#5 Nemzetek konyhája
Bíró Ákos

Ezúttal visszafelé fogok haladni az időben, ami az írást illeti.

November 5-én, hétfőn az egyetemen a második óra helyett ünnepség volt a program: aki akarta, felírta magát egy listára előző héten, és a saját országának hagyományos ételeiből főzött valamit, amiből egyfajta ételkiállítás keletkezett a nyelvi centrumban. Fel sem sorolom mennyi ország volt jelen…a lényeg, hogy mi magyarok is kitettünk magunkért! Gulyáslevessel, paprikával, (fűszerpaprika, és Pista az erősebbik fajtából) valamint lekváros palacsintával képviseltük kis országunkat.

fokep_3.jpg

Ezzel együtt a szervezők helyében én pár dolgon változtatnék: bár már délelőtt 10 órakor elkészültünk, hosszú várakozás következett: hagyományos megnyitóként az egyetem elnöke vett először az étkekből, s beszélt minden diákkal pár szót, de addigra már volt 11:30 is, mire ebbe egyáltalán belekezdett…s addig mi csak nézhettük a kiállított finomságokat. Nem mellesleg az elnök mögött pedig a várakozók tekintélyes tömege hömpölygött, melynek befogadására a hely abszolút alkalmatlan volt és kicsiny, így a hatalmas nyüzsgésben voltak, akik inkább kifelé vették az irányt.

Természetesen amit főztünk abból nem sokára semmi sem maradt, sokan dicsérték, és hát hadd legyek szerény, nem hiába!

A nap legkedvesebb eseménye az egyik biztonsági őr volt, akit teljesen elvarázsolt a csípős paprika, s megígérte nekünk, hogy egyszer vendégül lát minket mansaf-el, ami egy csodálatos jordán hagyományos étel. Nem mellesleg, bár már azt hittük elfogyott, még az ünnepség alatt is szerzett nekünk valahonnan egy tányérral a fentebb említett fogásból…A képen sajnos nem mindannyian vagyunk rajta akik részt vettünk ebben a kis képviseletben.

1_7.jpg

Apropó, összegyűltünk. Tegnap történt a sütés-főzés, egyik kollegina albérlete adott otthont az eseménynek, s igen kellemes hangulatban állítottuk össze az étkeket, mindenki kivéve a maga részét a folyamatból. Nem is voltunk még így együtt, mi, Jordániában tanuló magyarok, igazán jó közösségi program volt, gondolom mondanom sem kell hogy kora-délutántól estig eltartott…

de az érzés, mikor a gulyásleves elkészült…s az illata épp olyan volt, mintha csak egy álmoskás vasárnap összeülnénk otthon ebédelni, csak éppen több ezer km távolságról…leírhatatlan!

2_10.jpg

Ugyanaznap reggel még levizsgáztam a legutóbb is említett könyvből. Igen vasárnap és nem csütörtökön, mert keddig precíz időbeosztásomnak köszönhetően a könyv feléig sem sikerült eljutni, ami a szerdát illetően nagyon gyenge alvási lehetőségeket láttatott…inkább beszéltem a tanárnénivel, s beleegyezésével nyertem pár extra napot. Szerencsére a könyvet mi választhattuk ki, így szórakoztató olvasmányból vizsgáztam: a könyv címe magyarul

„Egy feleség nem elég, férjből egy is sok” ami a többnejűséget, és annak férfi illetve női megítélését tárgyalta regény formában, szórakoztató módon, sokszor egész illetlen kifejezéseket is használva.

Öröm volt olvasni, s róla beszélni is.

Bár a hétvégém olvasással, s a vizsgára készüléssel telt, előtte csütörtökön azonban vendégségbe mentünk: a tanárnő meginvitálta a csoportunkat az otthonába egy közös főzésre és evésre. Bár délután 16 órát beszéltünk meg, sajnos nem számoltunk az itteni péntek bájával: ubert, taxit, és careem-ot (az említettekhez hasonló jellegű harmadik szolgáltató) sem lehetett találni, amellett hogy mindenütt jelentős torlódás alakult ki. Mindez még délután. Végül a tanárnő férje jött ki értünk autóval…a késés miatt némileg kellemetlen kezdet (megérkezve látszódott, hogy ezt főleg mi éreztük így, nagyon vártak minket) ellenére viszont kifejezetten pazar esténk volt: még az étel, a maqluba elkészítésében (bár ez már a vége volt) is részt vettünk, majd falatozás után estébe nyúló beszélgetés következett.

Egy kedvességgel teli otthon melege fogadott minket, amit sohasem fogok elfelejteni.

3_8.jpg

Szerző: Bíró Ákos
Fotók: Jonatan Qahoush és Benedek Julianna Zsuzsanna

A VilágEgyetemista blogon Campus Mundi ösztöndíjat nyert hallgatók történeteit ismerheted meg. Ha te is kedvet kaptál, pályázati információkat a Tempus Közalapítvány 
oldalán találsz. Friss tartalmakért kövesd a Campus Mundi Facebook oldalát!
A CAMPUS MUNDI PROGRAM AZ EFOP-3.4.2 KIEMELT PROJEKT „CAMPUS MUNDI - FELSŐOKTATÁSI MOBILITÁSI ÉS NEMZETKÖZIESÍTÉSI PROGRAM” CÍMEN AZ EURÓPAI UNIÓ ÉS MAGYARORSZÁG KORMÁNYÁNAK TÁMOGATÁSÁVAL, AZ EURÓPAI SZOCIÁLIS ALAP TÁRSFINANSZÍROZÁSÁVAL 6,9 MRD. F

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagegyetemista.blog.hu/api/trackback/id/tr9214356303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Világegyetemista

Friss topikok