Ösztöndíjjal Toszkánában
Béres Tünde

Béres Tünde vagyok, és az Università degli Studi di Firenze fogadóintézményt választottam, ahol az Economics and development szakmai programon kívánok részt venni a 2021-2022 őszi félévben, mivel a Budapesti Corvinus Egyetem vállalkozásfejlesztés szakos hallgatója vagyok.

Az Economics and management (Novoli) campusán tanulok, ami ugyan kicsit messzebb van a várostól, viszont szerencsére közel találtam szállást, így az egyetemre az eljutás könnyű számomra. Vettem egy biciklit, úgyhogy az egyetemre 10 perc az út, a városba pedig 30, ami nagyon kényelmes számomra.

20210908_113441.jpg

Már nyáron elkezdtem készülni a külföldi félévemre, így szerencsére már júliusban találtam szállást, ami eddig nagyon jónak bizonyult, így hogy már 1 hete beköltöztem. A lakótársaim is aranyosak és sokat szoktunk beszélgetni az országainkról, és hogy mik történtek velünk aznap. Jelenleg egy horvát és egy kínai lánnyal lakok együtt, akikkel összebarátkoztam, és segítjük egymást a mindennapokban.

Több szervezet is található Firenzében, mint az IC Firenze, EG, ESN, EGEE, ennek köszönhetően minden nap van valamilyen program, és sok emberrel lehet találkozni. Ennek nagyon örültem, mert a külföldi félévem egyik főbb célja, hogy különböző nemzetiségű emberekkel ismerkedjek meg, továbbá gyakoroljam az olasz és az angol nyelvet. A többi ösztöndíjas diák nagyon aranyos, és egy hét után már mindenhova együtt megyünk és programokat szervezezünk.

A másik főbb szempont, amiért Firenzét választottam az, hogy az otthoni oktatásommal több kurzus is megegyezik, ezért több tárgyat is sikerült elfogadtatnom. Az eddigi tapasztalataim alapján a tanárok nagyon kedvesek és gyorsan válaszolnak az e-mailekre. A firenzei nemzetközi koordinátor szintén nagyon segítőkész, sőt, előző héten még kaptam egy buddy-t is, aki tud segíteni az ügyintézésben, így esélytelen, hogy az ember elveszettnek érezze magát. Valamint az egyetemtől nagy segítség, hogy a CLA nyelviskolával van kapcsolata, ezáltal a nemzetközi hallgatók ingyen tanulhatnak egy választott olasz nyelvkurzuson.

20210910_105254.jpg

A választásom további oka az volt, hogy az otthoni és a firenzei szakon hasonló tárgyakat lehet tanulni és remélem, hogy más látásmódban, és a helyi adottságokra jellemző, hasznos ismeretekkel lehetek gazdagabb a külföldi félévem után. Emellett izgalmas számomra, hogy többet tudhatok meg Olaszországról és a mediterrán gazdasági folyamatokról, fejlődési lehetőségekről. A napjainkban is domináns olasz-magyar gazdasági kapcsolatok gyökerei a honfoglalás koráig nyúlnak vissza. A középkorban fontosak voltak a Firenzéhez fűződő magyar gazdasági kapcsolatok, és Firenze bankházai komoly érdekeltséggel rendelkeztek Magyagyarországon is. Ezek mellett még megemlíthető, hogy firenzei kereskedő cégek kirendeltségei működtek hazánkban. Úgy gondolom, hogy a magyar és az olasz gazdasági folyamatok vizsgálata és összehasonlítása, akár jó szakdolgozati vagy kutatási téma is lehet. Remélem, hogy az Olaszországban megszerzett tájékozottságomat fel tudom használni a beadandóimhoz, és szakirodalomi jártasságomat kibővíthetem több új külföldi forrással és friss szakmai készségekkel. Érdekelnek az olasz gazdaság fejlődési irányai és a vállalkozások működésének innovációs folyamatai, valamint a magyar gazdasággal való gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok és azok változásai (gazdasági és jogi szempontból is).

20210910_205030.jpg

A vállalkozásfejlesztés diploma megszerzése után saját vállalkozást szeretnék indítani, ezért úgy gondolom, hogy nem csak a tanulmányimhoz, hanem a jövőbeli munkámhoz is hasznos tapasztalatokat és ismereteket szerezhetek Firenzében.

Véleményem szerint a jövőbeli munkámhoz és a tanulmányaimhoz a firenzei egyetemen lehetőségem lehet számos tantárgyat hallgatni, amely a szakmai készségeimet fejleszti, mint például ’Economics of innovation’, ’Human development and international cooperation’, ’Political economy and behavioural economics’. Továbbá van néhány más tantárgy is, amely felkeltette az érdeklődésemet, mint például: ’Behavioural economics’, ’Policy evaluation methods and practices’, illetve ’Economic history of globalisation’. 

A 2018/2019 tanév 2 félévét Portugáliában az University of Aveiro intézményében töltöttem. Az iskolai és az iskolán kívüli programokat élveztem, a nemzetközi társaságba jól be tudtam illeszkedni, valamint az emberek mentalitása nagyon megtetszett. A mediterrán környezet, az emberek hozzáállása a tanuláshoz, élethez számomra szimpatikus, ezért úgy döntöttem, hogy szeretnék új élményeket szerezni egy másik mediterrán országban. A választásom Olaszországra esett, és legfőképpen Firenze hangulata volt az, ami nagyon megfogott, és úgy gondolom, hogy itt alkalmam lesz még több tapasztalattal és élménnyel gazdagodni. A vállalkozásfejlesztési tanulmányaim szempontjából, úgy gondolom, hogy megfelelő választás az Università degli Studi di Firenze intézménye, ahol szeretnék új ismereteket szerezni és szakmailag fejlődni.  A szakmai fejlődés mellett a nyelvtudásomat is szeretném tökéletesíteni, az angol mellett a portugál nyelvet szeretném gyakorolni, valamint az olasz nyelvtudásomat is gazdagítani.

A tantárgyak kiválasztásánál fontos szempontnak tartottam, hogy hasonló tárgyakat vegyek fel az olasz egyetemem, mint amit itthon tanulok, és választható tárgyként olyan tantárgyakat, amit nincs lehetőségem itthon tanulni. Úgy gondolom, hogy számomra előnnyé válhat, mert a hasonló szakmai tudás mellett olyan hasznos és érdekes tudással gyarapodhatok, amelyek csak az adott térségre vonatkoznak. További előnyöm, hogy a hazai képzés tananyagát azonnal össze tudom hasonlítani az firenzei képzésen hallottakkal. Az adott témákban mi a hangsúlyos itthon, avagy mi a fontos Olaszországban.

A szakmai tárgyak mellett szeretnék bejárni olasz nyelvórákra is, mivel úgy gondolom, hogy a helyi nyelv ismerete a kint tartózkodásom ideje alatt és a jövőben is hasznos lehet számomra. Célom a kiutazással az, hogy fejlesszem és gyakoroljam az általam tanult idegennyelveket (angol, portugál) és egy új nyelvet tanuljak meg, ami az olasz. Úgy gondolom, hogy az idegen nyelvet úgy lehet a legegyszerűbben és leggyorsabban elsajátítani, ha minden nap használom. Számomra a nyelv gyakorlása fontos, mivel szeretnék egy középfokú szakmai nyelvvizsgát portugál nyelven teljesíteni, egy felsőfokú nyelvvizsgát, amit angol nyelvből szeretnék megszerezni, valamint szeretném az olasz nyelvet megismerni.

20210918_144552.jpg

Másik ok, amiért szeretnék külföldön tanulni az az, hogy a szakmai tudásom bővüljön és megismerjem egy másik ország gondolkodásmódját. Érdekel, hogy külföldön hogyan tanítanak, tanulnak és gondolkodnak az emberek. Remélem, hogy a későbbiekben könnyebben találok munkát a külföldi tapasztalatom figyelembe vételével.

Szeretem a nemzetközi légkört, szeretnék kapcsolatokat építeni és barátságokat kötni, amelyek a cserefélév után is megmaradnak. Érdekel más országok kultúrája, remélem, hogy sokat tudok tanulni, utazni és felfedezni új helyeket, ahol még nem jártam.

Nagyon érdekel a mediterrán országok gazdasági és kereskedelmi alakulása és fejlődési lehetőségei, amiről Magyarországon csak említést tesznek a tanórákon, viszont én szeretném mélyebben és testközelből tanulmányozni ezeket a magyar gazdaságtól eltérő folyamatokat.

20210918_150653.jpg

Úgy gondolom, hogy hazautazásom után az Olaszországban tanult szakmai ismeretekkel és más látásmóddal értékesebb leszek a munkavállalói piacon. Véleményem szerintem az a jó szakember, aki több országból szerezte meg a szakmai ismereteit és saját maga tapasztalta meg a különböző gazdasági folyamatok előnyeit és hátrányait.

Szerző: Béres Tünde

Fotók: Béres Tünde

A Világegyetemista blogon Campus Mundi ösztöndíjat nyert hallgatók történeteit ismerheted meg. Ha te is kedvet kaptál, pályázati információkat a Tempus Közalapítvány 
oldalán találsz. Friss tartalmakért kövesd a Campus Mundi Facebook oldalát és Instagramját is!
A CAMPUS MUNDI PROGRAM AZ EFOP-3.4.2 KIEMELT PROJEKT „CAMPUS MUNDI - FELSŐOKTATÁSI MOBILITÁSI ÉS NEMZETKÖZIESÍTÉSI PROGRAM” CÍMEN AZ EURÓPAI UNIÓ ÉS MAGYARORSZÁG KORMÁNYÁNAK TÁMOGATÁSÁVAL, AZ EURÓPAI SZOCIÁLIS ALAP TÁRSFINANSZÍROZÁSÁVAL 6,9 MRD. FT EFOP ÉS 2,3 MRD. FT VEKOP FORRÁSSAL VALÓSUL MEG A TEMPUS KÖZALAPÍTVÁNY KEZELÉSÉBEN. PROJEKTSZÁM: EFOP-3.4.2-VEKOP-15-2015-00001

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagegyetemista.blog.hu/api/trackback/id/tr3716697348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Világegyetemista

Friss topikok

Címkék

100 (1) 8 (1) Advent (1) advent (2) Adventi vásár (1) áfonya (1) alagút (1) albérlet (2) Albuquerque (9) Allgemeines Krankenhaus (1) Amalfi (1) Amerika (6) Amszterdam (2) Angkor Wat (1) Anglia (6) angol (2) anime (1) Antwerpen (7) anyagiak (1) aperitivo (1) Arches Nemzetipark (1) Arctic Circle Race (1) art (1) ARTEK (1) Assaqutaq (1) Athén (1) Ausztria (11) Azori (1) Azoriszigetek (2) Ázsia (1) Ázsiai Játékok (1) azulejo (1) Bajor (1) banán (1) Bangkok (2) bank (1) bárány (1) barát (1) barátok (2) Beatles (1) Bécs (10) Belém (1) belga (1) Belgium (29) bepakolás (1) Beregszász (7) betegség (1) bicikli (3) blog (351) blogger (1) bocconi (1) Bocconi University (1) bomdia (1) bőrönd (2) Bratislava (2) Brazilia (3) brit (1) Brno (1) Brouwerij t IJ (1) Brugge (1) Brünn (1) Brüsszel (5) búcsú (3) Busan (6) bútor (1) CabodeRoca (1) Café Fürst (1) Campus (5) Campus Mundi (433) Campus Mundi freemover (1) cantus (1) card (1) celebration (1) CEMS (2) Cezanne (1) challenge (1) cheers (1) Chiang Mai (1) Chicago (1) chili (2) christmas (1) Christmas (1) ciao (1) Cinque Terre (1) Como (1) család (1) Csehország (1) csiga (1) csípős (1) csomagolás (1) cukornád (1) Dánia (4) Dél-Korea (11) Déva (1) Donaustauf (1) drink (2) durian (1) Edinburgh (8) edzés (1) egészségügy (1) egyenruha (1) Egyesült Királyság (2) Egyetem (1) egyetem (3) egyetemista (429) egyetemi élet (4) Egyiptom (2) építészet (1) építkezés (1) Erasmus (1) Erdély (1) ESN (1) Észtország (14) észt nyelv (3) étel (4) etikett (1) Európa (1) EurópaiParlament (1) Évi (22) fagyizó (1) fagylalt (1) fáklya (1) félév (1) felhívás (1) felvonulás (1) feminizmus (1) fenntarthatóság (1) festészet (2) festmény (2) Finnország (5) finnugor (1) Firenze (12) Florida (1) foci (1) főiskola (1) fóka (1) food (3) football (1) forraltbor (1) forrócsoki (1) főzés (1) Franciaország (23) freemover (4) friends (1) futóverseny (1) gasztro (1) gasztronómia (6) Gedser (1) Gent (7) gleccser (1) GoldenWeek (1) goodbye (1) Göteborg (1) Grand Canyon (1) Greta Thunberg (1) Groningen (1) Grönland (15) Grúzia (1) Gyeongbokgung palota (1) Gyeongbokgung Palota (1) gym (1) gyógyszer (1) hallgató (1) Hamburg (1) hamburger (1) hamburgernap (1) hanbok (1) Hanoi (1) Harry Potter (2) Hawaii (1) Helsinki (1) (2) hockey (1) hoki (1) holland (1) Hollandia (2) Hong Kong (11) Honvágy (1) honvágy (1) hostel (1) Húsvét (3) Hwaseong Fortress (1) idegennyelv (2) Ikea (1) illem (1) Indonézia (3) Inodnézia (2) Írország (1) ismerkedés (1) iszlám (1) Isztambul (6) ital (2) Izland (4) Jakarta (16) Japán (14) játék (1) jégkorong (1) Joplin (2) Jordánia (15) Jyväskyä (1) kaland (1) Kambvodzsa (1) kampusz (2) Kanada (10) Karácsony (2) karácsony (7) karácsonyivásár (2) Karib-tenger (1) karnevál (1) Kárpátalja (3) kártya (1) kastélyok (1) kávé (2) képeslap (1) képregény (1) képregényfesztivál (1) képzőművészet (1) kerékpár (1) kert (1) kézilabda (1) kiállítás (3) kihívás (1) Kína (8) kirándulás (2) kiutazás (1) kollégium (1) Kolozsvár (1) Kolumbia (13) kommunikáció (1) konferencia (2) könyv (1) könyvtár (1) környezettudatosság (1) koronavírus (1) Közel-Kelet (1) közlekedés (8) Krasznojarszk (11) külföldi félév (354) kultúrsokk (1) kurzus (2) kutatás (4) lakhatás (4) legenda (1) Leidsepleinen (1) lemez (1) lengyel (2) Lengyelország (8) levelek (1) lifelong learning (1) Lisszabon (14) Liverpool (1) LochNess (1) Lolita (2) Lotte World Tower (1) Louvre (1) Lugano (1) Macerata (1) madár (1) madarak (1) Madeira (1) Malmö (1) Manet (1) manga (1) mangó (2) MarioKart (1) marketing (1) Marsrutka (1) McGill Egyetem (8) Medellín (1) MedUni Wien (1) mértékegységek (1) Miami (1) Milánó (5) Milano (2) milliomos (1) Mirabell kastély (1) miso (1) Missouri (1) Mödling (1) Monet (1) Montpellier (1) Moszkva (1) Moulin Rouge (1) Mozartkugeln (1) mozi (1) MSSU (1) Musée D’Orsay (1) művészet (9) múzeum (5) múzeumok (1) Myanmar (2) Nabokov (3) Nagyszombat (5) Navigli (2) Németország (25) New York (8) Nimes (6) Nímes (1) Nizza (1) Normandia (2) Norvégia (4) Nürnberg (1) nyelv (6) nyelvészet (1) nyelvtanulás (1) nyelvtudás (2) oktatás (4) oktató (1) Olas (1) Olaszország (41) olvasás (1) Olympic Park (1) önkénteskedés (1) önkéntesség (1) online (3) Oostende (1) Orlando (1) ororszlán (1) Oroszország (11) orvos (2) orvostudomány (4) ősz (1) ösztöndíj (365) ötödikszéria (1) Pado (1) Padova (15) padthai (1) Palace (1) pályázás (1) papaya (1) Párizs (4) párizs (2) Passau (9) pastadelnata (1) Pathé (1) pauldelvaux (1) Peipus-tó (1) pénz (4) pénzügyek (1) Philadelphia (1) piac (1) pilates (1) Pisa (2) pisilőkisfiú (1) pizza (1) Pompei (1) Porto (5) Portugália (37) postcard (1) Pozsony (4) prom (1) pszichológia (1) repülő (1) részképzés (289) Ringló (1) Rió (1) roadtrip (1) robogó (1) Róma (2) Románia (1) rovar (1) rövid tanulmányút (16) Saint-Josse (1) Salzach folyó (1) Salzburg (1) SanMarino (1) SaoPaulo (5) sarkifény (2) Saturnia hot spring (1) Schwedagon pagoda (1) Seegrotte barlang (1) séta (1) shopping (1) síelés (1) Sintra (1) Sisimiut (14) Skócia (10) spanyol (2) Spanyolország (4) spórolás (2) sport (2) Stockholm (5) stratégia (1) street art (1) studentnation (1) study (1) sushi (2) sütemény (1) sütőtök (1) Svájc (1) Svédország (11) szakmaigyakorlat (53) szakmai gyakorlat (1) szállás (2) szálláskeresés (3) szemeszter (1) szemét (1) Szentpétervár (1) szerzetesek (1) szilveszter (1) Szingapúr (1) szivar (1) Szlovákia (7) szöcske (1) szokások (1) Szöul (2) Szülinap (1) tájfun (1) Tajvan (1) Tallin (1) tanár (1) tanulás (1) tanulmányi ösztöndíj (379) társasjáték (1) Tartmus (1) Tartu (11) Tartu Night Run (1) taxi (1) TDK (1) tea (3) TED (2) temető (1) Tenerife (1) tengerpart (2) természet (1) tészta (1) Thaiföld (11) Tibiliszi (1) TIFF (1) Tokió (5) Tokio (1) Tokyo (5) tömeg (2) tömegközlekedés (1) Törökország (6) Toszkána (1) travel (1) Trento (1) Tromso (3) Tübingen (11) túra (2) turista (1) UIT (1) Új-Mexikó (2) újév (1) újszéria (1) UK (2) Ukrajna (11) ünnep (2) Uppsala (4) USA (24) utazás (5) Valencia (4) vallás (1) VanGogh (1) várostörténet (1) Varsó (7) vásár (1) vásárlás (1) Velence (1) vendégposzt (34) vendégposztoló (3) Verona (1) VilágEgyetemista (439) Vintage (1) vizsga (3) vizsgaidőszak (1) Vladimir Nabokov (1) vonat (1) wc (1) Weihnacht (1) wine (1) Wolf Dietrich von Raitenau (1) Worcester (2) Yeouido (1) zene (1) Zentralfriedhof (1) zsíroscsütörtök (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása