A thai konyha sokféle ételt foglal magában, mindenki megtalálhatja a szívének kedves fogásokat. Egy dolog biztos: a csípőset meg kell szokni, de más választás nem is nagyon van.
Akárhányszor utazom, mindig kipróbálom a helyi ételeket, számomra ez nagyon fontos része egy ország megismerésének.
A gyomrom nem mindig örül ennek, de az esetek többségében nincs komolyabb gond.
Lássuk, mit fedeztem fel eddig a thaiföldi gasztronómia izgalmas világából!
Gyümölcsből sok fajta van, ezért csak a fontosabbakat emelném ki. Banánból kapható 4 féle, az egészen kicsitől az általunk megszokott méretűig. A legkisebb fajta a „lady’s finger” elnevezést kapta. Sült verzió is előfordul, ollóval vágják le róla az égett részeket, nagyon mulatságos:
Kétféle mangóval ismerkedtem meg közelebbről: az édessel és a savanyúval. Mindkettő meghódította a szívemet. Általában 20 bahtért (~180ft) kapható utcai árusoktól. A ’mango with sticky rice’, vagyis „mangó ragadós rizzsel” egy igazán ízletes desszert. Létezik ’kovászos mangó’ is, amit elég undorítónak találtam, de nem akarom senki kedvét elvenni tőle.
Nagy kedvencem még a maracuja/passion fruit. Előtte soha nem ettem még, és kellemes meglepetésként ért az íze. Egyszer véletlenül avokádót vettem helyette, mert nem tűnt fel, hogy egész más az alakja.
Mindenképpen meg kell említenem a „gyümölcsök királyát”, a duriant. Ez az a gyümölcs, amit tilos repülőgépre vinni az erős szaga miatt. Már messziről felismerhető. Talán a rohadt hagymához hasonlít leginkább az aromája. Határozott célom, hogy legyűrjek egyet, de eddig még csak egy durian ízesítésű jégkrémet mertem kipróbálni. Az első percben mintha kéngázt ettem volna, de a vége felé már kezdett vaníliához hasonlítani és egészen élvezhető volt.
"No spice, no chilli"
Amikor először vettem gyümölcssalátát az egyetemi konyhán, igencsak meglepődtem, mivel telenyomták csípőspaprikával. Nem voltam rá felkészülve. Azóta csak a háromszori ’no spice, no chilli’ és thai megfelelője elismétlése és elmutogatása után merek ilyesmit vásárolni.
Főtt ételeknél a leggyakoribb köret a rizs (ez talán nem hat az újdonság átütő erejével). Az egyik alapvető fogás a csirke/disznó/marha/garnélarák + rizs vagy tészta, ez számos helyen megtalálható kb. 30-60 bahtért (~270-540 ft). Érdekesség, hogy kanállal eszik, a villa csak segédeszköz.
Híres fogás a pad thai, amit a második világháborúban népszerűsítettek, amikor a rizskészletek fogyóban voltak. Ez egy tészta alapú étel, garnélarákkal, babcsírával, szójával és tojással és még helytől függően egyéb összetevőkkel. Evőpálcikával illik fogyasztani, de ez a képességem még mindig nem fejlődött ki.
Szinte kivétel nélkül mindent agyonfűszereznek. Egyik nap ettem spagettit, gondolván, jót tesz néha egy kis nyugati. A helyiek igen furán néztek rám, hogy vajon miért könnyezik és liheg ez a puhány külföldi. Szerencsére korlátlan italfogyasztás járt a menü mellé, ami életmentőnek bizonyult.
Az ínyenceknek tudom ajánlani a sült szöcskét, békát és különböző rovarokat. Fehérjében gazdagok és nem olyan rosszak, mint amilyennek kinéznek – mondjuk a csótányt egyikünk sem merte bevállalni. A sült skorpió leginkább a bake rolls-ra emlékeztetett a maga ropogósságával.
A higiéniát kicsit máshogy értelmezik, a konyhai dolgozók gyakran kesztyű nélkül fogdossák az ételt, úgyhogy valóban indokolt a Hepatitis A-védőoltás. Ezzel együtt úgy gondolom, hogy az eredeti thai konyhát mindenkinek ki kell próbálnia, aki teheti, mert különleges és változatos – nem mellesleg olcsó is.
Fotók: Horváth János
Szerző: Horváth János
oldalán találsz. Friss tartalmakért kövesd a Campus Mundi Facebook oldalát!
A CAMPUS MUNDI PROGRAM AZ EFOP-3.4.2 KIEMELT PROJEKT „CAMPUS MUNDI - FELSŐOKTATÁSI MOBILITÁSI ÉS NEMZETKÖZIESÍTÉSI PROGRAM” CÍMEN AZ EURÓPAI UNIÓ ÉS MAGYARORSZÁG KORMÁNYÁNAK TÁMOGATÁSÁVAL, AZ EURÓPAI SZOCIÁLIS ALAP TÁRSFINANSZÍROZÁSÁVAL 6,9 MRD. F
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.