Jelentés a környezettudatosság és a sör fellegvárából
Iványi Dávid

Németország... szervezettség, multikulturalizmus, sör, politikailag aktív társadalom, biciklisek mindenhol, zöld energia, sportnemzet, betétdíjas üvegek, elektromos autók, öko, bio. Ha egy mondatban kellene összefoglalnom a féléves tapasztalataimat, talán ezen szavak rendszertelen egyvelege jutna először eszembe. De ne rohanjunk ennyire előre.

3.png

Egy szürke hétköznapon kezdődött az egész... Épp az e-mailjeimet böngésztem az egyetemről hazafelé, mikor felugrott egy olvasatlan üzenet:

ösztöndíjas státuszt nyert.

Hirtelen életem egyik legemlékezetesebb napjává dicsőült ez a nap, hiszen megalapozottá vált a hónapok óta szövögetett tervem a féléves németországi részképzésemről. A célpont Köln, még konkrétabban a Cologne Business School volt.

7_2.jpg

Már az előkészületekkor úgy döntöttem, hogy a külföldi félévemen a szakmai fejlődésemre fókuszálok. Egyrészt azért határoztam így, mert szerettem volna, ha a külföldi tanulmányaim során teljesíteni tudom az otthon elvárt kreditszámot, elkerülve a féléves csúszást, másrészt pedig úgy gondoltam, hogy az oktatási rendszeren keresztül is nagyon sokat meg lehet tudni egy ország kultúrájáról, a hallgatók életviteléről, a tanárok mentalitásáról.
5.png

A tanóráink nem voltak előadásra és gyakorlati órákra bontva, hiszen a magánegyetemnek köszönhető kis hallgatói létszám (kb. 1400 fő) megengedte, hogy az összes órát családias (átlag 20-30 fő)  környezetben tölthessük. Ezt az oktatási formát kedvezőnek tartom, hiszen nem 2-3 nap után gyakoroljuk az előadáson elhangzottakat a hét másik felében tartott gyakorlaton, hanem párhuzamosan tudjuk a kettőt elsajátítani, ami ténylegesen hatékonyabbnak bizonyult.

4.png

Az oktatói színvonal nagyon magas volt, a tanárok többsége sikeres, nagymúltú karriert tudhat maga mögött, aminek köszönhetően az órák nem voltak „könyvszagúak”: igyekeztek praktikus, az üzleti életben használható tudást átadni.

Az iskola szervezésében részt tudtam venni a világ egyik vezető logisztikai szolgáltatást nyújtó cége, a UPS európai csomagfeldolgozó központjának látogatásán. Az üzemi terület a reptér biztonsági területén belül helyezkedik el, így fokozott ellenőrzések után, kizárólag az egyedi belépőkártyánk és a látogatást vezető munkatársak jelenlétében járhattuk végig a hatalmas létesítményt.

2_5.jpg

Természetesen a tanulás mellett a hallgatói életből is próbáltam minél aktívabban kivenni a részem. Ilyen volt az egyetem által szervezett év eleji bevonó program, az iskola közösségi termében rendezett események, a random házibulik a kollégiumban és természetesen a kölni karnevál.

8.png

A kalandvágyóbb hallgatók társaságában ellátogattunk Hamburgba is, ahol a 3 nap alatt megismerhettük a híres kikötővárost, amit a németek a Világ Kapuja néven emlegetnek.

6_2.jpg

A vizsgáim után úgy döntöttem, maradok még egy hónapot ebben a pezsgő diákvárosban és kipróbálom azokat a dolgokat, amelyekre az egyetem miatt nem maradt idő. A legjobban talán a sportolás vonzott. Rendkívül diákbarát rendszernek tartom, amit a németek működtetnek: az egyetemeken nincs előírva kötelező sportolás, azonban egy szervezet, összefogva az összes felsőoktatási intézményt, rendkívül széleskörű lehetőséget biztosít a sportolni vágyóknak. A sportok többsége teljesen ingyenes, egy részükre pedig jelképes összeget kell csak a regisztráláskor befizetni. Így tudtam kipróbálni az amerikai focit, a rögbit, a modern táncot, a hip hop táncot, a karatet és a kungfut.

Szerző: Iványi Dávid
Fotók: Iványi Dávid

A VilágEgyetemista blogon Campus Mundi ösztöndíjat nyert hallgatók történeteit ismerheted meg. Ha te is kedvet kaptál, pályázati információkat a Tempus Közalapítvány 
oldalán találsz. Friss tartalmakért kövesd a Campus Mundi Facebook oldalát!

A CAMPUS MUNDI PROGRAM AZ EFOP-3.4.2 KIEMELT PROJEKT „CAMPUS MUNDI - FELSŐOKTATÁSI MOBILITÁSI ÉS NEMZETKÖZIESÍTÉSI PROGRAM” CÍMEN AZ EURÓPAI UNIÓ ÉS MAGYARORSZÁG KORMÁNYÁNAK TÁMOGATÁSÁVAL, AZ EURÓPAI SZOCIÁLIS ALAP TÁRSFINANSZÍROZÁSÁVAL 6,9 MRD. FT EFOP ÉS 2,3 MRD. FT VEKOP FORRÁSSAL VALÓSUL MEG A TEMPUS KÖZALAPÍTVÁNY KEZELÉSÉBEN. PROJEKTSZÁM: EFOP-3.4.2-VEKOP-15-2015-00001

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagegyetemista.blog.hu/api/trackback/id/tr8314058382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Világegyetemista

Friss topikok

Címkék

Albuquerque (8) Allgemeines Krankenhaus (1) Amszterdam (1) Angkor Wat (1) Arches Nemzetipark (1) Arctic Circle Race (1) ARTEK (1) Assaqutaq (1) Athén (1) Ausztria (7) Ázsia (1) Ázsiai Játékok (1) banán (1) Bangkok (2) Bécs (6) Beregszász (7) bicikli (1) blog (117) Brouwerij t IJ (1) búcsú (1) Café Fürst (1) Campus (5) Campus Mundi (185) Campus Mundi freemover (1) Chiang Mai (1) chili (2) csípős (1) Dánia (1) durian (1) egyenruha (1) egyetemista (180) építészet (1) építkezés (1) Erdély (1) feminizmus (1) fenntarthatóság (1) fóka (1) Franciaország (4) freemover (3) gasztronómia (2) Grand Canyon (1) Groningen (1) Grönland (12) Grúzia (1) Hanoi (1) Hollandia (2) Hong Kong (11) Honvágy (1) hostel (1) Húsvét (3) Indonézia (3) Inodnézia (2) iszlám (1) Jakarta (15) Japán (1) Jordánia (15) kaland (1) Kambvodzsa (1) kampusz (2) Kanada (10) karácsony (1) Karib-tenger (1) karnevál (1) Kárpátalja (3) kávé (1) kert (1) Kína (8) Kolozsvár (1) Kolumbia (10) konferencia (2) Közel-Kelet (1) közlekedés (5) Krasznojarszk (11) külföldi félév (151) kutatás (3) lakhatás (2) Leidsepleinen (1) levelek (1) Lisszabon (1) Lolita (2) mangó (1) Marsrutka (1) McGill Egyetem (8) Medellín (1) MedUni Wien (1) mértékegységek (1) Milánó (1) milliomos (1) Mirabell kastély (1) Mödling (1) Moszkva (1) Mozartkugeln (1) Myanmar (1) Nabokov (3) Németország (12) New York (8) Normandia (2) nyelv (4) nyelvészet (1) Olas (1) Olaszország (13) önkéntesség (1) Oroszország (11) orvos (2) orvostudomány (3) ösztöndíj (157) Pado (1) Padova (10) padthai (1) papaya (1) pénz (1) Philadelphia (1) piac (1) Porto (5) Portugália (15) prom (1) pszichológia (1) részképzés (136) roadtrip (1) robogó (1) Románia (1) rovar (1) rövid tanulmányút (7) Salzach folyó (1) Salzburg (1) Schwedagon pagoda (1) Seegrotte barlang (1) Sisimiut (11) stratégia (1) street art (1) sushi (1) szakmaigyakorlat (21) szemét (1) Szentpétervár (1) szerzetesek (1) szilveszter (1) szivar (1) szöcske (1) szokások (1) Tajvan (1) tanulmányi ösztöndíj (157) taxi (1) TDK (1) tea (1) Tenerife (1) tengerpart (1) természet (1) tészta (1) Thaiföld (9) Tibiliszi (1) tömeg (2) Trento (1) Tübingen (11) túra (1) turista (1) Új-Mexikó (1) újév (1) Ukrajna (11) USA (15) vallás (1) Velence (1) vendégposzt (11) vendégposztoló (2) Verona (1) VilágEgyetemista (183) Vladimir Nabokov (1) wc (1) Wolf Dietrich von Raitenau (1) Zentralfriedhof (1) Címkefelhő