Álom vagy valóság? – Az első ösztöndíjas hónapom Angliában
Adri

Mióta leszálltam a repülőről és átléptem a határt, úgy érzem magam, mintha egy all inclusive utazáson vennék részt.

Egy hónapja érkeztem meg az angliai University of Worcester-re, és azt gondolom, nem is választhattam volna jobb ösztöndíjas fogadó egyetemet.

Attól a pillanattól kezdve, hogy megérkeztem, varázslatos élményben van részem, amelyet a kisváros atmoszférája, maga az egyetem, valamint munkatársai nyújtanak számomra.

worcester_city_039.JPG

Már a repülőtér érkezési oldalán „I’m here to help” („azért vagyok itt, hogy segítsek”) felirattal ellátott pólóba öltözött úgynevezett Student Ambassador-ok (Hallgatói Nagykövetek) vártak, hogy elkísérjenek a transzfer buszhoz, amely néhány hallgatótársammal együtt elvitt bennünket az egyetemig, ahol frissítővel, teával, üdítővel, és keksszel fogadtak bennünket. Rövid útmutatót követően megkaptuk a kulcsokat a szálláshoz, ahová az egyetem által szervezett és fizetett taxival vittek bennünket, természetesen a csomagjainkkal együtt.

Már az első este nemzetközi kvíz estet szerveztek nekünk, hogy segítsék az egymással történő ismerkedésünket, másnap reggel pedig egy Welcome Breakfast–nek keresztelt eseményen minden hasznos információval elláttak bennünket az itt tartózkodásunkkal kapcsolatosan.

Az eseményen megszólaltak a Dékánon kívül az egyetem különböző karainak tanárai, valamint a diákokat és az itteni diákéletet segítő különböző osztályok képviselői is. Természetesen a reggeli sem maradt el, svédasztalos angol reggelivel fogadtak bennünket, mint egy öt csillagos szállodában. Mindent kaptunk, ami szem-szájnak ingere, választhattunk ham and eggs-et, muffin-t, kolbász különlegességeket, sült bacon-t, corn flex-et, hamburgert, pitét, gyümölcskosarat, joghurtokat, narancs juice-t, és még sorolhatnám.

Induction és Welcome Week: mit is jelent ez pontosan?

Az első két hét, az úgynevezett Induction és Welcome Week villám gyorsan eltelt, szinte észre sem vettük. Ezek alatt nagyon sűrűek voltak a programok, folyamatosan előadásokon vettünk részt az egyetemi élettel, a tanulmányi és vizsga szabályzatokkal, az itteni „Neptun” rendszerrel, valamint a többi helyi iskolai rendszerrel és az adminisztratív teendőkkel kapcsolatosan. Hallgathattunk továbbá előadást a Brexit-tel kapcsolatosan, hogy mennyire érinti majd a nemzetközi diákok életét.

Bármerre mentünk, mindenhol Hallgatói Nagykövetekbe botlottunk, akik bármiben segítettek a legbanálisabb kérdésektől kezdve az egészen komoly ügyekig. Szinte személyi hostessként kísértek és irányítgattak bennünket mindenfelé, hogy megkönnyítsék az épületek közötti tájékozódást.

Mindemellett ez alatt a két hét alatt több ízben Welcome Kiállítást is szervezett nekünk az egyetem, ahol az IT helpdesk-től kezdve a nemzeti egészségügyi szervizen át, az itteni Hallgatói Önkormányzati képviselőkig, mindenki megtalálható volt.

Segítettek például regisztrálni a háziorvoshoz (itt úgy van, hogy betegség esetén a külföldiek nem mehetnek csak egyszerűen el a háziorvoshoz az EU-s egészségbiztosítási kártyájukkal, hanem előtte regisztrálni kell magukat a nemzeti rendszerbe), ehhez hozták a nyomtatványt és beregisztráltak bennünket. Továbbá a kiállítás keretében ingyen kaptunk cserepes virágpalántákat, hogy feldobhassuk vele a szállásunkat, és otthonosan érezhessük magunkat.

Különböző csoportokba is lehetett jelentkezni, mint például sport, tánc, játék, kreatív írás stb., mindenki megtalálhatta az érdeklődésének legmegfelelőbb csoportot. Mindemellett néhány nagy márka is képviseltette magát az eseményen, akik megvendégeltek bennünket. Kiállítóként volt jelen például a Starbucks, melynek standjánál ingyen kávét, capuccino-t, lattét, jegeskávét és különböző kávékülönlegességeket kaptunk. Továbbá képviseltette magát a Pepsi és egy helyi pizzéria, ahol ingyen kólára, valamint pizzára vendégeltek meg bennünket. Az egyetem nemzetközi osztályának standjánál pedig különböző, az egyetem által szervezendő kirándulásokra lehetett feliratkozni.

worcester_09_20_001.JPG

Kaptunk egy security telefonszámot is, amely kicsit hasonló, mint a magyarországi „Hazakísérő telefon”: ha bajba kerülünk, például baleset vagy rablás esetén, ezt a számot kell felhívnunk, és az egyetemi biztonsági szolgálat értünk jön, segít hazajutni, illetve a szükséges intézkedéseket megtenni.

Több ízben szerveztek nekünk bevásárló túrát is, amelynek keretében saját busszal vittek bennünket az egyetemi kampusztól a belvárosban lévő bevásárlóközpontokba és hipermarketekbe, valamint onnan házhoz hoztak vissza, hogy beszerezhessük az itteni élethez szükséges alapvető dolgokat, és hogy kényelmesen, cipekedés nélkül hazajussunk velük.

Az egész olyan volt, mintha egy all inclusive utazáson vettünk volna részt idegenvezetővel valamely nyaraló helyen: mindent megtettek annak érdekében, hogy komfortosan, kellemesen érezzük magunkat.

Az egyetem

Az egyetem és az egyetemi élet Angliában fantasztikus: csodálatos, zöld környezetben lévő, virágokkal borított kert övezi az itteni egyetemi kampuszokat, ahol jól felszerelt épületekben tanulhatunk.

worcester_city_034.JPG

Az egyetem kertjében és az egyetemen belül is rengeteg közösségi tér található, a kertben például ping-pong asztalok, a közösségi területeken pedig különböző társasjátékok találhatóak.

worcester_city_023.JPG

A termek rendkívül modernek, jól felszereltek és komfortosak. Vannak olyan termek például, amelyekben kerek asztalok találhatóak, hogy ezzel is elősegítsék a csapatmunkát. Több helyen LCD kivetítőket helyeztek el, hogy a kerek asztalok minden részéről jól lehessen látni a prezentációkat. A székek mindenütt párnázottak, mintha egy konferencián ülnénk. Akadnak olyan termek is az egyik kampusz régi szárnyában, amelyek olyanok, mint egy parlamenti tárgyalóterem.

worcester_09_20_002.JPG

worcester_city_051.JPG

Szinte minden tantárgy keretében az órán csapatfeladatokat kapunk, amelyeket együtt kell elemeznünk és megoldanunk. Rendszeresen kapunk házi feladatot is, óráról órára kis esszéket kell készítenünk.

Az egyik tantárgy előadásai Macintosh teremben folynak, ahol mindannyian Macintosh tervezői gépek előtt ülhetünk, és bepillantást nyerhetünk az egyes grafikai programokba is. Mindemellett 0-24-ig (azaz hétvégén is) nyitva található a kampuszon egy terem, ahol 220 db számítógép van elhelyezve, hogy ezzel is elősegítsék az esszé írást.

A kampuszon több étterem, büfé és kávézó is található. A főépületben lévő étterem az enteriőrt illetően úgy néz ki, mint egy "A" kategóriás irodaház épületében található étterem. A választék ugyan nem túl széles, de minden nap lehet találni valami finomat, és levessel együtt a menü elég megfizethető áron, szinte magyarországi áron elérhető.

És ami a legmegdöbbentőbb számomra, hogy egy hatalmas tej szamovár van kihelyezve a kávéhoz tartozó kellékek mellé, amely mindig meg van töltve, és ahonnan ingyen tehetünk tejet a kávénkba, teánkba:

20190930_140922.jpg

Oldalakat tudnék még írni erről az első itt töltött hónapról és az élményeimről.

Fantasztikusan érzem magam, elmondani sem tudom, hogy mennyire boldog vagyok, hogy itt lehetek.

Persze a java és a neheze még csak most jön, mert a tantárgyak rengeteg önálló kutatómunkát követelnek meg, rengeteget kell hozzáolvasnunk, önállóan elemeznünk, és a vizsgák anonim formában fognak majd történni, ami azt jelenti, hogy a tanárok ugyanazt a teljesítményt várják majd el a nemzetközi diákoktól is, mint az angol diákoktól.

Összességében úgy érzem magam, mintha egy kis álomvilágba csöppentem volna, csak azt tudom ajánlani, hogy aki teheti, mindenképp pályázza meg a Campus Mundit, és jöjjön ki legalább egy ösztöndíjas félévre, mert felejthetetlen élményben lesz része!

Szerző: Adri
Képek: Adri

VilágEgyetemista blogon Campus Mundi ösztöndíjat nyert hallgatók történeteit ismerheted meg. Ha te is kedvet kaptál, pályázati információkat a Tempus Közalapítvány 
oldalán találsz. Friss tartalmakért kövesd a Campus Mundi Facebook oldalát!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagegyetemista.blog.hu/api/trackback/id/tr2715221874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Világegyetemista

Friss topikok

Címkék

100 (1) 8 (1) Advent (1) advent (2) Adventi vásár (1) áfonya (1) alagút (1) albérlet (2) Albuquerque (9) Allgemeines Krankenhaus (1) Amalfi (1) Amerika (6) Amszterdam (2) Angkor Wat (1) Anglia (6) angol (2) anime (1) Antwerpen (7) anyagiak (1) aperitivo (1) Arches Nemzetipark (1) Arctic Circle Race (1) art (1) ARTEK (1) Assaqutaq (1) Athén (1) Ausztria (11) Azori (1) Azoriszigetek (2) Ázsia (1) Ázsiai Játékok (1) azulejo (1) Bajor (1) banán (1) Bangkok (2) bank (1) bárány (1) barát (1) barátok (2) Beatles (1) Bécs (10) Belém (1) belga (1) Belgium (29) bepakolás (1) Beregszász (7) betegség (1) bicikli (3) blog (351) blogger (1) bocconi (1) Bocconi University (1) bomdia (1) bőrönd (2) Bratislava (2) Brazilia (3) brit (1) Brno (1) Brouwerij t IJ (1) Brugge (1) Brünn (1) Brüsszel (5) búcsú (3) Busan (6) bútor (1) CabodeRoca (1) Café Fürst (1) Campus (5) Campus Mundi (433) Campus Mundi freemover (1) cantus (1) card (1) celebration (1) CEMS (2) Cezanne (1) challenge (1) cheers (1) Chiang Mai (1) Chicago (1) chili (2) Christmas (1) christmas (1) ciao (1) Cinque Terre (1) Como (1) család (1) Csehország (1) csiga (1) csípős (1) csomagolás (1) cukornád (1) Dánia (4) Dél-Korea (11) Déva (1) Donaustauf (1) drink (2) durian (1) Edinburgh (8) edzés (1) egészségügy (1) egyenruha (1) Egyesült Királyság (2) egyetem (3) Egyetem (1) egyetemista (429) egyetemi élet (4) Egyiptom (2) építészet (1) építkezés (1) Erasmus (1) Erdély (1) ESN (1) Észtország (14) észt nyelv (3) étel (4) etikett (1) Európa (1) EurópaiParlament (1) Évi (22) fagyizó (1) fagylalt (1) fáklya (1) félév (1) felhívás (1) felvonulás (1) feminizmus (1) fenntarthatóság (1) festészet (2) festmény (2) Finnország (5) finnugor (1) Firenze (12) Florida (1) foci (1) főiskola (1) fóka (1) food (3) football (1) forraltbor (1) forrócsoki (1) főzés (1) Franciaország (23) freemover (4) friends (1) futóverseny (1) gasztro (1) gasztronómia (6) Gedser (1) Gent (7) gleccser (1) GoldenWeek (1) goodbye (1) Göteborg (1) Grand Canyon (1) Greta Thunberg (1) Groningen (1) Grönland (15) Grúzia (1) Gyeongbokgung palota (1) Gyeongbokgung Palota (1) gym (1) gyógyszer (1) hallgató (1) Hamburg (1) hamburger (1) hamburgernap (1) hanbok (1) Hanoi (1) Harry Potter (2) Hawaii (1) Helsinki (1) (2) hockey (1) hoki (1) holland (1) Hollandia (2) Hong Kong (11) Honvágy (1) honvágy (1) hostel (1) Húsvét (3) Hwaseong Fortress (1) idegennyelv (2) Ikea (1) illem (1) Indonézia (3) Inodnézia (2) Írország (1) ismerkedés (1) iszlám (1) Isztambul (6) ital (2) Izland (4) Jakarta (16) Japán (14) játék (1) jégkorong (1) Joplin (2) Jordánia (15) Jyväskyä (1) kaland (1) Kambvodzsa (1) kampusz (2) Kanada (10) Karácsony (2) karácsony (7) karácsonyivásár (2) Karib-tenger (1) karnevál (1) Kárpátalja (3) kártya (1) kastélyok (1) kávé (2) képeslap (1) képregény (1) képregényfesztivál (1) képzőművészet (1) kerékpár (1) kert (1) kézilabda (1) kiállítás (3) kihívás (1) Kína (8) kirándulás (2) kiutazás (1) kollégium (1) Kolozsvár (1) Kolumbia (13) kommunikáció (1) konferencia (2) könyv (1) könyvtár (1) környezettudatosság (1) koronavírus (1) Közel-Kelet (1) közlekedés (8) Krasznojarszk (11) külföldi félév (354) kultúrsokk (1) kurzus (2) kutatás (4) lakhatás (4) legenda (1) Leidsepleinen (1) lemez (1) lengyel (2) Lengyelország (8) levelek (1) lifelong learning (1) Lisszabon (14) Liverpool (1) LochNess (1) Lolita (2) Lotte World Tower (1) Louvre (1) Lugano (1) Macerata (1) madár (1) madarak (1) Madeira (1) Malmö (1) Manet (1) manga (1) mangó (2) MarioKart (1) marketing (1) Marsrutka (1) McGill Egyetem (8) Medellín (1) MedUni Wien (1) mértékegységek (1) Miami (1) Milánó (5) Milano (2) milliomos (1) Mirabell kastély (1) miso (1) Missouri (1) Mödling (1) Monet (1) Montpellier (1) Moszkva (1) Moulin Rouge (1) Mozartkugeln (1) mozi (1) MSSU (1) Musée D’Orsay (1) művészet (9) múzeum (5) múzeumok (1) Myanmar (2) Nabokov (3) Nagyszombat (5) Navigli (2) Németország (25) New York (8) Nímes (1) Nimes (6) Nizza (1) Normandia (2) Norvégia (4) Nürnberg (1) nyelv (6) nyelvészet (1) nyelvtanulás (1) nyelvtudás (2) oktatás (4) oktató (1) Olas (1) Olaszország (41) olvasás (1) Olympic Park (1) önkénteskedés (1) önkéntesség (1) online (3) Oostende (1) Orlando (1) ororszlán (1) Oroszország (11) orvos (2) orvostudomány (4) ősz (1) ösztöndíj (365) ötödikszéria (1) Pado (1) Padova (15) padthai (1) Palace (1) pályázás (1) papaya (1) Párizs (4) párizs (2) Passau (9) pastadelnata (1) Pathé (1) pauldelvaux (1) Peipus-tó (1) pénz (4) pénzügyek (1) Philadelphia (1) piac (1) pilates (1) Pisa (2) pisilőkisfiú (1) pizza (1) Pompei (1) Porto (5) Portugália (37) postcard (1) Pozsony (4) prom (1) pszichológia (1) repülő (1) részképzés (289) Ringló (1) Rió (1) roadtrip (1) robogó (1) Róma (2) Románia (1) rovar (1) rövid tanulmányút (16) Saint-Josse (1) Salzach folyó (1) Salzburg (1) SanMarino (1) SaoPaulo (5) sarkifény (2) Saturnia hot spring (1) Schwedagon pagoda (1) Seegrotte barlang (1) séta (1) shopping (1) síelés (1) Sintra (1) Sisimiut (14) Skócia (10) spanyol (2) Spanyolország (4) spórolás (2) sport (2) Stockholm (5) stratégia (1) street art (1) studentnation (1) study (1) sushi (2) sütemény (1) sütőtök (1) Svájc (1) Svédország (11) szakmaigyakorlat (53) szakmai gyakorlat (1) szállás (2) szálláskeresés (3) szemeszter (1) szemét (1) Szentpétervár (1) szerzetesek (1) szilveszter (1) Szingapúr (1) szivar (1) Szlovákia (7) szöcske (1) szokások (1) Szöul (2) Szülinap (1) tájfun (1) Tajvan (1) Tallin (1) tanár (1) tanulás (1) tanulmányi ösztöndíj (379) társasjáték (1) Tartmus (1) Tartu (11) Tartu Night Run (1) taxi (1) TDK (1) tea (3) TED (2) temető (1) Tenerife (1) tengerpart (2) természet (1) tészta (1) Thaiföld (11) Tibiliszi (1) TIFF (1) Tokio (1) Tokió (5) Tokyo (5) tömeg (2) tömegközlekedés (1) Törökország (6) Toszkána (1) travel (1) Trento (1) Tromso (3) Tübingen (11) túra (2) turista (1) UIT (1) Új-Mexikó (2) újév (1) újszéria (1) UK (2) Ukrajna (11) ünnep (2) Uppsala (4) USA (24) utazás (5) Valencia (4) vallás (1) VanGogh (1) várostörténet (1) Varsó (7) vásár (1) vásárlás (1) Velence (1) vendégposzt (34) vendégposztoló (3) Verona (1) VilágEgyetemista (439) Vintage (1) vizsga (3) vizsgaidőszak (1) Vladimir Nabokov (1) vonat (1) wc (1) Weihnacht (1) wine (1) Wolf Dietrich von Raitenau (1) Worcester (2) Yeouido (1) zene (1) Zentralfriedhof (1) zsíroscsütörtök (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása