Végre valahára beköszöntött a hőség, és azt hiszem a világon az egyik legjobb helyen vagyok ahhoz, hogy fagyalalttal jutalmazzam meg magam egy-egy sikeres vizsga után ebben a nyári melegben.
Padovában mondhatni minden sarkon akad egy fagyizó vagy egy cukrászda, ahová betérhetünk hűsölni egy nagy adag fagylalt társaságában. Az elmúlt hónapokban igyekeztem felderíteni azokat a helyeket, amelyeket semmiképp sem szabad kihagyni, ha a városban járunk. A turisták által az egyik leginkább elérhető helyen található a Gelateria Giotto, amely a főpályaudvartól nagyjából húsz perc gyalog, ráadásul a Scrovegni Kápolnához is igen közel fekszik. A fagyizó érdekessége – egy padovai orvostanhallgató állítása szerint legalábbis –, hogy a fagylaltot elítélt fogvatartottak készítik, akik ezzel kapcsolatos oktatásban részesültek az ítélethozatalt követően. A Giottohoz, valamint az egyetemi főépülethez (Palazzo Bo) is igen közel találtható a Gelateria Gianni, két ilyen fagyizó is van itt egymáshoz meglehetősen közel, amelyek a nyári időszakban este tizenegy után is nyitva tartanak. Az olasz tanárnő esküszik, hogy itt juthatunk hozzá Padova legjobb fagylaltjához, én azonban találtam néhányat, ami a Gianninál is fenomenálisabb élményt nyújt.
Szintén a Palazzo Bo közelében található a Venchi, ami nem is igazán fagylaltozó, sokkal inkább csokoládé bolt, így a választék nagy része is a csokoládé köré épül. Ez nekem, mint főleg csokoládé fagylaltot fogyasztó személynek, igen szerethetővé teszi a helyet, és bár a fagylalt csodálatos, az biztos, hogy ennek rendesen meg is fizetjük az árát. Hasonló árkategóriájú (értsd. a közepes adag 3 euró felett van, és nem mérik túl bőven) a Prato Della Valle felé pont útba eső Premiata Gelateria Artigianale Portogallo, amely egyesek szerint tényleg Padova legjobb fagyizója lehet. Egy dologban biztos vagyok: a tölcsér tényleg itt a legjobb a városban, de azzal is nehéz lenne felvenni a versenyt, amit beleraknak.
A Piazza dei Signorin több jelölt is akad. Az egyik a Gelateria Gnam Gnam (ez tulajdonképpen a magyar nyam-nyam-nak feltetethető meg), ahol szintén megfizetjük az árát a minőségnek, azonban kérhetünk egy kis kártyát, amin minden fagylalt után gyűjthetjük a kedvezményre jogosító pontokat. Szinte a Gnam Gnam szomszédságában található a Ciokkolatte, amely már a nevével megvett kilóra, a fagyi pedig hab volt a tortán.
A városközponttól kicsit távolabb találjuk a La Romana-t, ezt a fagyizót elsősorban azért kerestem fel, mert itt kipróbálhattam a szicíliaiak különlegességét a brioche con gelatot, ami tulajdonképpen annyit tesz, hogy ketté szelnek egy péksüteményt és megtöltik mindenféle földi jóval, persze leginkább fagylalttal. Én három ízt választhattam bele, mondanom sem kell, hogy főleg a csokoládé és a kávé dominált. Ha már Szicíliánál tartunk, bónuszként meg kell jegyeznem, hogy a hétvégén volt szerencsém megkóstolni életem eddigi legjobb pisztácia fagylaltját a Fiera Campionaria-ra kitelepült szicíliai pisztácia standnál. A Fiera-t egyébként leginkább egy gigantikus programokkal és kiállításokkal tarkított kirakodóvásárhoz tudnám hasonlítani, ahol a legmodernebb autóktól az aszalt gyümölcsökig mindenféle portéka megtalálható. Idén volt megrendezésének a századik évfordulója, melyet szombaton egy igen látványos, zenei darabokkal összehangolt tűzijátékkal ünnepeltek meg.
Bár a fentiekben igen sok cukrászdát sikerült felsorolnom, a kép közel sem teljes, számos elképesztő fagyizót próbáltam és megszámlálhatatlanul sok akad, ahová még be sem tértem, a vizsgaidőszak végéig azonban még biztos letesztelek néhányat.
Szerző: Bali Cintia
Fotók: Bali Cintia
A VilágEgyetemista blogon Campus Mundi ösztöndíjat nyert hallgatók történeteit ismerheted meg.
Ha te is kedvet kaptál, pályázati információkat a Tempus Közalapítvány
oldalán találsz. Friss tartalmakért kövesd a Campus Mundi Facebook oldalát!
A CAMPUS MUNDI PROGRAM AZ EFOP-3.4.2 KIEMELT PROJEKT „CAMPUS MUNDI - FELSŐOKTATÁSI MOBILITÁSI ÉS NEMZETKÖZIESÍTÉSI PROGRAM” CÍMEN AZ EURÓPAI UNIÓ ÉS MAGYARORSZÁG KORMÁNYÁNAK TÁMOGATÁSÁVAL, AZ EURÓPAI SZOCIÁLIS ALAP TÁRSFINANSZÍROZÁSÁVAL 6,9 MRD.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.