Szlovákiában idén nem a fergeteges, csillogó, fűszeres illatú karácsonyi vásárok gondoskodnak az ünnepi hangolódásról, hanem a természet: múlt csütörtökön egész álló nap hullott a hó – az az igazi jó, tapadós – és a legtöbb helyen, még a fővároson belül is megmaradt. Be is népesült minden hóemberekkel. A korlátozások értelmében úgy fest, az idei karácsony tartalma és szépsége csak rajtunk fog múlni.
A külföldi diákok közül néhányan már hazautaztak, sokan karácsonyra tervezik, de a tisztességes távolból érkezők (például a törökök) javarészt Nagyszombatban maradnak a szünetben is. A kollégiumban az ESN csapat "Secret Santa" nevezetű titkos ajándékozást szervezett, hogy egy kis gyerekkori hangulatot csempésszenek az elcsigázott egyetemisták mindennapjaiba. Sőt, egy városi szenzáció is történt Nagyszombatban, ugyanis négy év kihagyás után újra megjelent Pán Trnavák! A hóból készült, padon ülő kalapos férfialak igazi látványosság lett, meg is ittam volna vele egy kávét, de azt mondta, ő csak jegesen szereti…
Kép forrása: Trnavská Radio Facebook oldala
Az ünnepi díszítés a korlátozások ellenére sem maradhat el, Nagyszombat és Pozsony is hangulatos díszkivilágításban pompázik, amit a havas utcák és a hatalmas karácsonyfák tesznek teljessé. (A többi blogger képei is szuperek, de szerintem mi sem szégyenkezhetünk!) Nappali fényekben pedig a közeli erdők felkeresése ajánlott – már ha bírod és szereted a téli túrákat. A pozsonyi Narniában a gyerekzsivajtól hangos vad szánkópályák, vicces hóépítmények, a havas fák csöndje és nyugalma mind megtalálható. A sok szobalevegőn, gép előtt töltött óra és nap után számomra a természet nyújt igazi feltöltődést…
A közelgő ünnepek kapcsán kicsit utánajártam a kapcsolódó szlovák néphagyományoknak és hagyományos ételeknek. A népszokások nem különböznek sokban a mieinktől, a karácsonyi menüben viszont szerepel egy étel, ami nálunk nem szokványos, de itt nem hiányozhat az ünnepi asztalról: a káposztaleves. Én egy klasszikus változatát készítettem el, aminek alkotóelemei a savanyúkáposzta, a kömény, némi disznóhús, vagy füstölt kolbász (opcionális) és szárított vargánya (vagy, ahogy Gömörben hívják, vastaglábú -saját gyűjtés). Ezentúl dúsítható tejföllel vagy tejszínnel, de van, ahol aszaltszilva is kerül bele. A másik kuriózum egy téli ital, amit Szlovákia hegyvidékén fogyasztottak az élet neves eseményein: esküvőkön, keresztelőkön és a karácsonyi vacsorán. Ez a – mondanom sem kell – alkoholos ital, a hriate. Házi pálinka, méz, citrom, gyömbér, fűszerek felforralva, melegen fogyasztva. Van azonban egy olyan változata, amit méltán titulálhatunk bizarrnak: a hriatô-ba – kapaszkodjatok meg – sült szalonna is kerül! Igaz, hogy a gasztroposztban azt írtam, a szlovák konyha mindent előszeretettel szór meg szalonnapörccel, de erre azért nem számítottam.
Én a karácsonyt részben otthon, részben pedig Szlovákiában, a család felvidéki részénél fogom tölteni. Az ajándékozáson, sütés-főzésen, a családdal töltött időn (meg persze a káposztalevesen és a hriatén) túl a szánkózást várom a legjobban. Remélem a gömöri dombokon teljesül ez a vágyam. Záruljon a bejegyzés ezzel a mottónak is beillő idézettel az idei karácsonyhoz kapcsolódóan:
"The first Christmas was very simple. It’s okay, if yours is too."
Egyszerű, fehér és boldog karácsonyt kívánok mindenkinek! Veselé vianoce!
Szerző: Somogyi Zsuzsi
Fotók: Somogyi Zsuzsi
oldalán találsz. Friss tartalmakért kövesd a Campus Mundi Facebook oldalát és Instagramját is!
A CAMPUS MUNDI PROGRAM AZ EFOP-3.4.2 KIEMELT PROJEKT „CAMPUS MUNDI - FELSŐOKTATÁSI MOBILITÁSI ÉS NEMZETKÖZIESÍTÉSI PROGRAM” CÍMEN AZ EURÓPAI UNIÓ ÉS MAGYARORSZÁG KORMÁNYÁNAK TÁMOGATÁSÁVAL, AZ EURÓPAI SZOCIÁLIS ALAP TÁRSFINANSZÍROZÁSÁVAL 6,9 MRD. FT EFOP ÉS 2,3 MRD. FT VEKOP FORRÁSSAL VALÓSUL MEG A TEMPUS KÖZALAPÍTVÁNY KEZELÉSÉBEN. PROJEKTSZÁM: EFOP-3.4.2-VEKOP-15-2015-00001
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.