Hat tipp a dél-koreai mindennapokhoz!

Az előző bejegyzéseimben már olvasható volt néhány hasznos tipp, amit érdemes tudni egy dél-koreai utazás előtt. A magam részéről én a legtöbb dolgot a saját bőrömön tapasztaltam meg. Ha visszaforgathatnám az időt, lehetséges, hogy jobban tájékozódtam volna, viszont úgy érzem, minden úgy volt tökéletes, ahogy volt.

103.jpg

Szerencsére az első utamnál a többi cserediákkal együtt tanultunk bele a koreai életbe, együtt sokkal könnyebben zajlott minden. Nehéz kiemelni néhányat, így most azokat a tippjeimet hoztam el nektek, amik elsőként jutnak az eszembe, ha Koreáról van szó.

1. T-money card –  Avagy az egyik legjobb barátod Koreában.

A legfontosabb tudni való a közlekedési kártyáról, hogy csak készpénzzel lehet feltölteni. Érdemes 10-20 ezer won környékén tölteni alkalom adtán (kisboltokban vagy állomások automatáinál), ennél többel én sosem töltöttem, mert, ha az utazó kártya elveszik, akkor vele együtt a rajtalévő pénz is. A kártya a legtöbb kisboltban  (7eleven, CU, MiniStop,GS25, stb.) kérhető, ezt bankkártyával is lehet fizetni. Az ára 2000-2500 won. Ezt a kártyát minden városban, minden buszon, metrón, sőt, még a taxiban is lehet használni. Fontos megjegyezni, hogy beszállásnál és kiszállásnál is csippantani kell a buszokon. Egy-egy utazás 1200-1250 won körül van, a piros buszok ennél többe kerülnek, valamint értelemszerűen a taxi is, ami egyébként Koreában egyáltalán nem drága.

img_20180510_143908.jpg

2. Árfolyam Ne pánikolj, csak oszd el néggyel!

Bevallom őszintén, számomra az első heteimben igazán nehezen ment az átállás a koreai pénzre. Tudtam, hogy nagyjából minden koreai árat néggyel el kell osztanom, hogy megkapjam a forint értékét, de kapásból az első metrózásomkor beleestem abba a hibába, hogy mindössze 2000 wont tetettem a kártyámra. Ez körülbelül 500 forint, és egy belvárosi kiránduláshoz roppant kevés, hiszen egy utazás a metróval 1250 won, vagyis nagyjából 310 forint. Ijesztőnek tűnik elsőre, és talán másodjára is, mikor egy vacsora árának 10-12 ezer won van kiírva, amit persze pánikszerűen vált át az ember forintra. Kell egy kis idő, míg az agy átállsz, de utána már teljesen természetes lesz, és sokszor át sem fogod már váltani forintra az összegeket.

3. Szállás – Cipőt le!

Dél-Koreában számos lehetőség áll a turisták előtt szállás tekintetében. Az egészen apró szobáktól, a többágyas kapszulaszállókon át, egészen a luxusszállodákig. A magam részéről megfordultam a lehető legtöbb szállástípusban, mindnek megvan a maga előnye és hátránya. Rendkívül személy és célfüggő, hogy ki, milyen helyen érzi jól magát. Eltekintve a modern hotelektől, nagyon sok hostelnél alapvető dolog, hogy a bejáratban cipős szekrények fogadják a vendégeket, ahol a kinti cipőtől rögvest meg kell szabadulni. A legtöbb hanbok (koreai népviselet) bérlő helyen is ez elvárt. Mivel Koreában a padlófűtés hatalmas tradíciónak örvend, így felfázni nem fog senki. Olykor meglepő lehet, hogy Ázsiában miért alszanak földön az emberek, hiszen rendkívül kényelmetlennek tűnik. Ez az ősi ondol-ra vezethető vissza, vagyis a mai padlófűtés ősére.

4. Éttermek – Víz és Kimchi!

Az első izgalmas éttermi élmény okozhat némi meglepetést még egy rutinosabb utazó számára is. A legtöbb helyen nem értenek angolul, vagy legalábbis nagyon keveset. Viszont, ha valaki rámutat az ételre, amit enne, az rögtön célra fogja vezetni.

img_20180623_204220.jpg

Ha nincs már alapból az asztalon, akkor a pincér egy nagy adag hideg vizet hoz, ami mindenhol ingyen van. A legtöbb helyen ehhez kicsi fém pohár dukál. Az evőeszközök, ha nem az asztal egyik szélén, akkor oldalt egy fiókban keresendőek. Amennyiben a pincér nem hoz ki semmilyen köretet, rendelj bármit is, azonnal kezdj el gyanakodni! Ez azt jelenti, hogy a helyen a köret önkiszolgálóan működik. A kimchi és a sárgaretek alapvető köret, ezen kívül még néhány finomság biztosan megbújik mellettük. Ezekből bármennyi fogyasztható, ahogy a vízből is. Amint azt az előző tippeket felsorakoztató bejegyzésben is megírtam, legudvariasabb akkor lehetsz, ha koreaiul köszönöd meg az ételt, és érkezéskor, valamint távozáskor enyhe maghajlással válhatsz aztán igazán kedvessé. 

 5. WIFIMaradj online!

Dél-Koreában szinte bárhol, akár a legváratlanabb helyeken is Free Wifi-vel találkozhatunk. Vagyis inkább a telefonunk. Ki merem jelenteni, hogy szinte minden étteremnek, kávézónak, köztérnek, múzeumnak, bevásárlóközpontnak van ingyenesen elérhető internete, ahogy például Busanban minden busz is rendelkezik Wifivel. Ennek ellenére megeshet az emberrel, hogy túrázás közben, vagy egy eldugottabb utcában hirtelen szükség van internetre, de nincs. Ilyenkor jöhet jól egy havi előfizetés, vagy, amit még többen ajánlanak, a reptéren bérelhető zsebnet, vagyis a Pocket Wifi. Ez egy pici router, amit magával hordhat az ember. Eddig kétszer töltöttem el huzamosabb időt kint, de se nem fizettem elő mobilinternetre, se nem béreltem pocket wifi-t. Ennek ellenére senkit sem buzdítok erre, velem is előfordult többször, hogy jól jött volna egy-egy helyzetben a mobilinternet. Ám ahogy rutinosabbá válik az ember, már tudja, hogy hol bukkanhat rá a leggyorsabban.

img_20180519_222442.jpg

 6. Közbiztonság – A nagy testvér figyel!

Na, nem ám valamiféle megszállott követő, hanem a térfigyelő kamerák, hivatalos nevükön a CCTV-k. Ezek valóban ott vannak mindenhol. A legeldugottabb utcán, a boltokban, a garázsokban és a szállásodon. Bárkivel utaztam eddig, család, barát, osztálytársak, mindenki egyöntetűen állítja, hogy Dél-Koreában teljesen biztonságban érezték magukat éjjel is. Én sokszor, főleg a szakmai gyakorlatom során jártam egyedül, este is, és mindig teljesen biztonságban éreztem magam. A lopásoktól sem féltem soha, ennek ellenére mindig vigyázzatok az értékeitekre, főleg az útlevélre, telefonra, pénztárcára! A szórakozóhelyeken is ugyanazok az elvek működnek, vagyis csak a saját italodat fogyaszd, amit ne hagyj szem elől veszni, s ne menj el idegenekkel! A koreaiak rendkívül kedvesek és segítőkészek, különösen, ha Európából, vagy Amerikából jöttél, és ezt biztosra is veheted, hogy az első kérdésük közt fog szerepelni a ,,Honnan származol?”.

Fotók: Jelenics Mercédesz

Szerző: Jelenics Mercédesz

VilágEgyetemista blogon Campus Mundi ösztöndíjat nyert hallgatók történeteit ismerheted meg. Ha te is kedvet kaptál, pályázati információkat a Tempus Közalapítvány 
oldalán találsz. Friss tartalmakért kövesd a Campus Mundi Facebook oldalát!
A CAMPUS MUNDI PROGRAM AZ EFOP-3.4.2 KIEMELT PROJEKT „CAMPUS MUNDI - FELSŐOKTATÁSI MOBILITÁSI ÉS NEMZETKÖZIESÍTÉSI PROGRAM” CÍMEN AZ EURÓPAI UNIÓ ÉS MAGYARORSZÁG KORMÁNYÁNAK TÁMOGATÁSÁVAL, AZ EURÓPAI SZOCIÁLIS ALAP TÁRSFINANSZÍROZÁSÁVAL 6,9 MRD. F

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagegyetemista.blog.hu/api/trackback/id/tr1215261868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Világegyetemista

Friss topikok

Címkék

100 (1) 8 (1) Advent (1) advent (2) Adventi vásár (1) áfonya (1) alagút (1) albérlet (2) Albuquerque (9) Allgemeines Krankenhaus (1) Amalfi (1) Amerika (6) Amszterdam (2) Angkor Wat (1) Anglia (6) angol (2) anime (1) Antwerpen (7) anyagiak (1) aperitivo (1) Arches Nemzetipark (1) Arctic Circle Race (1) art (1) ARTEK (1) Assaqutaq (1) Athén (1) Ausztria (11) Azori (1) Azoriszigetek (2) Ázsia (1) Ázsiai Játékok (1) azulejo (1) Bajor (1) banán (1) Bangkok (2) bank (1) bárány (1) barát (1) barátok (2) Beatles (1) Bécs (10) Belém (1) belga (1) Belgium (29) bepakolás (1) Beregszász (7) betegség (1) bicikli (3) blog (351) blogger (1) bocconi (1) Bocconi University (1) bomdia (1) bőrönd (2) Bratislava (2) Brazilia (3) brit (1) Brno (1) Brouwerij t IJ (1) Brugge (1) Brünn (1) Brüsszel (5) búcsú (3) Busan (6) bútor (1) CabodeRoca (1) Café Fürst (1) Campus (5) Campus Mundi (433) Campus Mundi freemover (1) cantus (1) card (1) celebration (1) CEMS (2) Cezanne (1) challenge (1) cheers (1) Chiang Mai (1) Chicago (1) chili (2) christmas (1) Christmas (1) ciao (1) Cinque Terre (1) Como (1) család (1) Csehország (1) csiga (1) csípős (1) csomagolás (1) cukornád (1) Dánia (4) Dél-Korea (11) Déva (1) Donaustauf (1) drink (2) durian (1) Edinburgh (8) edzés (1) egészségügy (1) egyenruha (1) Egyesült Királyság (2) egyetem (3) Egyetem (1) egyetemista (429) egyetemi élet (4) Egyiptom (2) építészet (1) építkezés (1) Erasmus (1) Erdély (1) ESN (1) Észtország (14) észt nyelv (3) étel (4) etikett (1) Európa (1) EurópaiParlament (1) Évi (22) fagyizó (1) fagylalt (1) fáklya (1) félév (1) felhívás (1) felvonulás (1) feminizmus (1) fenntarthatóság (1) festészet (2) festmény (2) Finnország (5) finnugor (1) Firenze (12) Florida (1) foci (1) főiskola (1) fóka (1) food (3) football (1) forraltbor (1) forrócsoki (1) főzés (1) Franciaország (23) freemover (4) friends (1) futóverseny (1) gasztro (1) gasztronómia (6) Gedser (1) Gent (7) gleccser (1) GoldenWeek (1) goodbye (1) Göteborg (1) Grand Canyon (1) Greta Thunberg (1) Groningen (1) Grönland (15) Grúzia (1) Gyeongbokgung palota (1) Gyeongbokgung Palota (1) gym (1) gyógyszer (1) hallgató (1) Hamburg (1) hamburger (1) hamburgernap (1) hanbok (1) Hanoi (1) Harry Potter (2) Hawaii (1) Helsinki (1) (2) hockey (1) hoki (1) holland (1) Hollandia (2) Hong Kong (11) honvágy (1) Honvágy (1) hostel (1) Húsvét (3) Hwaseong Fortress (1) idegennyelv (2) Ikea (1) illem (1) Indonézia (3) Inodnézia (2) Írország (1) ismerkedés (1) iszlám (1) Isztambul (6) ital (2) Izland (4) Jakarta (16) Japán (14) játék (1) jégkorong (1) Joplin (2) Jordánia (15) Jyväskyä (1) kaland (1) Kambvodzsa (1) kampusz (2) Kanada (10) Karácsony (2) karácsony (7) karácsonyivásár (2) Karib-tenger (1) karnevál (1) Kárpátalja (3) kártya (1) kastélyok (1) kávé (2) képeslap (1) képregény (1) képregényfesztivál (1) képzőművészet (1) kerékpár (1) kert (1) kézilabda (1) kiállítás (3) kihívás (1) Kína (8) kirándulás (2) kiutazás (1) kollégium (1) Kolozsvár (1) Kolumbia (13) kommunikáció (1) konferencia (2) könyv (1) könyvtár (1) környezettudatosság (1) koronavírus (1) Közel-Kelet (1) közlekedés (8) Krasznojarszk (11) külföldi félév (354) kultúrsokk (1) kurzus (2) kutatás (4) lakhatás (4) legenda (1) Leidsepleinen (1) lemez (1) lengyel (2) Lengyelország (8) levelek (1) lifelong learning (1) Lisszabon (14) Liverpool (1) LochNess (1) Lolita (2) Lotte World Tower (1) Louvre (1) Lugano (1) Macerata (1) madár (1) madarak (1) Madeira (1) Malmö (1) Manet (1) manga (1) mangó (2) MarioKart (1) marketing (1) Marsrutka (1) McGill Egyetem (8) Medellín (1) MedUni Wien (1) mértékegységek (1) Miami (1) Milano (2) Milánó (5) milliomos (1) Mirabell kastély (1) miso (1) Missouri (1) Mödling (1) Monet (1) Montpellier (1) Moszkva (1) Moulin Rouge (1) Mozartkugeln (1) mozi (1) MSSU (1) Musée D’Orsay (1) művészet (9) múzeum (5) múzeumok (1) Myanmar (2) Nabokov (3) Nagyszombat (5) Navigli (2) Németország (25) New York (8) Nímes (1) Nimes (6) Nizza (1) Normandia (2) Norvégia (4) Nürnberg (1) nyelv (6) nyelvészet (1) nyelvtanulás (1) nyelvtudás (2) oktatás (4) oktató (1) Olas (1) Olaszország (41) olvasás (1) Olympic Park (1) önkénteskedés (1) önkéntesség (1) online (3) Oostende (1) Orlando (1) ororszlán (1) Oroszország (11) orvos (2) orvostudomány (4) ősz (1) ösztöndíj (365) ötödikszéria (1) Pado (1) Padova (15) padthai (1) Palace (1) pályázás (1) papaya (1) párizs (2) Párizs (4) Passau (9) pastadelnata (1) Pathé (1) pauldelvaux (1) Peipus-tó (1) pénz (4) pénzügyek (1) Philadelphia (1) piac (1) pilates (1) Pisa (2) pisilőkisfiú (1) pizza (1) Pompei (1) Porto (5) Portugália (37) postcard (1) Pozsony (4) prom (1) pszichológia (1) repülő (1) részképzés (289) Ringló (1) Rió (1) roadtrip (1) robogó (1) Róma (2) Románia (1) rovar (1) rövid tanulmányút (16) Saint-Josse (1) Salzach folyó (1) Salzburg (1) SanMarino (1) SaoPaulo (5) sarkifény (2) Saturnia hot spring (1) Schwedagon pagoda (1) Seegrotte barlang (1) séta (1) shopping (1) síelés (1) Sintra (1) Sisimiut (14) Skócia (10) spanyol (2) Spanyolország (4) spórolás (2) sport (2) Stockholm (5) stratégia (1) street art (1) studentnation (1) study (1) sushi (2) sütemény (1) sütőtök (1) Svájc (1) Svédország (11) szakmaigyakorlat (53) szakmai gyakorlat (1) szállás (2) szálláskeresés (3) szemeszter (1) szemét (1) Szentpétervár (1) szerzetesek (1) szilveszter (1) Szingapúr (1) szivar (1) Szlovákia (7) szöcske (1) szokások (1) Szöul (2) Szülinap (1) tájfun (1) Tajvan (1) Tallin (1) tanár (1) tanulás (1) tanulmányi ösztöndíj (379) társasjáték (1) Tartmus (1) Tartu (11) Tartu Night Run (1) taxi (1) TDK (1) tea (3) TED (2) temető (1) Tenerife (1) tengerpart (2) természet (1) tészta (1) Thaiföld (11) Tibiliszi (1) TIFF (1) Tokio (1) Tokió (5) Tokyo (5) tömeg (2) tömegközlekedés (1) Törökország (6) Toszkána (1) travel (1) Trento (1) Tromso (3) Tübingen (11) túra (2) turista (1) UIT (1) Új-Mexikó (2) újév (1) újszéria (1) UK (2) Ukrajna (11) ünnep (2) Uppsala (4) USA (24) utazás (5) Valencia (4) vallás (1) VanGogh (1) várostörténet (1) Varsó (7) vásár (1) vásárlás (1) Velence (1) vendégposzt (34) vendégposztoló (3) Verona (1) VilágEgyetemista (439) Vintage (1) vizsga (3) vizsgaidőszak (1) Vladimir Nabokov (1) vonat (1) wc (1) Weihnacht (1) wine (1) Wolf Dietrich von Raitenau (1) Worcester (2) Yeouido (1) zene (1) Zentralfriedhof (1) zsíroscsütörtök (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása