Kíváncsi vagy, hogy milyen a beregszászi piac, de lusta vagy eljönni és megnézni?
Biró Gergő

Kapható itt minden, mint a búcsúban!
Kagyló, alga, kaviár, cigaretta, kifliben tálalt gyros, kóborkutyák, bárányfej, papír írószer, fűszerpaprika, csebureki, bon-bon, ruhák, szerszámgép alkatrészek, mindent megtalálni.

Nagyon szeretem a piacokat, Magyarországon is igyekszem piacon és nem szupermarketekben vásárolni. Szeretem, amikor közvetlenül a termelőtől tudok vásárolni, legyen az hús, zöldség, gyümölcs, tejtermék. Kőbányán az úgynevezett MDF piacon szoktam vásárolni, mert ott laktam tőle gyalog 500 méterre és minden szükséges élelmiszer alapanyag kapható. De ezen kívül is számos termelői piac működik Budapesten.

Azért is szeretem a piacokat, mert az egy érdekes, színes képet mutat az adott közösségről és társadalomról, akármerre járok éppen a világban.

Kíváncsi vagyok, hogy a kereskedők hogyan viszonyulnak a vevőkhöz, mi a legfőbb termék kínálat, milyen az árak színvonala. Ha lehet, akkor szeretek kóstolni, és ajándékot, vásárfiát is piacról szeretek vásárolni, illetve szeretek én is beszélgetésbe elegyedni árusokkal.

Néhány Erasmus Plus szemináriumnak és tréningnek köszönhetően eljutottam Törökországba, így jártam nemcsak az isztambuli Nagy Bazárban, hanem Diyarbakir piacán is, illetve Riga nagy piacához is volt már szerencsém. Ez utóbbi azért is érdekes, mert itt négy nagy csarnokban különféle termékeket lehet vásárolni, van külön húsos, külön tejtermékes, külön halakat és tengeri- folyami herkentyűket árusító és külön zöldség-gyümölcs csarnok is. A csarnokok területén kívül is lehet kapni gyümölcsöt, szovjet relikviákat, egyenruhákat, kínai tömegterméket.

_piac_felulnezeti_kep.jpg

A beregszászi piac felülnézeti térképe

A Beregszászi Piac és annak környéke kicsit a magyarországi kisvárosok piacainak hangulatát és termékkínálatát idézi, megfűszerezve azt szovjet időkben idetelepült kereskedők standjaival és szovjet utódállamok termékeivel.

Ahogyan Rigában is, itt is külön csarnok van a tejtermékeknek, külön a hústermékeknek, és itt is van zöldséges csarnok.

kutya_a_husboltban_1.jpg

A beregszászi piac húsos csarnoka vásárlókkal és kutyákkal. Az emberek nem zavarják a kutyákat, a kutyák nem zavarják az embereket. De erről majd írok egy későbbi blogbejegyzésben.

orosz_sor.jpg

Az úgynevezett „orosz-sor” a húsos csarnokban.

A húsos csarnok egyik hajójában orosz árus néniknél - tradicionális receptek elkészítéséhez szükséges dolgokon kívül is - szinte mindent be lehet szerezni. Segítenek receptek pontosításában, hozzávalók választásában is.

Lehet kapni Balti államokban készült halkonzerveket, Belarussziában készített szörpöket, fenyőgyantából készült fogkrémet, görögországi olívaolajat, csehországi felvágottakat, illetve sört, lengyel vodkát és sajtokat, azerbajdzsáni gránátalmalevet, illetve gránátalma szirupot, nyírfalevet, illetve sokféle magyarországi terméket is, a Túró Ruditól a mosószerig.

cipojavito_1.jpg

Cipőjavító műhely szemben.

Van egy cipőjavító kis műhely a piac egyik sarkában, ahol

az ott dolgozó mesterek mottója, hogy „Mindent meg lehet oldani.”

És Ők tényleg meg is oldják. Cipő, csizma, táska varrás, javítás, mindig sok munkájuk van, de ez egyrészt azért nem meglepő, mert jól dolgoznak, másrészt sajnos sokan olyan szegények, hogy nem tudnak új cipőt venni, ezért amíg lehet megjavíttatják a régit. A cipőjavító műhely környékén a budapesti Kőbányai úti ázsiai piacról származó ruhaneműket lehet kapni, a budapestitől valamivel drágább áron.

fuszerstand.jpg

Fűszerstand a zöldség-gyümölcs csarnok egyik sarkában.

Amit nagyon szeretek, az a fenti képen látható fűszeres sarok. Van egy Üzbegisztánból származó bácsi, aki kötényében állva mosolyog és kínálja portékáját a finom és friss fűszereket, és aszalványokat. Itt vásárolhatunk foghagyma és különféle paprika őrleményeket, curryt, majorannát és annyiféle és fajta fűszert, hogy nem is akarom felsorolni. De lehet nála kapni többféle fajta és ízű mazsolát, aszalt áfonyát és más finomságokat is.

halpult_1.jpg
Halak nagy választéka.

Beregszász messze van a Fekete-tengertől, ezért az itteni piacnak nincsen külön halas csarnoka, de itt is lehet kapni konzerv, mirelit és egyéb halakat. (Például ruszlit és egyéb halsalátákat, füstölt és szárított halakat is.) Lehet kapni kagylót, algát is. Vicces is volt, hogy itt létem első hetében már algát és kagylót vettem az ebédhez, és az itt született, 30 éve itt élő kollégáim tőlem értesültek arról, hogy ilyesmit is lehet kapni a beregszászi piacon.

halpult_2.jpg
Halak és egyéb tengeri ételek is kaphatók.
tejescsarnok.jpg
A tejcsarnokban hétköznap kevesebb kofa van, hétvégén többen kínálják a portékájukat.

A tejescsarnok kínálata a legszerényebb. Nagyon finom kecsketej és tehéntej kapható, házitúrót és házitejfölt is lehet kapni mindig - aminek összehasonlíthatatlanul jobb íze van a bolti készítményeknél. (Megjegyzem a bolti tejfölök is jobb ízűek és állagúak a Magyarországon kapható márkáknál.) Sajnos kevesen készítenek sajtokat, pedig közel egy évszázaddal ezelőtt Egán Ede a Hegyvidék Akció során a havasi tejgazdaságok rendszerének kiépítésén dolgozott a Magyar Királyság ezen vidékén, illetve európai hírű szakemberként magyarországi tejgazdaság és sajtipar fejlesztésén dolgozott.

nyitvatartas.jpg
A piac titkárságának nyitvatartási rendje

Jó magyar piachoz híven lehet itt kapni lángost is, de van finom csebureki olyan 200 forint körüli hrvinyáért, lehet kapni gyrost, az extra nagy adagot 700 forintnak megfelelő hrivnyáért.

A – nem hivatalos – pénzváltókról a békesség és saját testi épségem érdekében nem készítettem fényképet, dohánytermékeket is lehet kapni több helyen, de nem szeretem a cigarettát, ezért erről nem közlök fotót.

csebureki.jpg

Olajban sült friss ételek, lángos, csebureki és egyebek.

gyrosos.jpg

A Gyrosra itt sajtot reszelnek és tortilla vagy pita helyett kifliben adják. A szósz íze pedig valami nagyon furcsa majonéz ízére hasonlít, a szomszédos ruhaboltban árusító néni persze nem örül az ott tolongó és mindenféle szószokkal leöntött ételeket fogyasztó vásárlóknak.

esovedo.jpg

A vásárlók zavartalansága érdekében egyes árusok így védekeznek az eső ellen.

infotabla.jpg

Ha egy árusnak mérlegre lenne szüksége, itt kölcsönözni is lehet.

A piac környékén lévő utcákon is lehet kapni mindenfélét. Ruhaneműt, házi bort, házi tojást, mézet, virágot, egész csirkét, tejet, túrót, gyümölcsöket és egy azeri zöldségestől mindenféle, kaukázusi gyümölcsöt és zöldséget.

utcan_is_arulnak_1.jpg
A piac környéki utcákon is árusokba botlik az ember.

utcan_is_arulnak_2.jpg

Akinek egy kis földje van, és teheti, ilyen módon igyekszik a jövedelmét kiegészíteni.

Sajnos sokan csak bevásárlóturisták Kárpátalján, pedig akad látnivaló bőven, és érdemesebb hosszabban is időzni a magyar történelem szempontjából érdekes és természeti szépségekben is bővelkedő régióban. Ezért én nagyon remélem, hogy nem lesz Kárpátaljából az, mint Budapest az angol turistáknak.

Kulturális programokban is megtalálhatja mindenki a kedvére valót, volt itt Bánk bán operaelőadás és Ákos koncert is szeptemberben. 2018. október 15-én hétfőn pedig a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház nagytermében láthattam a budapesti Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium színészképzés szakos diákjainak díjnyertes előadását, A fehérmezők lovagja című darabot. Hála Istennek elég gyakran találkozom a Határtalanul program keretén belül, magyarországi támogatással Kárpátalján tanulmányi kiránduláson lévő magyarországi diákcsoporttal. Bízom benne, hogy egyre több érdeklődő vendég és utazó érkezik majd Kárpátaljára a nagyvilágból.

Aki szeretne ideutazni és kérdései vannak, nyugodtan keressen engem bizalommal, és írjon a karpataljaikorkep@gmail.com címre, a vállalkozó kedvűeknek pedig ajánlom, hogy vegye fel a kapcsolatot valamelyik kárpátaljai idegenvezetővel és utazásszervezővel.

Beregszász, 2018. október 17.

Szerző: Biró Gergő
Fotók: Biró Gergő

A VilágEgyetemista blogon Campus Mundi ösztöndíjat nyert hallgatók történeteit ismerheted meg. Ha te is kedvet kaptál, pályázati információkat a Tempus Közalapítvány 
oldalán találsz. Friss tartalmakért kövesd a Campus Mundi Facebook oldalát!

A CAMPUS MUNDI PROGRAM AZ EFOP-3.4.2 KIEMELT PROJEKT „CAMPUS MUNDI - FELSŐOKTATÁSI MOBILITÁSI ÉS NEMZETKÖZIESÍTÉSI PROGRAM” CÍMEN AZ EURÓPAI UNIÓ ÉS MAGYARORSZÁG KORMÁNYÁNAK TÁMOGATÁSÁVAL, AZ EURÓPAI SZOCIÁLIS ALAP TÁRSFINANSZÍROZÁSÁVAL 6,9 MRD. F

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagegyetemista.blog.hu/api/trackback/id/tr6814307059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Világegyetemista

Friss topikok

Címkék

100 (1) 8 (1) Advent (1) advent (2) Adventi vásár (1) áfonya (1) alagút (1) albérlet (2) Albuquerque (9) Allgemeines Krankenhaus (1) Amalfi (1) Amerika (6) Amszterdam (2) Angkor Wat (1) Anglia (6) angol (2) anime (1) Antwerpen (7) anyagiak (1) aperitivo (1) Arches Nemzetipark (1) Arctic Circle Race (1) art (1) ARTEK (1) Assaqutaq (1) Athén (1) Ausztria (11) Azori (1) Azoriszigetek (2) Ázsia (1) Ázsiai Játékok (1) azulejo (1) Bajor (1) banán (1) Bangkok (2) bank (1) bárány (1) barát (1) barátok (2) Beatles (1) Bécs (10) Belém (1) belga (1) Belgium (29) bepakolás (1) Beregszász (7) betegség (1) bicikli (3) blog (351) blogger (1) bocconi (1) Bocconi University (1) bomdia (1) bőrönd (2) Bratislava (2) Brazilia (3) brit (1) Brno (1) Brouwerij t IJ (1) Brugge (1) Brünn (1) Brüsszel (5) búcsú (3) Busan (6) bútor (1) CabodeRoca (1) Café Fürst (1) Campus (5) Campus Mundi (433) Campus Mundi freemover (1) cantus (1) card (1) celebration (1) CEMS (2) Cezanne (1) challenge (1) cheers (1) Chiang Mai (1) Chicago (1) chili (2) Christmas (1) christmas (1) ciao (1) Cinque Terre (1) Como (1) család (1) Csehország (1) csiga (1) csípős (1) csomagolás (1) cukornád (1) Dánia (4) Dél-Korea (11) Déva (1) Donaustauf (1) drink (2) durian (1) Edinburgh (8) edzés (1) egészségügy (1) egyenruha (1) Egyesült Királyság (2) egyetem (3) Egyetem (1) egyetemista (429) egyetemi élet (4) Egyiptom (2) építészet (1) építkezés (1) Erasmus (1) Erdély (1) ESN (1) Észtország (14) észt nyelv (3) étel (4) etikett (1) Európa (1) EurópaiParlament (1) Évi (22) fagyizó (1) fagylalt (1) fáklya (1) félév (1) felhívás (1) felvonulás (1) feminizmus (1) fenntarthatóság (1) festészet (2) festmény (2) Finnország (5) finnugor (1) Firenze (12) Florida (1) foci (1) főiskola (1) fóka (1) food (3) football (1) forraltbor (1) forrócsoki (1) főzés (1) Franciaország (23) freemover (4) friends (1) futóverseny (1) gasztro (1) gasztronómia (6) Gedser (1) Gent (7) gleccser (1) GoldenWeek (1) goodbye (1) Göteborg (1) Grand Canyon (1) Greta Thunberg (1) Groningen (1) Grönland (15) Grúzia (1) Gyeongbokgung palota (1) Gyeongbokgung Palota (1) gym (1) gyógyszer (1) hallgató (1) Hamburg (1) hamburger (1) hamburgernap (1) hanbok (1) Hanoi (1) Harry Potter (2) Hawaii (1) Helsinki (1) (2) hockey (1) hoki (1) holland (1) Hollandia (2) Hong Kong (11) Honvágy (1) honvágy (1) hostel (1) Húsvét (3) Hwaseong Fortress (1) idegennyelv (2) Ikea (1) illem (1) Indonézia (3) Inodnézia (2) Írország (1) ismerkedés (1) iszlám (1) Isztambul (6) ital (2) Izland (4) Jakarta (16) Japán (14) játék (1) jégkorong (1) Joplin (2) Jordánia (15) Jyväskyä (1) kaland (1) Kambvodzsa (1) kampusz (2) Kanada (10) karácsony (7) Karácsony (2) karácsonyivásár (2) Karib-tenger (1) karnevál (1) Kárpátalja (3) kártya (1) kastélyok (1) kávé (2) képeslap (1) képregény (1) képregényfesztivál (1) képzőművészet (1) kerékpár (1) kert (1) kézilabda (1) kiállítás (3) kihívás (1) Kína (8) kirándulás (2) kiutazás (1) kollégium (1) Kolozsvár (1) Kolumbia (13) kommunikáció (1) konferencia (2) könyv (1) könyvtár (1) környezettudatosság (1) koronavírus (1) Közel-Kelet (1) közlekedés (8) Krasznojarszk (11) külföldi félév (354) kultúrsokk (1) kurzus (2) kutatás (4) lakhatás (4) legenda (1) Leidsepleinen (1) lemez (1) lengyel (2) Lengyelország (8) levelek (1) lifelong learning (1) Lisszabon (14) Liverpool (1) LochNess (1) Lolita (2) Lotte World Tower (1) Louvre (1) Lugano (1) Macerata (1) madár (1) madarak (1) Madeira (1) Malmö (1) Manet (1) manga (1) mangó (2) MarioKart (1) marketing (1) Marsrutka (1) McGill Egyetem (8) Medellín (1) MedUni Wien (1) mértékegységek (1) Miami (1) Milánó (5) Milano (2) milliomos (1) Mirabell kastély (1) miso (1) Missouri (1) Mödling (1) Monet (1) Montpellier (1) Moszkva (1) Moulin Rouge (1) Mozartkugeln (1) mozi (1) MSSU (1) Musée D’Orsay (1) művészet (9) múzeum (5) múzeumok (1) Myanmar (2) Nabokov (3) Nagyszombat (5) Navigli (2) Németország (25) New York (8) Nímes (1) Nimes (6) Nizza (1) Normandia (2) Norvégia (4) Nürnberg (1) nyelv (6) nyelvészet (1) nyelvtanulás (1) nyelvtudás (2) oktatás (4) oktató (1) Olas (1) Olaszország (41) olvasás (1) Olympic Park (1) önkénteskedés (1) önkéntesség (1) online (3) Oostende (1) Orlando (1) ororszlán (1) Oroszország (11) orvos (2) orvostudomány (4) ősz (1) ösztöndíj (365) ötödikszéria (1) Pado (1) Padova (15) padthai (1) Palace (1) pályázás (1) papaya (1) Párizs (4) párizs (2) Passau (9) pastadelnata (1) Pathé (1) pauldelvaux (1) Peipus-tó (1) pénz (4) pénzügyek (1) Philadelphia (1) piac (1) pilates (1) Pisa (2) pisilőkisfiú (1) pizza (1) Pompei (1) Porto (5) Portugália (37) postcard (1) Pozsony (4) prom (1) pszichológia (1) repülő (1) részképzés (289) Ringló (1) Rió (1) roadtrip (1) robogó (1) Róma (2) Románia (1) rovar (1) rövid tanulmányút (16) Saint-Josse (1) Salzach folyó (1) Salzburg (1) SanMarino (1) SaoPaulo (5) sarkifény (2) Saturnia hot spring (1) Schwedagon pagoda (1) Seegrotte barlang (1) séta (1) shopping (1) síelés (1) Sintra (1) Sisimiut (14) Skócia (10) spanyol (2) Spanyolország (4) spórolás (2) sport (2) Stockholm (5) stratégia (1) street art (1) studentnation (1) study (1) sushi (2) sütemény (1) sütőtök (1) Svájc (1) Svédország (11) szakmaigyakorlat (53) szakmai gyakorlat (1) szállás (2) szálláskeresés (3) szemeszter (1) szemét (1) Szentpétervár (1) szerzetesek (1) szilveszter (1) Szingapúr (1) szivar (1) Szlovákia (7) szöcske (1) szokások (1) Szöul (2) Szülinap (1) tájfun (1) Tajvan (1) Tallin (1) tanár (1) tanulás (1) tanulmányi ösztöndíj (379) társasjáték (1) Tartmus (1) Tartu (11) Tartu Night Run (1) taxi (1) TDK (1) tea (3) TED (2) temető (1) Tenerife (1) tengerpart (2) természet (1) tészta (1) Thaiföld (11) Tibiliszi (1) TIFF (1) Tokió (5) Tokio (1) Tokyo (5) tömeg (2) tömegközlekedés (1) Törökország (6) Toszkána (1) travel (1) Trento (1) Tromso (3) Tübingen (11) túra (2) turista (1) UIT (1) Új-Mexikó (2) újév (1) újszéria (1) UK (2) Ukrajna (11) ünnep (2) Uppsala (4) USA (24) utazás (5) Valencia (4) vallás (1) VanGogh (1) várostörténet (1) Varsó (7) vásár (1) vásárlás (1) Velence (1) vendégposzt (34) vendégposztoló (3) Verona (1) VilágEgyetemista (439) Vintage (1) vizsga (3) vizsgaidőszak (1) Vladimir Nabokov (1) vonat (1) wc (1) Weihnacht (1) wine (1) Wolf Dietrich von Raitenau (1) Worcester (2) Yeouido (1) zene (1) Zentralfriedhof (1) zsíroscsütörtök (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása