NYC 01: Átállás New Yorkra
Tamás Péter

Amikor ezt írom, még ott sem vagyok a Városban, Amelyik Soha Nem Alszik, de máris összezavarodott az időérzékem. Hogy miért?

Nem, nem a hat órás időeltolódásra állt át előre a szervezetem. Lelkileg érzékelem máshogy az időt. Egy ösztöndíj nyertesének ugyanis három időszak létezik.

Az első időszak, amikor már tudom, hogy elnyertem az ösztöndíjat, és mehetek. Esetemben a célállomás a New York Public Library Berg Gyűjteménye, ahol harminc napos tanulmányút keretében vizsgálhatom Vladimir Nabokov író ott őrzött kéziratait.

campusmundi_blog_1.JPGA New York Public Library

Képzeletben végigmegyek a metrótól a könyvtárig, és felidézem, milyen volt annak idején először meglátni a felhőkarcolók között vigyázzban álló Chrysler Buildinget. (Nem ez lesz az első New York-i utam.)

Új lendülettel dolgozom a Nabokov Lolitájáról szóló disszertációmon, és kinézek magamnak egy konferenciát, ahol majd ismertetem a kutatási eredményeim (a Nabokov and Translation c. szimpózium második, Észak-Karolina-i állomását).

Van az az időszak, amikor már elkezdődött az ösztöndíj, és dolgozom a vállalásaim megvalósításán. Ez természetesen még kellemesebb időszak. Élvezetes kihívások sűrűjében leszek: kézbe veszem az addig csak katalógusok leírásaiból ismert kéziratokat, és el kell döntenem, melyek relevánsak a kutatásomhoz, és hogyan építhetem be az elemzésüket a disszertációmba. Valamint meg kell írnom az előadást a konferenciára. Közben pedig hagyom, hogy a New York-i mindennapok új dolgokat tanítsanak meg a világról és saját magamról.

És a kettő között van a készülődés időszaka. Nos, ez a kellemetlen időszak. Én épp ebben a periódusban vagyok, de szerencsére már a legvégén. Megvan a repülőjegy, megvan az egészségbiztosítás, de nincs még bepakolva a bőröndöm, és folyton úgy érzem, valami kimaradt az összekészítendő vagy megvásárolandó dolgok listájáról. 

campusmundi_blog_2.JPGA könyvtárig vezető út, a háttérben a Chrysler Building

Ami nagy segítség, hogy a lakáskereséssel ezúttal nem kell foglalkoznom. Erica, akivel az előző utamon ismerkedtem meg, és aki Nabokov kéziratainál is jobban vonz New Yorkba, felajánlotta, hogy lakhatok nála. Legutóbbi New York-i látogatásom idején próbálkoztam Facebook-csoportokban, laktam egy kicsit kollégiumban, aztán amikor azt már nem tudtam fizetni, a spareroom.com egyik „speed roommating” nevű lakótárskereső összejövetelén találtam magamnak albérletet.

Az elintézendő ügyek egyre fogynak, a kiutazás dátuma pedig megállíthatatlanul közeledik.

Nemsokára véget ér a készülődés időszaka, és elkezdhetem a kutatóutat. Már nagyon várom!

Szerző: Tamás Péter
Fotók: Tamás Péter

A VilágEgyetemista blogon Campus Mundi ösztöndíjat nyert hallgatók történeteit ismerheted meg. Ha te is kedvet kaptál, pályázati információkat a Tempus Közalapítvány 
oldalán találsz. Friss tartalmakért kövesd a Campus Mundi Facebook oldalát!

A CAMPUS MUNDI PROGRAM AZ EFOP-3.4.2 KIEMELT PROJEKT „CAMPUS MUNDI - FELSŐOKTATÁSI MOBILITÁSI ÉS NEMZETKÖZIESÍTÉSI PROGRAM” CÍMEN AZ EURÓPAI UNIÓ ÉS MAGYARORSZÁG KORMÁNYÁNAK TÁMOGATÁSÁVAL, AZ EURÓPAI SZOCIÁLIS ALAP TÁRSFINANSZÍROZÁSÁVAL 6,9 MRD. F

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagegyetemista.blog.hu/api/trackback/id/tr714281343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Világegyetemista

Friss topikok

Címkék

Albuquerque (8) Allgemeines Krankenhaus (1) Amszterdam (1) Angkor Wat (1) Arches Nemzetipark (1) Arctic Circle Race (1) ARTEK (1) Assaqutaq (1) Athén (1) Ausztria (7) Ázsia (1) Ázsiai Játékok (1) banán (1) Bangkok (2) Bécs (6) Beregszász (7) bicikli (1) blog (117) Brouwerij t IJ (1) búcsú (1) Café Fürst (1) Campus (5) Campus Mundi (185) Campus Mundi freemover (1) Chiang Mai (1) chili (2) csípős (1) Dánia (1) durian (1) egyenruha (1) egyetemista (180) építészet (1) építkezés (1) Erdély (1) feminizmus (1) fenntarthatóság (1) fóka (1) Franciaország (4) freemover (3) gasztronómia (2) Grand Canyon (1) Groningen (1) Grönland (12) Grúzia (1) Hanoi (1) Hollandia (2) Hong Kong (11) Honvágy (1) hostel (1) Húsvét (3) Indonézia (3) Inodnézia (2) iszlám (1) Jakarta (15) Japán (1) Jordánia (15) kaland (1) Kambvodzsa (1) kampusz (2) Kanada (10) karácsony (1) Karib-tenger (1) karnevál (1) Kárpátalja (3) kávé (1) kert (1) Kína (8) Kolozsvár (1) Kolumbia (10) konferencia (2) Közel-Kelet (1) közlekedés (5) Krasznojarszk (11) külföldi félév (151) kutatás (3) lakhatás (2) Leidsepleinen (1) levelek (1) Lisszabon (1) Lolita (2) mangó (1) Marsrutka (1) McGill Egyetem (8) Medellín (1) MedUni Wien (1) mértékegységek (1) Milánó (1) milliomos (1) Mirabell kastély (1) Mödling (1) Moszkva (1) Mozartkugeln (1) Myanmar (1) Nabokov (3) Németország (12) New York (8) Normandia (2) nyelv (4) nyelvészet (1) Olas (1) Olaszország (13) önkéntesség (1) Oroszország (11) orvos (2) orvostudomány (3) ösztöndíj (157) Pado (1) Padova (10) padthai (1) papaya (1) pénz (1) Philadelphia (1) piac (1) Porto (5) Portugália (15) prom (1) pszichológia (1) részképzés (136) roadtrip (1) robogó (1) Románia (1) rovar (1) rövid tanulmányút (7) Salzach folyó (1) Salzburg (1) Schwedagon pagoda (1) Seegrotte barlang (1) Sisimiut (11) stratégia (1) street art (1) sushi (1) szakmaigyakorlat (21) szemét (1) Szentpétervár (1) szerzetesek (1) szilveszter (1) szivar (1) szöcske (1) szokások (1) Tajvan (1) tanulmányi ösztöndíj (157) taxi (1) TDK (1) tea (1) Tenerife (1) tengerpart (1) természet (1) tészta (1) Thaiföld (9) Tibiliszi (1) tömeg (2) Trento (1) Tübingen (11) túra (1) turista (1) Új-Mexikó (1) újév (1) Ukrajna (11) USA (15) vallás (1) Velence (1) vendégposzt (11) vendégposztoló (2) Verona (1) VilágEgyetemista (183) Vladimir Nabokov (1) wc (1) Wolf Dietrich von Raitenau (1) Zentralfriedhof (1) Címkefelhő