Egyetemi élet Portóban
Jaksics Luca

Sziasztok! Ma arra gondoltam, hogy bemutatom Nektek az egyetemet és azt, hogy milyen itt a hallgatói élet.

Persze cserediákként ez mindig egy kicsit más lesz, de a krediteket ugyanúgy teljesíteni kell. A Campus Mundi ösztöndíj esetében ez minimum 20 kredit, és akkor még ott vannak az otthoni tárgyak is, amiket szintén teljesíteni kell valamikor. A Pécsi Tudományegyetemen emberi erőforrás tanácsadást tanulok angolul, viszont az Universidade Portucalensén nincs ilyen szak, úgyhogy a pszichológia és a menedzsment szakokról válogattam össze órákat, amelyek beleillenek az otthoni tanulmányaimba.

20180321_163322.jpg

Felvettem még a portugált, mint idegen nyelvet A1 szinten, ez heti kétszer két órában van, továbbá a portugál kultúra órát, amely hetente 2 vagy 5 órát vesz igénybe, attól függően, hogy Portó egyik nevezetességét vagy egy közeli várost látogatunk meg. Szerencsére volt lehetőség az órák cseréjére a félév során, így elkerülhettem az óraütközést. A szakos tárgyakat is heti kétszer két órában oktatják méghozzá portugálul, ezért van olyan, ahova nem kell bejárnunk, mert nem tudják megoldani a folyamatos fordítást, vagy, hogy a kivetített prezentáción angolul is szerepeljen az órai anyag. Ilyenkor hetente vagy kéthetente konzultációt tartanak az erasmusos diákoknak, ahol feltehetjük a kérdéseinket és ahol megbeszéljük, hogy mik a teljesítés feltételei. Két lehetőség közül választhatunk: a folyamatos értékelés, ahol két tesztet kell írni a félév során, valamint prezentációt csinálni, és egy nagyobb csoportmunkát. A másik lehetőség a félév végén lévő záróvizsga, aminek nincs két javítási lehetősége, mint ahogy azt otthon megszokhattuk. Az is nagy különbség, hogy amíg otthon egytől ötig, itt egytől húszig vannak az osztályzatok.

20180322_161553_2.jpgAz első szemeszterüket töltő egyetemisták, a gólyák, fekete öltönyben illetve kosztümben járnak ugyanolyancipővel és inggel, vállukon pedig ott pihen a fekete posztó, ami J. K. Rowlingot is inspirálta a roxfortos talárok kitalálásánál. Nem ritka, főleg az egyetem környékén, hogy a gólyákat csapatokba rendezik a felsőbb évesek és különböző feladatokat csináltatnak meg velük. Egyik kedvencük, amikor hangosan énekeltetik az elsőéveseket, legyen az az egyetem udvarán, a folyosón vagy éppen a nyílt utcán, akár a belvárosban is.

20180307_175943_1.jpg

A következő héten tavaszi szünet lesz az egyetemen, ami lehetőséget ad arra, hogy kiránduljunk egyet. A következő bejegyzésből kiderül, hogy hova is mentünk.

Szép napot,

Luca

Instagram.com/lucajaksics

Szerző: Jaksics Luca
Fotók: Jaksics Luca

A VilágEgyetemista blogon Campus Mundi ösztöndíjat nyert hallgatók történeteit ismerheted meg. Ha te is kedvet kaptál, pályázati információkat a Tempus Közalapítvány 
oldalán találsz. Friss tartalmakért kövesd a Campus Mundi Facebook oldalát!

A CAMPUS MUNDI PROGRAM AZ EFOP-3.4.2 KIEMELT PROJEKT „CAMPUS MUNDI - FELSŐOKTATÁSI MOBILITÁSI ÉS NEMZETKÖZIESÍTÉSI PROGRAM” CÍMEN AZ EURÓPAI UNIÓ ÉS MAGYARORSZÁG KORMÁNYÁNAK TÁMOGATÁSÁVAL, AZ EURÓPAI SZOCIÁLIS ALAP TÁRSFINANSZÍROZÁSÁVAL 6,9 MRD. FT EFOP ÉS 2,3 MRD. FT VEKOP FORRÁSSAL VALÓSUL MEG A TEMPUS KÖZALAPÍTVÁNY KEZELÉSÉBEN. PROJEKTSZÁM: EFOP-3.4.2-VEKOP-15-2015-00001

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagegyetemista.blog.hu/api/trackback/id/tr6113785308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Világegyetemista

Friss topikok