Utazás a transzszibériai expresszel
Bagosi Lívia

Halihó! A múlt héten hosszú hétvége volt itt is május 1-jének köszönhetően. Május 2-a is szünnap volt és mivel 3-án nem volt órám, így két csoporttársammal úgy döntöttünk, hogy elutazunk egy időre a Bajkál-tóhoz.

És hát mivel is utazik az átlagember Oroszországban városok között? Nem mással, mint a transzszibériai expresszel, amit nemes egyszerűséggel vonatnak hívnak. A jegyeket meg lehet venni az állomáson vagy online. Fontos, hogy képben legyünk azzal kapcsolatban, hogy milyen időzónában vagyunk éppen, és, hogy milyenbe utazunk, ugyanis az ország - méretének köszönhetően - többre van felosztva. És a vonat menetrendben az indulások és az érkezések moszkvai időpontban vannak megadva. Ez Krasznojarszkban annyit jelent, hogy plusz 4 órát hozzá kell adni, de az irkutszki időhöz (ahova érkeztünk) már 5 órát kell. Az odafele vonaton és az állomáson például a moszkvai idő volt látható és nem a helyi.

És azért az időzónákat átívelő út nem rövid. A mi utunk kicsit több mint 18 óra volt, de van, aki 3-5 napot is utazik, hogy célba érjen. A vagon nem is áll másból, mint ágyakból. Még különálló kabinok sincsenek, így mikor az ember végignéz a folyosón, ágyvégeket lát fejekkel vagy lábakkal. Mindenki kap egy előre összeállított, becsomagolt pakkot, ami két lepedőt, egy kistörülközőt és egy párnahuzatot tartalmaz. A matracok pedig feltekerve várnak az utasokra a párnával a belsejükben az ágyakon.
img-20180428-wa0008_1.jpg

Gondoltak arra is, hogy az utasok sok időt töltenek majd el a vonaton. Minden vagonban található egy szamovár (forró vizet lehet önteni belőle) és adnak bögrét is. Továbbá lehet venni teát, kávét, édességeket, nasikat és reggelit, ebédet, vacsorát is, ha az ember nem vitt volna magával semmit. Szóval az emberek teát szürcsölgetve nézelődnek, beszélgetnek, olvasnak és megannyi dolgot csinálnak.

Odafele, mikor meséltük, hogy a Bajkál-tóhoz megyünk kirándulni az egyik utas nekünk adott vagy 20 darab pirozsokot, amit a nagymamája sütött, mondván, hogy ő haza megy, ott sok étel lesz és nekünk nagyobb szükségünk van rá. Utunk során csak barátságos emberekkel találkoztunk, akik szívesen beszélgetnek bárkivel és megosztják azt, amijük van.

vonatbelso.jpg

Legközelebb majd írok nektek, arról, hogy miket is láttunk a Bajkál-tóhoz érve.

Szerző: Bagosi Lívia
Fotó: Bagosi Lívia

A VilágEgyetemista blogon Campus Mundi ösztöndíjat nyert hallgatók történeteit ismerheted meg. Ha te is kedvet kaptál, pályázati információkat a Tempus Közalapítvány 
oldalán találsz. Friss tartalmakért kövesd a Campus Mundi Facebook oldalát!

A CAMPUS MUNDI PROGRAM AZ EFOP-3.4.2 KIEMELT PROJEKT „CAMPUS MUNDI - FELSŐOKTATÁSI MOBILITÁSI ÉS NEMZETKÖZIESÍTÉSI PROGRAM” CÍMEN AZ EURÓPAI UNIÓ ÉS MAGYARORSZÁG KORMÁNYÁNAK TÁMOGATÁSÁVAL, AZ EURÓPAI SZOCIÁLIS ALAP TÁRSFINANSZÍROZÁSÁVAL 6,9 MRD. FT EFOP ÉS 2,3 MRD. FT VEKOP FORRÁSSAL VALÓSUL MEG A TEMPUS KÖZALAPÍTVÁNY KEZELÉSÉBEN. PROJEKTSZÁM: EFOP-3.4.2-VEKOP-15-2015-00001

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagegyetemista.blog.hu/api/trackback/id/tr8513897064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Világegyetemista

Friss topikok