Élet az euró mögött
Szenyéri Viktória

Avagy hogyan élek én Tübingenben

Két hónap távlatából sok minden magától értetődő számomra. Következzen néhány tény, tapasztalat és élmény, hogy milyen is az élet egyetemistaként a német otthonomban.

Halihó!

Az idő valóban relatív

Az időt sokszor valóban nem órákban és percekben mérik. Két hónapja vagyok itt Tübingenben, ami egy részről egy pillanatnak tűnik, más részről viszont, ha a családommal vagy a barátaimmal beszélek és felidézzük a nyári élményeket, olyan érzés, mintha azok nem is velem, hanem egy másik emberrel történtek volna meg. Azt hiszem egy kicsit megváltoztam. Persze még mindig ugyanaz a személy vagyok, de egy kicsit mégis más lettem köszönhetően a rengeteg élménynek és tapasztalatnak, amiket itt szereztem. Ez az idő arra is elég volt, hogy végre megírjak egy olyan posztot, ami arról szól, milyen is igazán az élet számomra, egyetemistaként.

img_20181111_152351.jpg

Azok a piszkos anyagiak

A pénz és a megélhetés mindig egy kritikus kérdés egy egyetemista számára.

Igyekeztem sokat félretenni és dolgozni is nyáron, szerencsére számos ösztöndíjat elnyertem a tavalyi és az idei évben is, ezek mellé persze még a Campus Mundi ösztöndíjat is kapom, amikből így már nemcsak az alapmegélhetésre telik, hanem szórakozásra is.

Az élet egyébként szerintem annyival nem drágább, mint otthon. A normál boltokban (Aldi, DM) ahol a legtöbbet vásárolok hasonlóak az árak, sőt a saját márkás termékek, de még a gyümölcs és zöldség is jóval olcsóbb, mint Budapesten. Ezen kívül megdöbbentő érzés volt megélni, hogy itt sajnos vagy nem sajnos, de mindennek (a mosószertől, körömlakkon át a gumicukorig) jobb a minősége, mint Magyarországon.

Ezt számomra azért is volt elképesztő megtapasztalni, mert most látom igazán, mennyire keveset ér a mi pénzünk otthon. Elég csak arra gondolni, hol vannak egymástól a magyar és a német fizetések és hogy átlagosan mennyiből gazdálkodik egy tübingeni egyetemista meg mondjuk én.

Sokszor hallani a külföldiektől is - elég vicces módon (angol, ausztrál, francia még egy svájcitól is) -, hogy "ez egy kicsit drága itt". Igen, valóban. És ezután felteszem magamban a kérdést, hogy "akkor vajon szerintetek nekem átszámítva mennyire drága ez"?

A szolgáltatások persze sokkal drágábbak itt, ezért fodrászhoz, fogorvoshoz, manikűröshöz és kozmetikushoz is csak otthon fogok majd elmenni, ha decemberben hazamegyek.

Őszintén megmondom, mióta kint vagyok használok egy alkalmazást, amibe minden bevételemet és minden kiadásomat felírom az ötvencentes zsemlétől a száz eurós vásárlásig, így még könnyebb okosan gazdálkodni.

A legtöbbet egyébként az étkezéssel spórolok. Heti egyszer bevásárolok és mindig magamnak készítem el az ételt. Szerencsére nagyon szeretek főzni, itt pedig időm és lehetőségem is van rá. Így nemcsak rengeteg pénzt takarítok meg, hanem egészségesen is eszem, ami szintén nagyon-nagyon fontos nekem.

img_20181013_131656.jpg

Egyébként az egyetemi menza jó és olcsó is, de mégis gazdaságosabb magadnak elkészíteni, amit szeretnél. Sajnos azért nem a heidelbergi menzáról beszélünk, ami a LEGJOBB Németországban és amit egyszer ki is próbálhattam. Hát igen, az inkább volt éttermi fogás, mint menzakoszt.

Persze, ha valami különleges helyre megyünk enni, beülünk egy-egy jobb étterembe, bulizni megyünk vagy ha egy kocsmába, pubba indulunk iszogatni, akkor én is könnyű szívvel kifizetem a rendelésem, mert alkalmanként simán belefér.

Ezen kívül többször elmegyek csak „shoppingolni” és veszek magamnak ruhát, csizmát, hasznos konyhaeszközöket. Ár-érték arányban ezek is annyiba kerülnek, mint otthon, s szerencsére ezeket is megengedhetem magamnak, ha jól bánok a havi keretemmel.

img_20181110_152216.jpg

Magyarként a nemzetközi forgatagban

Egyetemistaként a mindennapok hasonlóak, mint Budapesten, de azért sok dolog teljesen más, mint otthon.

Először is az egyik különbség a nemzetközi környezet. Sokkal-sokkal több a külföldi hallgató, mint otthon. Ezen kívül elég köztudott tény, hogy Németországban mindenki biciklivel közlekedik, így itt is, Tübingenben. Szóval az egyetem minden pontján százával állnak a tárolókban a kerékpárok.

Ugyanakkor különös volt számomra, hogy az előadások után a hallgatók nem tapsolnak, hanem a padokon kopogva köszönik meg az órát a professzoroknak.

A csoportos munkával és a prezentálással kapcsolatos hozzáállás azonban olyan, mint otthon. Akár a saját egyetememen, itt is kb. egyedül kellett megcsinálnom a csoportom feladatát, mert én egyszerűen csak szeretnék jó jegyet kapni itt is. A csoporttársaim viszont „sokkal spontánabbra” vették a dolgot, így, mint ahogy otthon is, ez a csoportos feladat szinte egyszemélyes munka lett számomra.

Ahogy nekem feltűnt (itt a gazdasági szakon biztosan) az egyetemistáknak nem olyan mélységben adják át a tananyagot vagy legalábbis nem olyan töményen és egyszerre, mint mondjuk nekünk a Corvinuson. A német pénzügy órámon a legnagyobb nehézség számomra, hogy németül van és néha nehéz a nyelvezet, de egyébként minden más ismétlés, mert már tanultam korábban. Viszont ebben a gyakorlatiasabb módszerben is van logika, mert így talán a német hallgatók, bár kevesebbet tudnak, de amit megtanulnak azt később is hasznosítani tudják.

Összességében is úgy látom, hogy a német és külföldi hallgatókra átlagosan kevesebb feladat, stressz nehezedik, mint a legtöbb magyar egyetemistára. Valamennyiüknek szinte csak az egyetem van és utána, ha azt letudták szabadidő, barátok, család vagy bármi. Egy átlagos magyar egyetemista még nagyon sok minden mást is csinál az egyetem mellett. Legalább dolgozik, versenyre jár, kutat, szakkollégiumi tag, de az biztos, hogy valami plusz feladata még van.

Itt nem fontos ez, mert a németek többsége megengedheti magának, hogy egyetemistaként még „valóban éljen” és azt tegye, amihez kedve van, a jövővel pedig csak később foglalkozzon.

Te gazdálkodsz velük

Az idő és a pénz is két olyan dolog, amivel most tényleg magam gazdálkodom, mert az ember tényleg arra tudja ezeket fordítani, amire igazán szeretné, csak egy kicsit oda kell figyelni, hogy hogyan is tegye.

Itt nem valami nehéz változatossá tenni a hétköznapokat. Sokszor ezt nagyon olcsón is megteheti az ember. Én imádok minőségi időt eltölteni, amit nekem főleg az utazást és a kulturális programok jelentik.

img_20181115_152219.jpg

Sophiával, aki a legnagyszerűbb és legaranyosabb Tandem-partner (egy barát, akivel gyakorolhatjuk a nyelvet; ő magyart tanul tőlem, én pedig németül beszélhetek vele), elmentünk közösen a városi színházba, egy improvizációs előadásra, ahol a színészek egymással versenyezve adtak elő darabokat teljesen spontán. Őszintén ez volt életem egyik legkülönösebb, de legviccesebb és legnagyobb színházi élménye.

img-20181109-wa0001.jpg

Egy egyetemi program keretében elutazhattam Frankfurtba a Deutsche Bank székházba egy egész napos előadássorozatra, ami nemcsak rendkívül érdekes és exkluzív volt, hanem kicsit vissza is hozta azoknak a hasonló programoknak a hangulatát, amiken otthon is volt alkalmam részt venni és szervezni.

Ezeken kívül még rengeteg remek esemény van itt - nemcsak külföldi hallgatóknak - sok rendezvény, szülinap és táncos esemény várja a diákokat. Legutóbb is számos ilyen programon voltam és nagyon jó, hogy ilyenkor mindig meg lehet ismerni új embereket.

Írtam már, hogy Tübingen mennyire fantasztikus helyen van, megannyi utazási lehetőséggel. Párizs és vele együtt Franciaország számomra egy időre ki lett pipálva, mint utazási célpont. Most pedig következhet Svájc és Zürich. A hétvégén utazom el három legjobb barátnőmmel közvetlenül egy egyetemi vizsgám után, szóval minden szempontból nagyon várom már az utat.

Viki voltam innen Tübingenből. Nektek írom, rólunk szól.

Life behind the euro

Or how to live and how I’m living in Tübingen

Two months from the perspective and many things have already been clear self-evident to me. Here are now some facts and experiences of how the life truly looks like as a student in my German home.

Hello!

Time is really relative

Time isn’t often measured really in hours and minutes. I've been here for two months in Tübingen and for a moment this time seems to be a moment. On the other hand, if I talk to my family or friends and recall summer experiences, it feels like those things didn’t happen with me but with another man. I think I changed a bit. Of course, I'm still the same person, but I've been a little bit different because of the many experiences I've got here. Finally, this time was enough to write a post about what life really is for me as a university student.

Those dirty finances

Money and cost of living have always been a critical point for a student, especially when studying as Hungarian person abroad. I tried to save a lot and work also in the summer. Fortunately, I’ve won a lot of scholarships both last and this year, besides, I also got the Campus Mundi scholarship, which helps me to spend money not just on basic living things, but also on entertainment.

Actually, I think life isn’t much more expensive than at home. In the normal stores (Aldi, DM) where I buy the most, prices are similar, and even their privat label’s products, but fruits and vegetables also are much cheaper than in Budapest. In addition, it was a shocking feeling that here unfortunately or not unfortunately, but the quality of everything (from wash pulver, through nail polish to Haribo) is better than in Hungary.

This was also amazing for me because now I could really see how little our money is worth at home because it's just enough to think about where the Hungarian and German payments are from each other, and how much an average students from Tübingen have to live from and how much it’s all of my incomes for example.

It is also often funny to hear from an international student (English, Australian, French even Swiss) that it’s a little expensive. Yes indeed, and then I ask myself the question of how expensive it’s to me then, if I just calculate it to my currency.

The services are, of course, much more expensive here, so I’ll go to the hairdresser, dentist, manicure and cosmetics only at home if I go home in December.

Honestly since I’ve arrived here I've been using an app that I use to extract all my revenue and expenses from a fifty cents’ product to a hundred euros’ shopping, so it's even easier to manage with my cost of living.

Moreover I save the most money with meals. I shop once a week and fortunately I love cooking, and here I have both enough time and the opportunity to do it. So, not only I save a lot of money, but also eat healthy, which is also very important to me.

Otherwise, the university canteen (especially comparing with the Hungarian’s one) is good and not so expensive, but it’s even cheaper for me to cook what I want. Unfortunately, our mensa isn’t like the canteen of Heidelberg, which is the BEST in Germany and which I once tried to try. Well, yes, it was more like a restaurant dish than a canteen lunch.

Of course, if we go to a special place to eat, we go to a better restaurant, if we’re going to a party or if we go to pubs, then I’ll pay my order easily and with no compunction because sometimes I also can afford it.

In addition, I go shopping several times and buy clothes, boots and useful kitchen tools. In value-for-money, they’re as expensive as at home, and fortunately, I can afford them if I treat my monthly budget well.

As a Hungarian international maelstrom

As a student the every days are quite similar like in Budapest, but there are many things which are totally different like at home.

First of all, international atmosphere is one of the differences, there are far more foreign students than at home. In addition, it is well-known that everybody in Germany use a bicycle, so here in Tübingen too. Therefore, everywhere beside the university there are hundreds of bicycles always. At the same time it was strange to me that after the lectures the students did not clap, but knocking on the benches when they thank the professors for the lessons.

However, the attitude towards group work and presentation is like home. Like in my own university I had to do the task of my team quite alone because I just wanted to get a good note for that course here. My teammates, on the other hand, saw the presentation task "a lot more spontaneous" than I did, and so the task was almost a one-man work from the group work for me like at home.

As I’ve noticed (here in economics faculty it’s sure), the students don’t learn things so deeply or at least not so profusely and too many different things together at the same time as we have to study at my home university of Corvinus. In my German finance lesson, the biggest difficulty for me is that it is German and sometimes it is difficult to understand, but otherwise every stuff is repetition, because I've learned before. But in this more practical method there is also a logic because so German students though study less, but this learning’s more deeply, are able to remember of it and use later, while we mostly study unnecessary things which we never need in the future.

Overall, I think also that German and foreign students have on average less work and less stress in their life than most Hungarian students. Nearly all of them have only the university and afterwards, they can have leisure, friends, family or whatever. An average Hungarian student still has a lot to do with everything else. He works at least, takes part on competitions, makes searches, is a member of a college, but it’s sure there is something else in their life.

This is not so important here, because the majority of Germans can afford to "live" truly as a student, do whatever they like, and to deal with the future only later.

You work with them

Time and money are two of the things that I am really treating now, because you really can use these what you just really want and you’ve to pay only a bit attention to how to deal with them.

Making everyday life exciting is not a difficult thing here and you can do it often very cheaply. I love spending quality time, which means traveling and cultural programs mainly for me.

Sophia, who is the greatest and most sweeter Tandem partner (a friend with whom you can practice a language, she learns Hungarian from me, and I can speak German), we went together to the city theatre and visiting an improvisation performance where the actors competed with each other and made completely spontaneous performances. Honestly, it was one of the most unique, but funniest, and greatest theater experiences of my life.

With the help of a university program I went to Frankfurt to headquarters of Deutsche Bak for a whole-day lecture series, which was not only extremely interesting and exclusive, but also brought back the mood of similar programs for me to participate and organize at home.

But there are plenty of great parties and not just for Erasmus students but also any other programs, birthday or dance event. Last time I was in many of these programs and it's great that you can always get to know new people.

I’ve already written about how fantastic place is it in Tübingen, how many possibilities there are here to travel. Paris and along with it, France has been ticked for a time as a travel destination. Now Switzerland and Zurich are coming now. I'm going to spend the weekend there with my three best friends right after my university exam, so I look forward to every aspect of this journey.

I was Viki from Tübingen. I write to you and it’s about us.

Szerző: Szenyéri Viktória
Fotók: Szenyéri Viktória

A VilágEgyetemista blogon Campus Mundi ösztöndíjat nyert hallgatók történeteit ismerheted meg. Ha te is kedvet kaptál, pályázati információkat a Tempus Közalapítvány 
oldalán találsz. Friss tartalmakért kövesd a Campus Mundi Facebook oldalát!
A CAMPUS MUNDI PROGRAM AZ EFOP-3.4.2 KIEMELT PROJEKT „CAMPUS MUNDI - FELSŐOKTATÁSI MOBILITÁSI ÉS NEMZETKÖZIESÍTÉSI PROGRAM” CÍMEN AZ EURÓPAI UNIÓ ÉS MAGYARORSZÁG KORMÁNYÁNAK TÁMOGATÁSÁVAL, AZ EURÓPAI SZOCIÁLIS ALAP TÁRSFINANSZÍROZÁSÁVAL 6,9 MRD. F

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagegyetemista.blog.hu/api/trackback/id/tr8514381192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Világegyetemista

Friss topikok

Címkék

100 (1) 8 (1) Advent (1) advent (2) Adventi vásár (1) áfonya (1) alagút (1) albérlet (2) Albuquerque (9) Allgemeines Krankenhaus (1) Amalfi (1) Amerika (6) Amszterdam (2) Angkor Wat (1) Anglia (6) angol (2) anime (1) Antwerpen (7) anyagiak (1) aperitivo (1) Arches Nemzetipark (1) Arctic Circle Race (1) art (1) ARTEK (1) Assaqutaq (1) Athén (1) Ausztria (11) Azori (1) Azoriszigetek (2) Ázsia (1) Ázsiai Játékok (1) azulejo (1) Bajor (1) banán (1) Bangkok (2) bank (1) bárány (1) barát (1) barátok (2) Beatles (1) Bécs (10) Belém (1) belga (1) Belgium (29) bepakolás (1) Beregszász (7) betegség (1) bicikli (3) blog (351) blogger (1) bocconi (1) Bocconi University (1) bomdia (1) bőrönd (2) Bratislava (2) Brazilia (3) brit (1) Brno (1) Brouwerij t IJ (1) Brugge (1) Brünn (1) Brüsszel (5) búcsú (3) Busan (6) bútor (1) CabodeRoca (1) Café Fürst (1) Campus (5) Campus Mundi (433) Campus Mundi freemover (1) cantus (1) card (1) celebration (1) CEMS (2) Cezanne (1) challenge (1) cheers (1) Chiang Mai (1) Chicago (1) chili (2) christmas (1) Christmas (1) ciao (1) Cinque Terre (1) Como (1) család (1) Csehország (1) csiga (1) csípős (1) csomagolás (1) cukornád (1) Dánia (4) Dél-Korea (11) Déva (1) Donaustauf (1) drink (2) durian (1) Edinburgh (8) edzés (1) egészségügy (1) egyenruha (1) Egyesült Királyság (2) Egyetem (1) egyetem (3) egyetemista (429) egyetemi élet (4) Egyiptom (2) építészet (1) építkezés (1) Erasmus (1) Erdély (1) ESN (1) Észtország (14) észt nyelv (3) étel (4) etikett (1) Európa (1) EurópaiParlament (1) Évi (22) fagyizó (1) fagylalt (1) fáklya (1) félév (1) felhívás (1) felvonulás (1) feminizmus (1) fenntarthatóság (1) festészet (2) festmény (2) Finnország (5) finnugor (1) Firenze (12) Florida (1) foci (1) főiskola (1) fóka (1) food (3) football (1) forraltbor (1) forrócsoki (1) főzés (1) Franciaország (23) freemover (4) friends (1) futóverseny (1) gasztro (1) gasztronómia (6) Gedser (1) Gent (7) gleccser (1) GoldenWeek (1) goodbye (1) Göteborg (1) Grand Canyon (1) Greta Thunberg (1) Groningen (1) Grönland (15) Grúzia (1) Gyeongbokgung Palota (1) Gyeongbokgung palota (1) gym (1) gyógyszer (1) hallgató (1) Hamburg (1) hamburger (1) hamburgernap (1) hanbok (1) Hanoi (1) Harry Potter (2) Hawaii (1) Helsinki (1) (2) hockey (1) hoki (1) holland (1) Hollandia (2) Hong Kong (11) honvágy (1) Honvágy (1) hostel (1) Húsvét (3) Hwaseong Fortress (1) idegennyelv (2) Ikea (1) illem (1) Indonézia (3) Inodnézia (2) Írország (1) ismerkedés (1) iszlám (1) Isztambul (6) ital (2) Izland (4) Jakarta (16) Japán (14) játék (1) jégkorong (1) Joplin (2) Jordánia (15) Jyväskyä (1) kaland (1) Kambvodzsa (1) kampusz (2) Kanada (10) Karácsony (2) karácsony (7) karácsonyivásár (2) Karib-tenger (1) karnevál (1) Kárpátalja (3) kártya (1) kastélyok (1) kávé (2) képeslap (1) képregény (1) képregényfesztivál (1) képzőművészet (1) kerékpár (1) kert (1) kézilabda (1) kiállítás (3) kihívás (1) Kína (8) kirándulás (2) kiutazás (1) kollégium (1) Kolozsvár (1) Kolumbia (13) kommunikáció (1) konferencia (2) könyv (1) könyvtár (1) környezettudatosság (1) koronavírus (1) Közel-Kelet (1) közlekedés (8) Krasznojarszk (11) külföldi félév (354) kultúrsokk (1) kurzus (2) kutatás (4) lakhatás (4) legenda (1) Leidsepleinen (1) lemez (1) lengyel (2) Lengyelország (8) levelek (1) lifelong learning (1) Lisszabon (14) Liverpool (1) LochNess (1) Lolita (2) Lotte World Tower (1) Louvre (1) Lugano (1) Macerata (1) madár (1) madarak (1) Madeira (1) Malmö (1) Manet (1) manga (1) mangó (2) MarioKart (1) marketing (1) Marsrutka (1) McGill Egyetem (8) Medellín (1) MedUni Wien (1) mértékegységek (1) Miami (1) Milano (2) Milánó (5) milliomos (1) Mirabell kastély (1) miso (1) Missouri (1) Mödling (1) Monet (1) Montpellier (1) Moszkva (1) Moulin Rouge (1) Mozartkugeln (1) mozi (1) MSSU (1) Musée D’Orsay (1) művészet (9) múzeum (5) múzeumok (1) Myanmar (2) Nabokov (3) Nagyszombat (5) Navigli (2) Németország (25) New York (8) Nimes (6) Nímes (1) Nizza (1) Normandia (2) Norvégia (4) Nürnberg (1) nyelv (6) nyelvészet (1) nyelvtanulás (1) nyelvtudás (2) oktatás (4) oktató (1) Olas (1) Olaszország (41) olvasás (1) Olympic Park (1) önkénteskedés (1) önkéntesség (1) online (3) Oostende (1) Orlando (1) ororszlán (1) Oroszország (11) orvos (2) orvostudomány (4) ősz (1) ösztöndíj (365) ötödikszéria (1) Pado (1) Padova (15) padthai (1) Palace (1) pályázás (1) papaya (1) párizs (2) Párizs (4) Passau (9) pastadelnata (1) Pathé (1) pauldelvaux (1) Peipus-tó (1) pénz (4) pénzügyek (1) Philadelphia (1) piac (1) pilates (1) Pisa (2) pisilőkisfiú (1) pizza (1) Pompei (1) Porto (5) Portugália (37) postcard (1) Pozsony (4) prom (1) pszichológia (1) repülő (1) részképzés (289) Ringló (1) Rió (1) roadtrip (1) robogó (1) Róma (2) Románia (1) rovar (1) rövid tanulmányút (16) Saint-Josse (1) Salzach folyó (1) Salzburg (1) SanMarino (1) SaoPaulo (5) sarkifény (2) Saturnia hot spring (1) Schwedagon pagoda (1) Seegrotte barlang (1) séta (1) shopping (1) síelés (1) Sintra (1) Sisimiut (14) Skócia (10) spanyol (2) Spanyolország (4) spórolás (2) sport (2) Stockholm (5) stratégia (1) street art (1) studentnation (1) study (1) sushi (2) sütemény (1) sütőtök (1) Svájc (1) Svédország (11) szakmaigyakorlat (53) szakmai gyakorlat (1) szállás (2) szálláskeresés (3) szemeszter (1) szemét (1) Szentpétervár (1) szerzetesek (1) szilveszter (1) Szingapúr (1) szivar (1) Szlovákia (7) szöcske (1) szokások (1) Szöul (2) Szülinap (1) tájfun (1) Tajvan (1) Tallin (1) tanár (1) tanulás (1) tanulmányi ösztöndíj (379) társasjáték (1) Tartmus (1) Tartu (11) Tartu Night Run (1) taxi (1) TDK (1) tea (3) TED (2) temető (1) Tenerife (1) tengerpart (2) természet (1) tészta (1) Thaiföld (11) Tibiliszi (1) TIFF (1) Tokio (1) Tokió (5) Tokyo (5) tömeg (2) tömegközlekedés (1) Törökország (6) Toszkána (1) travel (1) Trento (1) Tromso (3) Tübingen (11) túra (2) turista (1) UIT (1) Új-Mexikó (2) újév (1) újszéria (1) UK (2) Ukrajna (11) ünnep (2) Uppsala (4) USA (24) utazás (5) Valencia (4) vallás (1) VanGogh (1) várostörténet (1) Varsó (7) vásár (1) vásárlás (1) Velence (1) vendégposzt (34) vendégposztoló (3) Verona (1) VilágEgyetemista (439) Vintage (1) vizsga (3) vizsgaidőszak (1) Vladimir Nabokov (1) vonat (1) wc (1) Weihnacht (1) wine (1) Wolf Dietrich von Raitenau (1) Worcester (2) Yeouido (1) zene (1) Zentralfriedhof (1) zsíroscsütörtök (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása