünk a nevezetes Francesinha szendvicset, ami kihagyhatatlan, ha az ember Portóban jár. Persze az otthon elkészített sokkal finomabb, mint amit az éttermekben szolgálnak fel. A szendvicsben öt réteg hús volt rétegezve egy kenyéren sonkával, egy vastag sült hússal, kétféle virslivel a tetején pirított szalonnával aztán jött még egy kenyér, amire sajtot olvasztottak a sütőben, majd nyakon locsolták egy különleges szósszal. A szósz állítólag több mint harminc összetevőből áll, pontosan senki nem tudta megmondani, hogy ugyan mik azok, de az biztos, hogy az alapja sör. Hagyományosan sülkrumplival tálalják, és van, hogy tojást ütnek a tetejére, mielőtt a sütőbe rakják. A helyi srácok szerint egy adag olyan 2000-2500 kalóriát tartalmazhat a mennyiségtől függően, szóval határozottan nem diétás fogás, de megéri megkóstolni, mert sokkal finomabb, mint amilyennek tűnik. A szendvics neve francia lánykát takar, és egy francia szakács alkotta meg, amikor Portóba költözött az 1960-as években.

francesinha1.jpg

Természetesen a tőkehal sem marathat ki a listából, hiszen úgy tűnik, valahol, valamiben mindig feltűnik ez a portugál kedvenc. Még a kedves uberes hölgytől hallottam, hogy a hal elkészítési módjának több mint száz változata ismert és kedvelt. Ő egy olyan receptet ajánlott, ahol a halat szalonnával töltik, majd megsütik, és szőlővel tálalják. Persze ez csak egy a sok közül, a választék pedig minden étteremben elég széles.

Remélem az amatőr képek nem csorbítottak a leírtakon. Tervezek még több bejegyzést arról, hogy hol lehet a legjobb hagyományos ételeket megkóstolni, de persze, ezeket előbb le kell tesztelnem. :)

Ha többet szeretnél látni a mindennapjaimból, kövess az Instagramon: instagram.com/lucajaksics/

Szerző: Jaksics Luca
Fotók: Jaksics Luca

A VilágEgyetemista blogon Campus Mundi ösztöndíjat nyert hallgatók történeteit ismerheted meg. Ha te is kedvet kaptál, pályázati információkat a Tempus Közalapítvány 
oldalán találsz. Friss tartalmakért kövesd a Campus Mundi Facebook oldalát!

A CAMPUS MUNDI PROGRAM AZ EFOP-3.4.2 KIEMELT PROJEKT „CAMPUS MUNDI - FELSŐOKTATÁSI MOBILITÁSI ÉS NEMZETKÖZIESÍTÉSI PROGRAM” CÍMEN AZ EURÓPAI UNIÓ ÉS MAGYARORSZÁG KORMÁNYÁNAK TÁMOGATÁSÁVAL, AZ EURÓPAI SZOCIÁLIS ALAP TÁRSFINANSZÍROZÁSÁVAL 6,9 MRD. FT EFOP ÉS 2,3 MRD. FT VEKOP FORRÁSSAL VALÓSUL MEG A TEMPUS KÖZALAPÍTVÁNY KEZELÉSÉBEN. PROJEKTSZÁM: EFOP-3.4.2-VEKOP-15-2015-00001

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagegyetemista.blog.hu/api/trackback/id/tr7913738422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Világegyetemista

Friss topikok