Múzeumba járni menő
Körömi Csongor

Ha valaki egy varsói kirándulást szervez, valószínűleg mindig ügyel arra, hogy olyan napokon utazzon ki, amikor éppen a kedvenc múzeuma vagy kiállítása ingyenesen látogatható. Itt ugyanis a hét minden napján több múzeum állandó tárlatát is megnyitják mindenki előtt.

Így esett, hogy lengyelországi kalandjaim harmadik hetén már három múzeumba is ellátogattam: vasárnap a Varsói Felkelés Múzeumába, másnap a Polin – Lengyel Zsidóság Történetének Múzeumába, pénteken pedig a Lengyel Nemzeti Bank látogatóközpontjába. Bár tulajdonképpen mindegyik múzeum megérdemelne egy külön bejegyzést, most igyekszem röviden összefoglalni a látottakat.

Az ingyenes nap alkalmából persze a Varsói Felkelés Múzeumába is csak egy rettenetesen hosszúnak tűnő sor után lehetett bejutni – ami meglepő módon negyedóra után sikerült is. Bár rengeteg volt a látogató a tárlaton belül, mégis könnyen mozgott a tömeg a nagy tereknek köszönhetően.

img_1290.jpg

A múzeum nem csak az 1944-es harcokat, de a világháború éveit is részletesen bemutatta: míg Magyarországot csak a varsói felkelés előtt pár hónappal szállták meg a Harmadik Birodalom csapatai, addig Lengyelország immáron lassan öt éve de facto nem létezett: 1939 szeptemberében az ország nagy részére bevonult a náci Németország, míg egy keleti sávot a Szovjetunió sajátított ki magának.

Mivel Varsó a német zóna része lett, a lengyel fővárosban a megszálló náci csapatok igen gyorsan berendezkedtek: az utcák német neveket kaptak, a lakosságnak német nyelvű iratokat kellett magánál hordania, a plakátoszlopok hirdetményei pedig németül, és kisebb betűkkel szedve lengyelül jelentek meg. Egy sor kiváltságot kaptak a németek a lengyelekkel szemben: külön kocsmáik és parkjaik voltak, külön villamosvonalon utazhattak, és nem a szűk fejadagokon kellett élniük.

img_1293_1.jpg

A lengyel lakosság viszont még így is „jobb” életkörülmények között élt, mint a Varsó harmadát kitevő zsidóság. A két világháború között ez volt Európa „legzsidóbb” városa, a német megszállás után viszont egyből harmadrendű állampolgár lett 300 ezer zsidó lakos. Igen hamar kényszermunka-szolgálatra hívták őket, gyakoriak voltak a nyilvános pogromok, a gettóba zárt lakosság pedig éhezett az élhetetlenül alacsony fejadagok miatt. 1943-ban deportálták a zsidó gettó lakosságát a haláltáborokba, és csak pár ezer lengyel zsidónak sikerült megmenekülnie – ők a többségi lakossággal együtt vettek részt a német megszállás elleni szervezkedésben.

Röpiratokban buzdították a lakosságot a fegyveres ellenállásban való részvételre, még magyar nyelven is. 1944 augusztusában pedig eljött a pont, amikor Varsó lakói úgy érezték, kisöpörhetik a bukásra álló nácikat Lengyelországból. Két hónapon keresztül harcolt a város elszántan a németek ellen, azonban a túlerőt csak a Visztula túlpartján állomásozó szovjetek segítségével lehetett volna megtörni. Sztálin parancsára viszont a szovjetek nem mentek át a Visztulán – holott a Moszkvai Rádió is bőszen buzdította a felkelőket a harc előtt. Varsó segítség híján, két hónap után adta meg magát, a náci csapatok pedig porig rombolták a várost. Szinte nem maradt ép épület a világháború után – a lengyel főváros apokaliptikus állapotairól egy 3D-s filmet is levetítenek a múzeumban.

img_1296.jpg

Míg a Felkelés Múzeuma egy délután alatt bejárható, addig a Polinra legalább egy teljes napot kell szánnia annak, aki részletesen el akar merülni a lengyel zsidóság ezeréves történetében. A múzeumba csütörtökönként ingyenes a belépés, de lengyel diákigazolvánnyal minden nap be lehet jutni 1 zlotyért. Nyolc nagy galériára osztották fel az egykori gettó helyén felépült múzeumot, galériánként bemutatva a lengyel zsidóság történetét a X-XII. századi betelepülésétől kezdve napjainkig.

img_1319.jpg

A betelepülés ezeréves legendájából ered az intézmény neve is, ugyanis a vándorló zsidók nyugatról keletre menekülve egy erdőben találták magukat, ami azt suttogta: „Polin! Polin!” A szónak két értelme van a héber nyelvben: egyszerre jelenti azt, hogy „lakozz itt!”, és azt, hogy Lengyelország.

A tárlat részletesen is bemutatja, milyen kiváltságokban részesülhettek az itt letelepülő zsidók évszázadokon keresztül: „A Lengyel Királyság: a zsidók paradicsoma, ...a bevándorlók hazája” – írja több idézet is a falakon. Sérthetetlen jogosítványai voltak a zsidóknak a kereskedelem, a mozgás, és a vallásgyakorlás szabadságára, egészen Lengyelország XVIII. század végi felosztásáig – a három részre szakadt országban pedig igyekezett továbbra is összetartani a lengyel és a zsidó nép.

img_1323.jpg

A Polin egyik jellegzetessége, hogy rengeteg felületet ad a látogatók kezébe – és olyan tudásanyagot halmoztak fel, amit öt óra alatt sem lehetett teljesen bejárni. Jó példa a részletesen kidolgozott felületekre az a berendezett utcácska, ami a két világháború közti időszak urbánus zsidó kultúráját mutatja be a politizálástól kezdve a kávéházakon át egészen a jiddis, héber és lengyel nyelvű zsidó sajtóig.

img_1335_1.jpg

A harmincas évekbeli utcácska végül a megszállásba és a gettóba torkollik, és egészen egy auschwitzi gázkamra bejárati ajtajáig vezet minket. A világháború utáni szobákban pedig szó esik az Izraelbe történt exodusról, és a lengyel népi kommunista rezsim 1968-as antiszemita kampányáról is. Végül a rendszerváltás utáni lengyel-zsidó megújhodás kérdéseivel zárul a múzeum, ahova mindenképpen be fogok nézni még a következő hónapokban.

Ahogyan a Lengyel Nemzeti Bank látogatóközpontjába is: itt pénteken fogtuk ki az ingyenes napot a szintén Varsóban tanuló Zsoló barátommal, de két óra alatt csak a feléig jutottunk el a kétszintes tárlatnak. Egyenesen a pénz megjelenésétől kezdve járja be annak történetét a múzeum, a Polinhoz hasonlóan rengeteg interaktív táblával – és Kinectes játékokkal! A virtuális téren túl persze voltak valódi látványosságok is, mint az egyedülálló numizmatikai gyűjtemény, vagy a páncélterem, ahol életemben először fogtam a kezemben egy tömör aranyrudat – látszik, hogy majd’ összeroppantam a meglepően nagy súlya alatt.

img_1414.JPG

Ahogy mondtam, bőven lenne még mit látni ezeken a múzeumokon belül is – miközben ez is csak három volt Varsó több tucatnyi kulturális látványossága közül. Nem is beszélve azokról a parkokról, amelyek most fognak csak kivirágozni; hiszen itt a tavasz, és egyszer majd itt is végre kisüt a nap!

Szerző: Körömi Csongor

Fotók: Körömi Csongor

VilágEgyetemista blogon Campus Mundi ösztöndíjat nyert hallgatók történeteit ismerheted meg. Ha te is kedvet kaptál, pályázati információkat a Tempus Közalapítvány 
oldalán találsz. Friss tartalmakért kövesd a Campus Mundi Facebook oldalát!
A CAMPUS MUNDI PROGRAM AZ EFOP-3.4.2 KIEMELT PROJEKT „CAMPUS MUNDI - FELSŐOKTATÁSI MOBILITÁSI ÉS NEMZETKÖZIESÍTÉSI PROGRAM” CÍMEN AZ EURÓPAI UNIÓ ÉS MAGYARORSZÁG KORMÁNYÁNAK TÁMOGATÁSÁVAL, AZ EURÓPAI SZOCIÁLIS ALAP TÁRSFINANSZÍROZÁSÁVAL 6,9 MRD. FT EFOP ÉS 2,3 MRD. FT VEKOP FORRÁSSAL VALÓSUL MEG A TEMPUS KÖZALAPÍTVÁNY KEZELÉSÉBEN. PROJEKTSZÁM: EFOP-3.4.2-VEKOP-15-2015-00001

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagegyetemista.blog.hu/api/trackback/id/tr6515501726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Világegyetemista

Friss topikok

Címkék

100 (1) 8 (1) Advent (1) advent (2) Adventi vásár (1) áfonya (1) alagút (1) albérlet (2) Albuquerque (9) Allgemeines Krankenhaus (1) Amalfi (1) Amerika (6) Amszterdam (2) Angkor Wat (1) Anglia (6) angol (2) anime (1) Antwerpen (7) anyagiak (1) aperitivo (1) Arches Nemzetipark (1) Arctic Circle Race (1) art (1) ARTEK (1) Assaqutaq (1) Athén (1) Ausztria (11) Azori (1) Azoriszigetek (2) Ázsia (1) Ázsiai Játékok (1) azulejo (1) Bajor (1) banán (1) Bangkok (2) bank (1) bárány (1) barát (1) barátok (2) Beatles (1) Bécs (10) Belém (1) belga (1) Belgium (29) bepakolás (1) Beregszász (7) betegség (1) bicikli (3) blog (351) blogger (1) bocconi (1) Bocconi University (1) bomdia (1) bőrönd (2) Bratislava (2) Brazilia (3) brit (1) Brno (1) Brouwerij t IJ (1) Brugge (1) Brünn (1) Brüsszel (5) búcsú (3) Busan (6) bútor (1) CabodeRoca (1) Café Fürst (1) Campus (5) Campus Mundi (433) Campus Mundi freemover (1) cantus (1) card (1) celebration (1) CEMS (2) Cezanne (1) challenge (1) cheers (1) Chiang Mai (1) Chicago (1) chili (2) christmas (1) Christmas (1) ciao (1) Cinque Terre (1) Como (1) család (1) Csehország (1) csiga (1) csípős (1) csomagolás (1) cukornád (1) Dánia (4) Dél-Korea (11) Déva (1) Donaustauf (1) drink (2) durian (1) Edinburgh (8) edzés (1) egészségügy (1) egyenruha (1) Egyesült Királyság (2) egyetem (3) Egyetem (1) egyetemista (429) egyetemi élet (4) Egyiptom (2) építészet (1) építkezés (1) Erasmus (1) Erdély (1) ESN (1) Észtország (14) észt nyelv (3) étel (4) etikett (1) Európa (1) EurópaiParlament (1) Évi (22) fagyizó (1) fagylalt (1) fáklya (1) félév (1) felhívás (1) felvonulás (1) feminizmus (1) fenntarthatóság (1) festészet (2) festmény (2) Finnország (5) finnugor (1) Firenze (12) Florida (1) foci (1) főiskola (1) fóka (1) food (3) football (1) forraltbor (1) forrócsoki (1) főzés (1) Franciaország (23) freemover (4) friends (1) futóverseny (1) gasztro (1) gasztronómia (6) Gedser (1) Gent (7) gleccser (1) GoldenWeek (1) goodbye (1) Göteborg (1) Grand Canyon (1) Greta Thunberg (1) Groningen (1) Grönland (15) Grúzia (1) Gyeongbokgung Palota (1) Gyeongbokgung palota (1) gym (1) gyógyszer (1) hallgató (1) Hamburg (1) hamburger (1) hamburgernap (1) hanbok (1) Hanoi (1) Harry Potter (2) Hawaii (1) Helsinki (1) (2) hockey (1) hoki (1) holland (1) Hollandia (2) Hong Kong (11) honvágy (1) Honvágy (1) hostel (1) Húsvét (3) Hwaseong Fortress (1) idegennyelv (2) Ikea (1) illem (1) Indonézia (3) Inodnézia (2) Írország (1) ismerkedés (1) iszlám (1) Isztambul (6) ital (2) Izland (4) Jakarta (16) Japán (14) játék (1) jégkorong (1) Joplin (2) Jordánia (15) Jyväskyä (1) kaland (1) Kambvodzsa (1) kampusz (2) Kanada (10) karácsony (7) Karácsony (2) karácsonyivásár (2) Karib-tenger (1) karnevál (1) Kárpátalja (3) kártya (1) kastélyok (1) kávé (2) képeslap (1) képregény (1) képregényfesztivál (1) képzőművészet (1) kerékpár (1) kert (1) kézilabda (1) kiállítás (3) kihívás (1) Kína (8) kirándulás (2) kiutazás (1) kollégium (1) Kolozsvár (1) Kolumbia (13) kommunikáció (1) konferencia (2) könyv (1) könyvtár (1) környezettudatosság (1) koronavírus (1) Közel-Kelet (1) közlekedés (8) Krasznojarszk (11) külföldi félév (354) kultúrsokk (1) kurzus (2) kutatás (4) lakhatás (4) legenda (1) Leidsepleinen (1) lemez (1) lengyel (2) Lengyelország (8) levelek (1) lifelong learning (1) Lisszabon (14) Liverpool (1) LochNess (1) Lolita (2) Lotte World Tower (1) Louvre (1) Lugano (1) Macerata (1) madár (1) madarak (1) Madeira (1) Malmö (1) Manet (1) manga (1) mangó (2) MarioKart (1) marketing (1) Marsrutka (1) McGill Egyetem (8) Medellín (1) MedUni Wien (1) mértékegységek (1) Miami (1) Milano (2) Milánó (5) milliomos (1) Mirabell kastély (1) miso (1) Missouri (1) Mödling (1) Monet (1) Montpellier (1) Moszkva (1) Moulin Rouge (1) Mozartkugeln (1) mozi (1) MSSU (1) Musée D’Orsay (1) művészet (9) múzeum (5) múzeumok (1) Myanmar (2) Nabokov (3) Nagyszombat (5) Navigli (2) Németország (25) New York (8) Nimes (6) Nímes (1) Nizza (1) Normandia (2) Norvégia (4) Nürnberg (1) nyelv (6) nyelvészet (1) nyelvtanulás (1) nyelvtudás (2) oktatás (4) oktató (1) Olas (1) Olaszország (41) olvasás (1) Olympic Park (1) önkénteskedés (1) önkéntesség (1) online (3) Oostende (1) Orlando (1) ororszlán (1) Oroszország (11) orvos (2) orvostudomány (4) ősz (1) ösztöndíj (365) ötödikszéria (1) Pado (1) Padova (15) padthai (1) Palace (1) pályázás (1) papaya (1) Párizs (4) párizs (2) Passau (9) pastadelnata (1) Pathé (1) pauldelvaux (1) Peipus-tó (1) pénz (4) pénzügyek (1) Philadelphia (1) piac (1) pilates (1) Pisa (2) pisilőkisfiú (1) pizza (1) Pompei (1) Porto (5) Portugália (37) postcard (1) Pozsony (4) prom (1) pszichológia (1) repülő (1) részképzés (289) Ringló (1) Rió (1) roadtrip (1) robogó (1) Róma (2) Románia (1) rovar (1) rövid tanulmányút (16) Saint-Josse (1) Salzach folyó (1) Salzburg (1) SanMarino (1) SaoPaulo (5) sarkifény (2) Saturnia hot spring (1) Schwedagon pagoda (1) Seegrotte barlang (1) séta (1) shopping (1) síelés (1) Sintra (1) Sisimiut (14) Skócia (10) spanyol (2) Spanyolország (4) spórolás (2) sport (2) Stockholm (5) stratégia (1) street art (1) studentnation (1) study (1) sushi (2) sütemény (1) sütőtök (1) Svájc (1) Svédország (11) szakmaigyakorlat (53) szakmai gyakorlat (1) szállás (2) szálláskeresés (3) szemeszter (1) szemét (1) Szentpétervár (1) szerzetesek (1) szilveszter (1) Szingapúr (1) szivar (1) Szlovákia (7) szöcske (1) szokások (1) Szöul (2) Szülinap (1) tájfun (1) Tajvan (1) Tallin (1) tanár (1) tanulás (1) tanulmányi ösztöndíj (379) társasjáték (1) Tartmus (1) Tartu (11) Tartu Night Run (1) taxi (1) TDK (1) tea (3) TED (2) temető (1) Tenerife (1) tengerpart (2) természet (1) tészta (1) Thaiföld (11) Tibiliszi (1) TIFF (1) Tokió (5) Tokio (1) Tokyo (5) tömeg (2) tömegközlekedés (1) Törökország (6) Toszkána (1) travel (1) Trento (1) Tromso (3) Tübingen (11) túra (2) turista (1) UIT (1) Új-Mexikó (2) újév (1) újszéria (1) UK (2) Ukrajna (11) ünnep (2) Uppsala (4) USA (24) utazás (5) Valencia (4) vallás (1) VanGogh (1) várostörténet (1) Varsó (7) vásár (1) vásárlás (1) Velence (1) vendégposzt (34) vendégposztoló (3) Verona (1) VilágEgyetemista (439) Vintage (1) vizsga (3) vizsgaidőszak (1) Vladimir Nabokov (1) vonat (1) wc (1) Weihnacht (1) wine (1) Wolf Dietrich von Raitenau (1) Worcester (2) Yeouido (1) zene (1) Zentralfriedhof (1) zsíroscsütörtök (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása