Ami nem fér bele a bőröndbe…

Avagy mi fog a legjobban hiányozni Tübingen után?

A sok szabadidő és a mindennapok nyugalmának elmúlását lesz talán a legnehezebb megszokni, ha hazamegyek. De milyen lesz újra a tübingeni mindennapok apróságai, a különböző rutintevékenységek és a megszokott német jellegzetességek nélkül élni? Nagyon fognak hiányozni, ez biztos.

1_16.jpg

Halihó!

A mindennapok visszatértek a rendes tübingeni kerékvágásba. Leszámítva, hogy lassan itt is elérkezik a vizsgaidőszak, így a napok sajnos most már főleg tanulással telnek. Persze rengeteg a jó program és a sok apró örömforrás, melyek miatt annyira szeretek itt lenni, mégis a tanulással, a hazaköltözéssel kapcsolatos feszültség csak még inkább felerősítették bennem, hogy mennyire nehéz mindezt hátra hagyni.

Mindennapi nyelvlecke

Az első bejegyzésemet úgy kezdtem, hogy a sokféle nyelv, amit mostanra már teljesen megszoktam, ámulatba ejt és összezavar.

Ezt a sokszínű nemzetközi jelleget lesz talán a legnehezebb itt hagyni.

Otthon nincs ilyen nyelvi diverzitás, minden újra „csak” magyar lesz.

Azt vallom, hogy annyi személyiségünk van, ahány nyelvet beszélünk. De eddig nem igazán gondoltam bele, hogy személyiségünket a nyelvünk is alakítja. Láttam nemrég egy előadást az interneten, amiben pont erről a témáról volt szó. Végre valaki tudományosan is megfogalmazta a tapasztalataimat, amiket eddig én nem tudtam ilyen pontosan kifejezni.

img_20190120_173652.jpg

Azért jutott eszembe ez a téma, mert megkaptam itt azt a kritikát a külföldiektől, hogy „Viki te más vagy, túl felnőttes, túl komoly, kicsit pragmatikus és inkább már egy business woman, mint egy egyetemista lány.” Valóban ilyen a személyiségem, de a tény, hogy magyar vagyok és magyarul beszélek, szintén befolyásolja a természetemet. Máshogy jellemeznék például egy budapesti hidat, mint egy spanyol vagy német barátom, és ez abból is ered, hogy az egyikük a hidat” puenta”-nak nevezi és névelője maszkulin, a másik pedig „die Brücke”–nek, ami egy feminin kifejezés, míg én nem is aggatok rá semmilyen névelői megkülönböztetést.

Miért mondom ezt a látszólag nem ide illő, unalmasnak tűnő példát? Mert ennek a jelenségnek végre ITT VOLT IDŐM utánanézni! Nem bemagolt tananyag, hanem egy egyszerű tény, amit tapasztaltam és utánanéztem, mert érdekelt.

Ez az igazi ajándék, amit ettől a félévtől kaptam, magamra fordítható időt és lehetőségeket.

Szabadidő és lehetőségek

Ilyen érdekességeknek otthon biztosan nem néznék utána, mert általában nincs elég szabadidőm, pedig érdemes lenne. Nem biztos, hogy az ilyen tudást valaha hasznosítom majd, de mindenképpen fejlődök tőle. Azonban nem csak olvasgatásra volt időm kint, hanem újrakezdtem a francia nyelv tanulását is, amit ebben a félévben teljesen elfejtettem.

A németet viszont, akkor sem akarom elhanyagolni, ha hazamegyek. Mindenképpen napi szinten szeretném használni, hogy ne váljon ismét passzív tudássá.

Ezért jelentkeztem az egyetem tavaszi félévének tandempartner programjába, ahol remélhetőleg kapok egy német cserediákot, akivel németül beszélhetek,

és kicsit visszaadhatom mindazt a sok jót, amit én itt kint kaptam Sophiától, a tübingeni tandempartneremtől.

img_20190120_184823.jpg

Amit még hátrahagyok

Nem csak a folyamatos nyelvtanulás lesz az, ami hiányozni fog, ha hazamegyek. Otthon nem fogják naponta tízszer megkérdezni tőlem, hogy hogy vagyok, mi újság velem. Nem fogok mindennap sok kilométert sétálni. Eltűnik a jól megszokott, szeretett újrahasznosítási rutinom, és a joghurtos poharamat újra csak a hagyományos kukába fogom kidobni.

A sok finom olcsó zöldségért és gyümölcsért újra a piacig kell mennem, nem kapom majd meg a közeli boltban.

Hiányozni fog az egyetemi könyvtár, ami mindig tömve van és inkább a társasági élet, mint a tanulás központja, és ahol mindig összefuthatsz ismerős arcokkal.

Továbbá hiányozni fognak a pékségek, amikbe ugyan nem sokszor jártam, de imádom, hogy minden boltban a legfontosabb pékárú a Brezel.

Mindenhol Brezel

A híres Brezel, vagyis a perec, amit mindenhol kapni és tényleg mindenki ezt fogyasztja. Tübingenben pedig kultusza van ennek a hétköznapi kenyérfélének. Amikor pékségben jártam, általában én is vettem, elvégre Németországban vagyunk, és valóban bármilyen napszakban jó választás.

img_20190120_173547.jpg

Múlt héten végre volt alkalmam egy egyetemi program keretében kipróbálni, milyen is igazából Brezelt sütni. Nemcsak az élmény volt fantasztikus, hanem sok régen nem látott baráttal is találkoztam. Ez szintén még igazi tübingeni dolog nekem, sosem tudhatom, mikor, hol ütközöm ismerős arcokba.

img_20190120_173613.jpg

Tübingen nem lenne Tübingen, ha a Brezellel csak a boltokban találkoznék.

Itt még az egyik legnépszerűbb szórakozóhelyet is Butterbrezelnek (Vajas perecnek) nevezik.

De rögtön meg kell említenem a másik fontos, őrült nevű klubbot a Schwarzes Schaf-t (Fekete bárány), és a minden egyetemista örök kedvencét, az abszolút favorit helyet, a Kuckuckot (Kakukk), ahol kivétel nélkül minden nap teltház van és, ahol én is tényleg minden héten voltam egyszer szórakozni (a legtöbb külföldi azonban mindennap odajár). A legtöbb baráttal, ismerőssel ott ismerkedtem meg, onnan származnak a legjobb történetek és élmények, melyekre nagyon sokáig fogok emlékezni.

Honvágy és nosztalgia

Persze van bennem egy kis honvágy. Jó lesz azért hazamenni, folytatni mindent a megszokott módon. Ott lesznek a barátok, a családom, akikkel már nemcsak telefonon fogok beszélni. Pestre visszatérni olyan lesz kicsit, mint amikor a szülővárosomba megyek haza, jóleső nosztalgia és ismerősség érzése, mégis valahogy minden más.  De én sem vagyok ugyanaz, mint aki Tübingen előtt voltam, és ezért újra meg kell majd szoknom azt a világot. Persze nem volt elég ez a fél év „kaland”, de nekem még nem ez valóság, emiatt is érzem azt, itt az ideje, hogy hazamenjek.

Viki voltam innen Tübingenből. Nektek írom, rólunk szól.

img_20190120_134810.jpg

What I cannot pack into my suitcase…

Or what I’ll miss the most after Tübingen

Perhaps the less free time and the loss of the harmony in my everyday life will be the two hardest things, I have to get to used to it again when I go home. But how I’ll live without the little Tübingen’s happenings, the different small daily routine activities and the usual German characteristics? It’s sure that I’ll miss these also a lot.

Hello!

Everyday life has come back to the normal routine in Tübingen. Apart from that fact, the exam period is coming here soon, so unfortunately the days are mostly about studying. Of course, there are plenty of good programs, many tiny sources of joy therefore I love living here, but learning, tension because of going home have made me even harder to leave everything good behind.

Everyday’s language lesson

I started my first post with the variety of languages that amazed and shocked me. Well, now I’m perfectly used to this feeling and it became my soul’s part. It’ll probably be the hardest thing to leave behind this diverse international atmosphere. There isn’t such language diversity at home, everything will be "just" Hungarian again.

I believe we’ve as many personalities as many languages we speak. But until this time, I haven’t really thought about that our personality being formed by our language too. I have just seen a presentation on the Internet about this topic. Finally, someone has scientifically spoken about my experiences, which I haven’t been able to express so correctly.

It means I got the criticism from international friends here that "Viki , you’re too different, like an adult, too serious, a little pragmatic and rather like a business woman and not a student girl." Yes it’s true that is my personality, but the fact that I’m Hungarian and speak Hungarian language also affect this kind of personality…

For example, I would describe otherwise a bridge in Budapest as my Spanish or German friend. That is because one of them calls the bridge a "puenta", and this word is masculine, in German it’s the feminin "die Brücke" noun while I don’t use any different kind of articles

Why do I say this seemingly inappropriate, boring example? Because I FINALLY HAD TIME to search after it! It isn’t a learned curriculum, just a simple phenomenon that I experienced here and read about because I was interested in it. This is the great gift of Tübingen that I got here. Free time and opportunities for myself.

Free time and possibilities

It’s sure that I wouldn't read about this kind of curiosities at home, because usually I don't have enough free time. But it would be worth it. It isn’t certain that I’ll ever use such knowledge, but I’ll definitely develop with it. But I had time not only to read. I also started learning French again, which I completely forgot this semester.

Moreover if I go home, I don't want to neglect the German language to become a passive knowledge again. I definitely want to use it every day. I applied to the Tandem-partner program in the spring semester at my university, where I hopefully get a German exchange student with whom I can speak German and give back that much good I got here from Sophia, my tandem partner in Tübingen.

What I leave behind

But I’ll miss not only the continuous language diversity. If I go back, I won’t be asked ten times a day about how I’m, what's up with me. I'm not going to walk many kilometres every day. My everyday, beloved recycling routine disappears, and my yogurt cup will be thrown away into the traditional trash again.

I have to go to the market again for fresh and cheap vegetables and fruits, because I won't get it in the supermarket. I’ll miss the university library, which is always crowded and more like the place of social life than the centre of learning and where I always meet friends. Therefore, I’ll miss the German bakeries that actually I haven't visited many times, but I love Brezel as the most important baker’s product of every store.

Brezel is everywhere

The famous Brezel that you get everywhere, and it’s really consumed by everyone. In Tübingen there is a cult of this everyday bread. If I was in a bakery, I bought it too, because after all, I’m in Germany and it’s truly a good choice of any time.

Last week I had the opportunity with a university program too to try out how I should bake a real Brezel. Not only it was a fantastic experience, but I also met many friends who I’ve not seen for an ages. It is also a really Tübingen’s characteristic to me. I can never know when I bump into friends here.

Tübingen couldn’t be Tübingen if there was Brezel only in the shops. Here, one of the most popular nightclubs is called Butterbrezel (Butter pretzel). But then I have to mention the other important crazy club too called Schwarzes Schaf (Black Sheep) and every student's favourite, the absolute best, the Kuckuck (Cuckoo), which is full of people every night and where I was out for a party once every week (but most foreigners are there fast every day). In Kuckuck I met most of my friends and acquaintances, from where I had my best stories and experiences, which I’ll remember for the longest time.

Homesickness and nostalgia

Of course, I feel a bit homesickness. In one way, it’ll be good to go home, continue everything as usual. There will be my friends, my family, with whom I will talk not only by phone again. Getting back to Budapest will be a bit like going back to my hometown, feeling good nostalgia and familiarity, but somehow everything seems different too. Because, of course, nothing will be the same and I’m also not the same as I was before Tübingen. So I will have to get used to that world again. Naturally, this semester was not enough "vacation and adventure", but now it’s not the reality for me, therefore I feel I have to go home.

I was Viki from Tübingen. I write to you and it’s about us.

Szerző: Szenyéri Viktória
Fotó: Szenyéri Viktória

A VilágEgyetemista blogon Campus Mundi ösztöndíjat nyert hallgatók történeteit ismerheted meg. Ha te is kedvet kaptál, pályázati információkat a Tempus Közalapítvány 
oldalán találsz. Friss tartalmakért kövesd a Campus Mundi Facebook oldalát!

A CAMPUS MUNDI PROGRAM AZ EFOP-3.4.2 KIEMELT PROJEKT „CAMPUS MUNDI - FELSŐOKTATÁSI MOBILITÁSI ÉS NEMZETKÖZIESÍTÉSI PROGRAM” CÍMEN AZ EURÓPAI UNIÓ ÉS MAGYARORSZÁG KORMÁNYÁNAK TÁMOGATÁSÁVAL, AZ EURÓPAI SZOCIÁLIS ALAP TÁRSFINANSZÍROZÁSÁVAL 6,9 MRD. F

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagegyetemista.blog.hu/api/trackback/id/tr5914580340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Világegyetemista

Friss topikok

Címkék

100 (1) 8 (1) Advent (1) advent (2) Adventi vásár (1) áfonya (1) alagút (1) albérlet (2) Albuquerque (9) Allgemeines Krankenhaus (1) Amalfi (1) Amerika (6) Amszterdam (2) Angkor Wat (1) Anglia (6) angol (2) anime (1) Antwerpen (7) anyagiak (1) aperitivo (1) Arches Nemzetipark (1) Arctic Circle Race (1) art (1) ARTEK (1) Assaqutaq (1) Athén (1) Ausztria (11) Azori (1) Azoriszigetek (2) Ázsia (1) Ázsiai Játékok (1) azulejo (1) Bajor (1) banán (1) Bangkok (2) bank (1) bárány (1) barát (1) barátok (2) Beatles (1) Bécs (10) Belém (1) belga (1) Belgium (29) bepakolás (1) Beregszász (7) betegség (1) bicikli (3) blog (351) blogger (1) bocconi (1) Bocconi University (1) bomdia (1) bőrönd (2) Bratislava (2) Brazilia (3) brit (1) Brno (1) Brouwerij t IJ (1) Brugge (1) Brünn (1) Brüsszel (5) búcsú (3) Busan (6) bútor (1) CabodeRoca (1) Café Fürst (1) Campus (5) Campus Mundi (433) Campus Mundi freemover (1) cantus (1) card (1) celebration (1) CEMS (2) Cezanne (1) challenge (1) cheers (1) Chiang Mai (1) Chicago (1) chili (2) christmas (1) Christmas (1) ciao (1) Cinque Terre (1) Como (1) család (1) Csehország (1) csiga (1) csípős (1) csomagolás (1) cukornád (1) Dánia (4) Dél-Korea (11) Déva (1) Donaustauf (1) drink (2) durian (1) Edinburgh (8) edzés (1) egészségügy (1) egyenruha (1) Egyesült Királyság (2) Egyetem (1) egyetem (3) egyetemista (429) egyetemi élet (4) Egyiptom (2) építészet (1) építkezés (1) Erasmus (1) Erdély (1) ESN (1) Észtország (14) észt nyelv (3) étel (4) etikett (1) Európa (1) EurópaiParlament (1) Évi (22) fagyizó (1) fagylalt (1) fáklya (1) félév (1) felhívás (1) felvonulás (1) feminizmus (1) fenntarthatóság (1) festészet (2) festmény (2) Finnország (5) finnugor (1) Firenze (12) Florida (1) foci (1) főiskola (1) fóka (1) food (3) football (1) forraltbor (1) forrócsoki (1) főzés (1) Franciaország (23) freemover (4) friends (1) futóverseny (1) gasztro (1) gasztronómia (6) Gedser (1) Gent (7) gleccser (1) GoldenWeek (1) goodbye (1) Göteborg (1) Grand Canyon (1) Greta Thunberg (1) Groningen (1) Grönland (15) Grúzia (1) Gyeongbokgung palota (1) Gyeongbokgung Palota (1) gym (1) gyógyszer (1) hallgató (1) Hamburg (1) hamburger (1) hamburgernap (1) hanbok (1) Hanoi (1) Harry Potter (2) Hawaii (1) Helsinki (1) (2) hockey (1) hoki (1) holland (1) Hollandia (2) Hong Kong (11) honvágy (1) Honvágy (1) hostel (1) Húsvét (3) Hwaseong Fortress (1) idegennyelv (2) Ikea (1) illem (1) Indonézia (3) Inodnézia (2) Írország (1) ismerkedés (1) iszlám (1) Isztambul (6) ital (2) Izland (4) Jakarta (16) Japán (14) játék (1) jégkorong (1) Joplin (2) Jordánia (15) Jyväskyä (1) kaland (1) Kambvodzsa (1) kampusz (2) Kanada (10) Karácsony (2) karácsony (7) karácsonyivásár (2) Karib-tenger (1) karnevál (1) Kárpátalja (3) kártya (1) kastélyok (1) kávé (2) képeslap (1) képregény (1) képregényfesztivál (1) képzőművészet (1) kerékpár (1) kert (1) kézilabda (1) kiállítás (3) kihívás (1) Kína (8) kirándulás (2) kiutazás (1) kollégium (1) Kolozsvár (1) Kolumbia (13) kommunikáció (1) konferencia (2) könyv (1) könyvtár (1) környezettudatosság (1) koronavírus (1) Közel-Kelet (1) közlekedés (8) Krasznojarszk (11) külföldi félév (354) kultúrsokk (1) kurzus (2) kutatás (4) lakhatás (4) legenda (1) Leidsepleinen (1) lemez (1) lengyel (2) Lengyelország (8) levelek (1) lifelong learning (1) Lisszabon (14) Liverpool (1) LochNess (1) Lolita (2) Lotte World Tower (1) Louvre (1) Lugano (1) Macerata (1) madár (1) madarak (1) Madeira (1) Malmö (1) Manet (1) manga (1) mangó (2) MarioKart (1) marketing (1) Marsrutka (1) McGill Egyetem (8) Medellín (1) MedUni Wien (1) mértékegységek (1) Miami (1) Milano (2) Milánó (5) milliomos (1) Mirabell kastély (1) miso (1) Missouri (1) Mödling (1) Monet (1) Montpellier (1) Moszkva (1) Moulin Rouge (1) Mozartkugeln (1) mozi (1) MSSU (1) Musée D’Orsay (1) művészet (9) múzeum (5) múzeumok (1) Myanmar (2) Nabokov (3) Nagyszombat (5) Navigli (2) Németország (25) New York (8) Nímes (1) Nimes (6) Nizza (1) Normandia (2) Norvégia (4) Nürnberg (1) nyelv (6) nyelvészet (1) nyelvtanulás (1) nyelvtudás (2) oktatás (4) oktató (1) Olas (1) Olaszország (41) olvasás (1) Olympic Park (1) önkénteskedés (1) önkéntesség (1) online (3) Oostende (1) Orlando (1) ororszlán (1) Oroszország (11) orvos (2) orvostudomány (4) ősz (1) ösztöndíj (365) ötödikszéria (1) Pado (1) Padova (15) padthai (1) Palace (1) pályázás (1) papaya (1) Párizs (4) párizs (2) Passau (9) pastadelnata (1) Pathé (1) pauldelvaux (1) Peipus-tó (1) pénz (4) pénzügyek (1) Philadelphia (1) piac (1) pilates (1) Pisa (2) pisilőkisfiú (1) pizza (1) Pompei (1) Porto (5) Portugália (37) postcard (1) Pozsony (4) prom (1) pszichológia (1) repülő (1) részképzés (289) Ringló (1) Rió (1) roadtrip (1) robogó (1) Róma (2) Románia (1) rovar (1) rövid tanulmányút (16) Saint-Josse (1) Salzach folyó (1) Salzburg (1) SanMarino (1) SaoPaulo (5) sarkifény (2) Saturnia hot spring (1) Schwedagon pagoda (1) Seegrotte barlang (1) séta (1) shopping (1) síelés (1) Sintra (1) Sisimiut (14) Skócia (10) spanyol (2) Spanyolország (4) spórolás (2) sport (2) Stockholm (5) stratégia (1) street art (1) studentnation (1) study (1) sushi (2) sütemény (1) sütőtök (1) Svájc (1) Svédország (11) szakmaigyakorlat (53) szakmai gyakorlat (1) szállás (2) szálláskeresés (3) szemeszter (1) szemét (1) Szentpétervár (1) szerzetesek (1) szilveszter (1) Szingapúr (1) szivar (1) Szlovákia (7) szöcske (1) szokások (1) Szöul (2) Szülinap (1) tájfun (1) Tajvan (1) Tallin (1) tanár (1) tanulás (1) tanulmányi ösztöndíj (379) társasjáték (1) Tartmus (1) Tartu (11) Tartu Night Run (1) taxi (1) TDK (1) tea (3) TED (2) temető (1) Tenerife (1) tengerpart (2) természet (1) tészta (1) Thaiföld (11) Tibiliszi (1) TIFF (1) Tokió (5) Tokio (1) Tokyo (5) tömeg (2) tömegközlekedés (1) Törökország (6) Toszkána (1) travel (1) Trento (1) Tromso (3) Tübingen (11) túra (2) turista (1) UIT (1) Új-Mexikó (2) újév (1) újszéria (1) UK (2) Ukrajna (11) ünnep (2) Uppsala (4) USA (24) utazás (5) Valencia (4) vallás (1) VanGogh (1) várostörténet (1) Varsó (7) vásár (1) vásárlás (1) Velence (1) vendégposzt (34) vendégposztoló (3) Verona (1) VilágEgyetemista (439) Vintage (1) vizsga (3) vizsgaidőszak (1) Vladimir Nabokov (1) vonat (1) wc (1) Weihnacht (1) wine (1) Wolf Dietrich von Raitenau (1) Worcester (2) Yeouido (1) zene (1) Zentralfriedhof (1) zsíroscsütörtök (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása