Az oroszok a palacsintára esküsznek
Bagosi Lívia

Halihó! Most folytatom a múlt héten megkezdett ételekkel kapcsolatos témámat.

Magyarországgal ellentétben, itt Oroszországban most vasárnap (április 8-án) volt a húsvét. Itt is festenek tojásokat, aminek csak díszítő célja van. Van egy hagyományos ételük, amit ilyenkor esznek: kulics naszhalnüj, ami egyszerűen csak annyit jelent: „húsvéti sütemény”. Küllemre egy henger, ami le van öntve cukormázzal. A tészta sima piskóta tészta, amibe hagyományosan mazsolát szoktak sütni. A bolti verzióban, amit én vettem, volt még egyéb aszalt gyümölcs is. Szóval leginkább az otthoni gyümölcskenyér ízéhez tudnám hasonlítani.

gykenyer_1.jpg

Még az első alkalommal, mikor oroszokkal mentünk vásárolni, ajánlották, hogy kóstoljuk meg a szgusenkát. Ez sűrített tej cukorral, és konzerv vagy tasak formásában lehet kapni. Többnyire palacsintával szokták enni. Magában véleményem szerint elviselhetetlenül édes íze van, bár mondjuk én mindig is a csípős vagy sós ételeket pártoltam. Úgyhogy végül a kávémba raktam, meg vettem pék sütit és azzal ettem. Úgy már amúgy nagyon ízlett.

tej.jpg

A helyi boltokban péksüteményből nincs nagy választék és pékséget se láttam még sehol. Helyettük rengetek palacsintázó van. Hisz azt imádják az oroszok. Itt a sós palacsinta ugyanannyira népszerű, mint az édes. A választék is nagyjából egálban van a két ízvilágból. Egyszer ettem tejföllel, ilyenkor külön kaptam egy összehajtogatott üres palacsintát és egy tálkát tejföllel. Nem volt rossz. Édesből mézeset kóstoltam dióval meg szgusonkásat. Ezeknek az árai 200-250 Ft körül vannak.

palacsintra.jpg

Az ilyen palacsintázókban lehet kapni még pirogot és pirozsokot is. Az előbbinek kenyér íze az utóbbi inkább a lángoshoz hasonlít. Ízesítésre számomra elég érdekes kombinációk léteznek. A pirog, amit én ettem, makrélával és rizzsel volt töltve. Pirozsogból hagyma-tojás kombinációsat ettem, de van természetesen káposztával töltött is. Ezeknek az ára 100-200 Ft körül van.

20180408_145652.jpg

Borcs és scsí levest is szerettem volna kóstolni, de azokat nem találtam. Az ismerőseim szerint ráadásul az a legjobb, ami otthon házilag készül.

Szerző: Bagosi Lívia
Fotók: Bagosi Lívia

A VilágEgyetemista blogon Campus Mundi ösztöndíjat nyert hallgatók történeteit ismerheted meg. Ha te is kedvet kaptál, pályázati információkat a Tempus Közalapítvány 
oldalán találsz. Friss tartalmakért kövesd a Campus Mundi Facebook oldalát!

A CAMPUS MUNDI PROGRAM AZ EFOP-3.4.2 KIEMELT PROJEKT „CAMPUS MUNDI - FELSŐOKTATÁSI MOBILITÁSI ÉS NEMZETKÖZIESÍTÉSI PROGRAM” CÍMEN AZ EURÓPAI UNIÓ ÉS MAGYARORSZÁG KORMÁNYÁNAK TÁMOGATÁSÁVAL, AZ EURÓPAI SZOCIÁLIS ALAP TÁRSFINANSZÍROZÁSÁVAL 6,9 MRD. FT EFOP ÉS 2,3 MRD. FT VEKOP FORRÁSSAL VALÓSUL MEG A TEMPUS KÖZALAPÍTVÁNY KEZELÉSÉBEN. PROJEKTSZÁM: EFOP-3.4.2-VEKOP-15-2015-00001

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagegyetemista.blog.hu/api/trackback/id/tr6813822502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Világegyetemista

Friss topikok