Akkor lássuk miből élünk – az indonéz gasztronómia nyomában
Szamosi Éva

Legjobb lesz, ha rögtön két sztereotípiát megdöntök a bejegyzésem elején. Először is az indonéz emberek nem csak rizst esznek rizzsel. Másodszor, nem minden indonéz ember vékony.

A közel 18000 szigetből álló Indonézia konyhája igen sokszínű, a szó szoros értelmében.

Amikor megkérdeztem az indonéz barátaimat, hogy mik a fő fűszerek Indonéziában, azt a választ kaptam, hogy négy kategória létezik: fehér, piros, sárga és narancssárga.

Ugyanis a fűszereket színük szerint csoportosítják. Fehér színbe tartozik a fokhagyma, a hagyma, a kukui dió, a kókuszdió és a koriandermag; piros színű fűszerek a chili, a lilahagyma és a bors. Sárga kategóriát a kurkuma és a pandanlevél képzi, illetve a narancsba sorolják a római köményt, a kardamomot, a gyömbért és a galangált. Ezen kívül a szegfűszeg és a szerecsendió is értékes része a szigetvilág gasztronómiájának. A fűszerek változatosságából és sokféleségéből is adódhat, hogy nemhogy éhen nem halok, hanem oda is kell figyelnem, hogy mennyit eszem, hacsak nem gurulva szeretnék haza menni.

img_7511.JPG

Az tény, hogy a rizs központi szerepet kap az indonéz étkezésben és minden nap esznek rizst. Ugyanakkor ebbe is csempésznek változatosságot, hiszen különböző módon készítik ezt el. Nagy kedvencem a lontong, ami banánlevélben vagy kókuszlevélben főtt rizst jelent. Amikor az egyik csoporttársamat megkérdeztem, hogy ezt az ételt otthon én is el tudnám-e készíteni, csak nevetett és azt mondta, amennyiben szerzek banán- vagy kókuszlevelet, akkor igen. Úgyhogy ezen a projekten még dolgozom!

Első lontongos élményem az volt, amikor satay mellé tálalták. Satay egy grillezett húsnyársat jelent mogyorószósszal. Ez az abszolút kedvenc! Annyira szeretem, hogy szinte mindennapi étkezésem részét képzi.

satay.JPG

A tálalást különösen ötletesnek és egyedinek találom, Indonéziában szinte minden ételt banánlevélen tálalnak.

A maga egyszerűségével, de ugyanakkor ízlésességével ragad magával ez a megoldás.

Egy másik híres indonéz étel a rendang. Egyszerűen megfogalmazva a rendang egy kókusztejben főtt marhahúst jelent, amit gazdagon fűszereznek és természetesen rizzsel tálalnak. Míg a satay egy lágyabb, édesebb ízvilágot képvisel, a rendang a csípős ételek közé tartozik.

rendang.JPG

A dobogó harmadik helyét pedig a nasi goreng foglalja el, ami egy rizses egytálétel. Ezt lehet kérni hússal vagy rákkal is.

A nasi goreng egy biztos pont, hiszen ezt bárhol bármikor lehet kapni egy indonéz utazás során.

nasi_goreng.jpg

Számomra ez a három étel az abszolút kedvenc. Szóval aki Indonéziát választaná külföldi tanulása helyszínéül, nem kell aggódnia, nem 40 kilósan fog haza érkezni.

Szerző: Szamosi Éva
Fotó: Szamosi Éva

A VilágEgyetemista blogon Campus Mundi ösztöndíjat nyert hallgatók történeteit ismerheted meg. Ha te is kedvet kaptál, pályázati információkat a Tempus Közalapítvány 
oldalán találsz. Friss tartalmakért kövesd a Campus Mundi Facebook oldalát!
A CAMPUS MUNDI PROGRAM AZ EFOP-3.4.2 KIEMELT PROJEKT „CAMPUS MUNDI - FELSŐOKTATÁSI MOBILITÁSI ÉS NEMZETKÖZIESÍTÉSI PROGRAM” CÍMEN AZ EURÓPAI UNIÓ ÉS MAGYARORSZÁG KORMÁNYÁNAK TÁMOGATÁSÁVAL, AZ EURÓPAI SZOCIÁLIS ALAP TÁRSFINANSZÍROZÁSÁVAL 6,9 MRD. F

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagegyetemista.blog.hu/api/trackback/id/tr5214368057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2018.11.14. 15:17:10

Klassz poszt! Banánlevelet Budapesten egyes kínai élelmiszerboltokban, kínai piacon láttam.

naneszórakozz 2018.11.14. 15:17:20

Imádom az ázsiai konyhát. Ez a 3 féle étel is felkeltette az érdeklődésemet. Jól néznek ki, egyszer biztosan megkóstolom.
Nemrég voltam Malayziában, egyszer Indonézia is sorra kerül.

ekat 2018.11.19. 09:34:02

Az Ázsia Bt. hűtőpultjában láttam banánlevelet.

Világegyetemista

Friss topikok