Öt brüsszeli üzlet, ahol könnyen elfogyhat a pénzed
Nagy Anna

November derekán járunk, és Magyarországhoz hasonlóan Belgiumban is hamarosan kezdődik a karácsonyi dömping: a vásárok ugyan még nem nyitottak meg, de már Brüsszel több pontjára felkerült a díszkivilágítás.

Hogy elkerüljem az utolsó pillanatban való kapkodást, én is elkezdtem hangolódni az ünnepi bevásárlásra. Igyekeztem nyitott szemmel járni, és mint kiderült, a város tele van vagány és megfizethető helyi kezdeményezésekkel, egyedi kínálattal rendelkező üzletekkel. Ebben a bejegyzésben most azokat mutatom be, amelyek a belga csokiboltok tűzdelte turistatérképen biztosan nem kaptak helyet, de olyan közel esnek a legfontosabb látványosságokhoz, hogy a városban tett séta során kár lenne kihagyni őket. Íme az öt legjobb üzlet karácsonyi szezonon innen és túl:

1. Zenei ínyencségek: Balades Sonores

Ha azt hitted, hogy a lemezjátszót halálra ítélte az okostelefonok generációja, akkor csak lépd át ennek a boltnak a küszöbét, és rájössz, hogy a múlt most kezdődik el igazán. A Balades Sonores, amelynek egy 1830-as években épült lakóház földszintje ad otthont, valódi időutazásra invitál nagylemezek és kazetták formájában. A '60-as, '70-es évek amerikai zeneóriásaitól kezdve a legprogresszívebb kortárs európai zenészekig minden műfaj képviselteti magát. Kínálatában nemcsak Neil Young és Velvet Underground szerepel, hanem olyan gyöngyszemek is, mint Tycho vagy Nicolas Jaar albumai - tipikusan olyan zenék, amelyekről azt hinnéd, hogy csak YouTube playlistként léteznek. A lemezek közötti keresgélést megkönnyíti az alkotó és műfaj szerinti rendezés, de ha szokatlan dolgok híve vagy, válogathatsz a fasisztagyilkos (!), az “our parents loved jazz” és egyéb elborult koncepciójú kategóriák szerint is.

Cím: 1210 Saint-Josse-ten-Noode Rue Royale 154.

Facebook oldal

20191006_171137.jpg2. IKEA a hetvenes évekből: Meubles de Coeur

A bútorokkal sohasem tudtam zöldágra vergődni: ajándéknak drága és egyben rizikós, hiszen legalább annyira ízlésfüggő, mint egy ruhadarab. Mégis imádok gyönyörködni bennük vagy éppenséggel szörnyülködni rajtuk, és ha mindezt egy olyan boltban tehetem, amely nemcsak jól néz ki, hanem ráadásul még vicces is, engem már megvettek. Ezt történt velem a Rue des Capucins-on található ház raktárhelyiségében berendezett Meubles de Coeur-ban. Az IKEA belső térrendezéséhez hasonlóan gondosan összeállított showroomok között bolyonghatunk, csak éppen negyven-ötven éves bútorokat vásárolhatunk. Ha rád jött a vásárolhatnék, akkor nézz szét  a ruhákkal teli fogasok és plüssállatok között is, vagy csinálj nagy üzletet, és vedd meg az egymillió eurót érő gombfociasztalt. Ha pedig elfáradtál a nézelődésben, akkor a bárpultnál vásárolt belga sör társaságában kényelmesen elterpeszkedhetsz az egyik eladásra kínált kanapén - ilyet még az IKEA sem kínál!

Cím: 1000 Brüsszel Rue des Capucins 26-28.

Facebook oldal

20191115_164623.jpg

3. Egy hobbibolt, ahonnan legszívesebben sohasem szabadulnál: Veritas

Az előző üzletektől eltérően a Veritas egy Franciaországban és Hollandiában is jelenlévő franchise-hálózat része, hangulatában és kínálatában azonban a kis boltok otthonosságát és egyediségét őrzi. Nem titkolt módon elsősorban a női vásárlóközönséget szólítja meg: színes harisnyák és nagy tervezői leleményről árulkodó zoknik csábítanak arra, hogy a belgiumi kiruccanásra félretett összes pénzünket itt költsük el. Mindez azonban töredéke a választéknak: az ide betévedőt könnyen rabul ejti a kötőtűk, fonalak és kézimunkadobozok sokasága, ezért a Veritas mindenki számára jó kiindulópont, aki a ruhatervezés iránt érdeklődik. A Veritas emellett találkozási pontot biztosít a kötögetés szerelmeseinek: rendszeresen szerveznek workshopokat, ahol a kezdők és az “egy sima-egy fordított” mesterei egyaránt szívesen látott vendégek.

Cím: 1000 Brüsszel Rue du Fossé aux Loups 14-16

Facebook oldal

20191101_122514.jpg4. Ahol a képeslap fogalma új értelmet nyer: Vanclever

Sajnos a levelek és a képeslapok hőskora lejárt, így amikor egy-egy érkezik a postaládámba, majd kiugrom a bőrömből, különösen akkor, ha egy szép festmény vagy grafika található a másik oldalán. Amúgy is az egyik hobbim a képeslapgyűjtés, Brüsszelben pedig sok egyedi tervezésűt látok. Különösen a Vanclever okozott nekem nagy tipródást: ez az üzlet ugyanis a belga kortárs művészet legjavát vonultatja fel, a képeslap műfaját pedig olyan magasságokba emeli, hogy már inkább bekereteznénk az itt vásárolt darabot, semhogy tollal ráfirkantanánk. Ki tudna ellenállni a Dixit-kártya szerű üdvözlőlapoknak? Na ugye. Az üzletnek emellett van egy pici, de annál értékesebb könyvkínálata is, ahol többek között megtalálhatjuk Belgium kevésbé ismert helyszíneit összegyűjtő mesteri útikönyvet, a Hidden Belgiumot, amely október óta az utazásaim legnagyobb inspirációforrása.

Cím: 1000 Brüsszel Rue Haute 157.

Honlap

20191115_155352.jpg

5. A vintage-őrület helyi állomása: Melting Pot Kilo
Nincs is jobb dolog, mint egy külföldön vásárolt ruhadarabbal eldicsekedni az ismerősök körében, az pedig különösen nagy elégtétellel tölti az embert, ha elmondhatja, milyen piszok olcsón jutott hozzá. Brüsszelben sajnos nem botlunk minden sarkon turkálóba, de egy irányzott kereséssel könnyen megtalálhatjuk az erre szakosodott üzleteket. Én elsősorban a Palais de Justice alatti Marolles-t, Brüsszel egyik legfiatalosabb és legmenőbb kezdeményezéseit tömörítő negyedét ajánlanám expedícióra, ahol a Rue Haute környékén több vintage stílusú üzletet találunk. Ezen belül a legjobb fogást a Melting Pot Kiloban csinálhatjuk, ugyanis itt kilónként mindössze 15 eurót fizetünk. És akkor már nemcsak pulcsival vagy kabáttal, hanem egy pár cipővel, leírhatatlan számú nyakkendővel és kiegészítővel is gazdagodhatunk. Ha esetleg alulmúlná a várakozásaidat, akkor sem kell elkeseredned, hiszen még a Grand Place-tól öt percnyi sétára található, Rue des Poissonniers-i üzletükben is folytathatod a vadászatot.

Cím: 1000 Brüsszel Rue Haute 15 és Rue Poissonniers 2.

Honlap
minimalist_white_nature_outdoor_photo_collage_1.jpg

Szerző: Nagy Anna

Fotók: Nagy Anna

VilágEgyetemista blogon Campus Mundi ösztöndíjat nyert hallgatók történeteit ismerheted meg. Ha te is kedvet kaptál, pályázati információkat a Tempus Közalapítvány 
oldalán találsz. Friss tartalmakért kövesd a Campus Mundi Facebook oldalát!
A CAMPUS MUNDI PROGRAM AZ EFOP-3.4.2 KIEMELT PROJEKT „CAMPUS MUNDI - FELSŐOKTATÁSI MOBILITÁSI ÉS NEMZETKÖZIESÍTÉSI PROGRAM” CÍMEN AZ EURÓPAI UNIÓ ÉS MAGYARORSZÁG KORMÁNYÁNAK TÁMOGATÁSÁVAL, AZ EURÓPAI SZOCIÁLIS ALAP TÁRSFINANSZÍROZÁSÁVAL 6,9 MRD.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagegyetemista.blog.hu/api/trackback/id/tr9415316272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Világegyetemista

Friss topikok

Címkék

100 (1) 8 (1) Advent (1) advent (2) Adventi vásár (1) áfonya (1) alagút (1) albérlet (2) Albuquerque (9) Allgemeines Krankenhaus (1) Amalfi (1) Amerika (6) Amszterdam (2) Angkor Wat (1) Anglia (6) angol (2) anime (1) Antwerpen (7) anyagiak (1) aperitivo (1) Arches Nemzetipark (1) Arctic Circle Race (1) art (1) ARTEK (1) Assaqutaq (1) Athén (1) Ausztria (11) Azori (1) Azoriszigetek (2) Ázsia (1) Ázsiai Játékok (1) azulejo (1) Bajor (1) banán (1) Bangkok (2) bank (1) bárány (1) barát (1) barátok (2) Beatles (1) Bécs (10) Belém (1) belga (1) Belgium (29) bepakolás (1) Beregszász (7) betegség (1) bicikli (3) blog (351) blogger (1) bocconi (1) Bocconi University (1) bomdia (1) bőrönd (2) Bratislava (2) Brazilia (3) brit (1) Brno (1) Brouwerij t IJ (1) Brugge (1) Brünn (1) Brüsszel (5) búcsú (3) Busan (6) bútor (1) CabodeRoca (1) Café Fürst (1) Campus (5) Campus Mundi (433) Campus Mundi freemover (1) cantus (1) card (1) celebration (1) CEMS (2) Cezanne (1) challenge (1) cheers (1) Chiang Mai (1) Chicago (1) chili (2) christmas (1) Christmas (1) ciao (1) Cinque Terre (1) Como (1) család (1) Csehország (1) csiga (1) csípős (1) csomagolás (1) cukornád (1) Dánia (4) Dél-Korea (11) Déva (1) Donaustauf (1) drink (2) durian (1) Edinburgh (8) edzés (1) egészségügy (1) egyenruha (1) Egyesült Királyság (2) Egyetem (1) egyetem (3) egyetemista (429) egyetemi élet (4) Egyiptom (2) építészet (1) építkezés (1) Erasmus (1) Erdély (1) ESN (1) Észtország (14) észt nyelv (3) étel (4) etikett (1) Európa (1) EurópaiParlament (1) Évi (22) fagyizó (1) fagylalt (1) fáklya (1) félév (1) felhívás (1) felvonulás (1) feminizmus (1) fenntarthatóság (1) festészet (2) festmény (2) Finnország (5) finnugor (1) Firenze (12) Florida (1) foci (1) főiskola (1) fóka (1) food (3) football (1) forraltbor (1) forrócsoki (1) főzés (1) Franciaország (23) freemover (4) friends (1) futóverseny (1) gasztro (1) gasztronómia (6) Gedser (1) Gent (7) gleccser (1) GoldenWeek (1) goodbye (1) Göteborg (1) Grand Canyon (1) Greta Thunberg (1) Groningen (1) Grönland (15) Grúzia (1) Gyeongbokgung palota (1) Gyeongbokgung Palota (1) gym (1) gyógyszer (1) hallgató (1) Hamburg (1) hamburger (1) hamburgernap (1) hanbok (1) Hanoi (1) Harry Potter (2) Hawaii (1) Helsinki (1) (2) hockey (1) hoki (1) holland (1) Hollandia (2) Hong Kong (11) Honvágy (1) honvágy (1) hostel (1) Húsvét (3) Hwaseong Fortress (1) idegennyelv (2) Ikea (1) illem (1) Indonézia (3) Inodnézia (2) Írország (1) ismerkedés (1) iszlám (1) Isztambul (6) ital (2) Izland (4) Jakarta (16) Japán (14) játék (1) jégkorong (1) Joplin (2) Jordánia (15) Jyväskyä (1) kaland (1) Kambvodzsa (1) kampusz (2) Kanada (10) Karácsony (2) karácsony (7) karácsonyivásár (2) Karib-tenger (1) karnevál (1) Kárpátalja (3) kártya (1) kastélyok (1) kávé (2) képeslap (1) képregény (1) képregényfesztivál (1) képzőművészet (1) kerékpár (1) kert (1) kézilabda (1) kiállítás (3) kihívás (1) Kína (8) kirándulás (2) kiutazás (1) kollégium (1) Kolozsvár (1) Kolumbia (13) kommunikáció (1) konferencia (2) könyv (1) könyvtár (1) környezettudatosság (1) koronavírus (1) Közel-Kelet (1) közlekedés (8) Krasznojarszk (11) külföldi félév (354) kultúrsokk (1) kurzus (2) kutatás (4) lakhatás (4) legenda (1) Leidsepleinen (1) lemez (1) lengyel (2) Lengyelország (8) levelek (1) lifelong learning (1) Lisszabon (14) Liverpool (1) LochNess (1) Lolita (2) Lotte World Tower (1) Louvre (1) Lugano (1) Macerata (1) madár (1) madarak (1) Madeira (1) Malmö (1) Manet (1) manga (1) mangó (2) MarioKart (1) marketing (1) Marsrutka (1) McGill Egyetem (8) Medellín (1) MedUni Wien (1) mértékegységek (1) Miami (1) Milano (2) Milánó (5) milliomos (1) Mirabell kastély (1) miso (1) Missouri (1) Mödling (1) Monet (1) Montpellier (1) Moszkva (1) Moulin Rouge (1) Mozartkugeln (1) mozi (1) MSSU (1) Musée D’Orsay (1) művészet (9) múzeum (5) múzeumok (1) Myanmar (2) Nabokov (3) Nagyszombat (5) Navigli (2) Németország (25) New York (8) Nimes (6) Nímes (1) Nizza (1) Normandia (2) Norvégia (4) Nürnberg (1) nyelv (6) nyelvészet (1) nyelvtanulás (1) nyelvtudás (2) oktatás (4) oktató (1) Olas (1) Olaszország (41) olvasás (1) Olympic Park (1) önkénteskedés (1) önkéntesség (1) online (3) Oostende (1) Orlando (1) ororszlán (1) Oroszország (11) orvos (2) orvostudomány (4) ősz (1) ösztöndíj (365) ötödikszéria (1) Pado (1) Padova (15) padthai (1) Palace (1) pályázás (1) papaya (1) párizs (2) Párizs (4) Passau (9) pastadelnata (1) Pathé (1) pauldelvaux (1) Peipus-tó (1) pénz (4) pénzügyek (1) Philadelphia (1) piac (1) pilates (1) Pisa (2) pisilőkisfiú (1) pizza (1) Pompei (1) Porto (5) Portugália (37) postcard (1) Pozsony (4) prom (1) pszichológia (1) repülő (1) részképzés (289) Ringló (1) Rió (1) roadtrip (1) robogó (1) Róma (2) Románia (1) rovar (1) rövid tanulmányút (16) Saint-Josse (1) Salzach folyó (1) Salzburg (1) SanMarino (1) SaoPaulo (5) sarkifény (2) Saturnia hot spring (1) Schwedagon pagoda (1) Seegrotte barlang (1) séta (1) shopping (1) síelés (1) Sintra (1) Sisimiut (14) Skócia (10) spanyol (2) Spanyolország (4) spórolás (2) sport (2) Stockholm (5) stratégia (1) street art (1) studentnation (1) study (1) sushi (2) sütemény (1) sütőtök (1) Svájc (1) Svédország (11) szakmaigyakorlat (53) szakmai gyakorlat (1) szállás (2) szálláskeresés (3) szemeszter (1) szemét (1) Szentpétervár (1) szerzetesek (1) szilveszter (1) Szingapúr (1) szivar (1) Szlovákia (7) szöcske (1) szokások (1) Szöul (2) Szülinap (1) tájfun (1) Tajvan (1) Tallin (1) tanár (1) tanulás (1) tanulmányi ösztöndíj (379) társasjáték (1) Tartmus (1) Tartu (11) Tartu Night Run (1) taxi (1) TDK (1) tea (3) TED (2) temető (1) Tenerife (1) tengerpart (2) természet (1) tészta (1) Thaiföld (11) Tibiliszi (1) TIFF (1) Tokió (5) Tokio (1) Tokyo (5) tömeg (2) tömegközlekedés (1) Törökország (6) Toszkána (1) travel (1) Trento (1) Tromso (3) Tübingen (11) túra (2) turista (1) UIT (1) Új-Mexikó (2) újév (1) újszéria (1) UK (2) Ukrajna (11) ünnep (2) Uppsala (4) USA (24) utazás (5) Valencia (4) vallás (1) VanGogh (1) várostörténet (1) Varsó (7) vásár (1) vásárlás (1) Velence (1) vendégposzt (34) vendégposztoló (3) Verona (1) VilágEgyetemista (439) Vintage (1) vizsga (3) vizsgaidőszak (1) Vladimir Nabokov (1) vonat (1) wc (1) Weihnacht (1) wine (1) Wolf Dietrich von Raitenau (1) Worcester (2) Yeouido (1) zene (1) Zentralfriedhof (1) zsíroscsütörtök (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása