Változás a jég országában
Nagy Dóra

Eljött az az idő is az ittlétem alatt, hogy összegezzem a tapasztalatokat. Miért most, két hónap után? Két hónap után sokféle szempontból érzek egy fordulópontot. Ennyi idő alatt a barátságok megerősödtek, és már az idegen nyelv használatában is magabiztosabbnak érzem magam.

Kiismerem magam a városban, kezdem megszokni, hogy minden hófehér, hogy a hegyvonulatok látványa kísér a mindennapjaimban. Mégis, az unalmas érzés helyett inkább minden megváltozik, minden megújul,

Grönlandot megunni lehetetlen, időről időre új lehetőségeket kínál.

A fordulópont érzés egyrészt a tanulmányokhoz köthető. Az utolsó kurzusunk beadandóját is sikeresen elküldtem, így ez azt jelenti, hogy a három, 5 kredites bevezető kurzust teljesítettem, és hogy tavaszi szünet van!

Aminek a tavaszi szünet után elébe nézek, egy 15 kredites, kilenc hetes kurzus, ami már végre az építészethez kapcsolódik, ugyanis majd egy fenntartható épületet tervezhetek ide, Sisimiutra. Azonban ezelőtt még kiélvezzük a szünetet.

04_16_01.jpg

fotó: Nagy Dóra

Az egész az időjárás drasztikus változásával kezdődött, a hőmérséklet 0 és 5 fok körül mozgott április első felében, és megindult intenzíven az olvadási periódus.

A síöltözetekről vékony nadrágokra váltottunk, mindenkiben teng az energia, és igyekszünk kihasználni a hó és jég nyújtotta utolsó lehetőségeket.

Hótalpas túrákat, sífutást, jégmászást, snowboardozást vagy ezek kombinációit terveztük a szabadnapokra.

Hogyan nézett ki a szünet első hétvégéje? Először is, egy szombati napon a kollégiumunk mellett iglu építésbe fogtunk, a folyamatot pedig megspékeltük némi vidámsággal. A több méteres hótömegbe először alvóhelyet akartunk kialakítani, de annyira belejöttünk az ásásba, hogy végül egy körülbelül 7-8 méter hosszú, „L” alakú barlangot alakítottunk ki, melynek kijáratához kezdtünk el építeni egy iglut, amelyet így csak a másik bejáraton keresztül lehet megközelíteni.

04_16_02.jpg

fotó: Nagy Dóra

Az iglu tetejének a megépítéséről végül lemondtunk, ugyanis szerettünk volna a szezon utolsó északi fényeiben ebből a kis szélvédett kuckónkból gyönyörködni. A kész állapotot forrócsokizással és tábortűzzel ünnepeltük.

04_16_03.jpg

fotó: Nagy Dóra

Másnapra ismét jégmászást szerveztek a srácok, de most egy messzebbi helyszínre, ahova leginkább hómobillal lehet kijutni. A grönlandi „tömegközlekedést” azonban nem mindennapi módon oldottuk meg. Adott 1 hómobil és 8 ember = 3 ember a hómobilon, 3 embert húznak a szánon mögötte, melyhez 2 síelő csatlakozik egy-egy kötéllel.

04_16_04.jpg

fotó: Nagy Dóra

A helyszínen a fiúk már felszerelték a biztonsági köteleket, amiken kettesével lehetett menni mászni. A várakozást azonban ismét egy kis kalandba fordítottuk, vittünk magunkkal ugyanis néhány snowboard lapot és cipőt, így egykét csúszás is belefért a napba.

04_16_05.jpg

fotó: David Viejo Mariño

04_16_06.jpg

fotó: David Viejo Mariño

Párszor már voltam sítáborban, azonban az Alpok síterepeit is csak a csúcsszezonban láttam, így igazán bizarr érzés először megtapasztalni egy intenzív olvadási időszakot.

Több méter hó elolvadásával a grönlandiak realizálják, hogy az előző évben mi mindent hagytak az udvaron.

Az egyik kedvenc helyem a szemétégető melletti konténereknél van, ahova a lakosok ilyenkor elviszik a számukra felesleges bútorokat, a szükségesebb dolgokat pedig elhozhatják onnan. Tehát nem mondható el teljesen, hogy megtisztul a város, inkább csak előbukkan, lecserélődik. Így került a kolink melletti kis domboldalra is egy kanapé.

04_16_07.jpg

fotó: Nagy Dóra

Mielőtt bárki megijedne, elmondanám, hogy ez normális, Grönland déli felén a partmenti részek nyárra mindig megolvadnak és télre visszafagynak.

Ha egész Grönland jégtakarója megolvadna, azzal 7 métert emelkedne a tengerszint magassága, szóval arról mindenki hallana.

Persze azt nem lehet tagadni, hogy érezhető a klímaváltozás, több helyen okoz problémát a házak alapozásában. Ami például régebben permafroszt volt, az mostanra kiolvad a nyárra.

Azonban ami a leginkább előidézte az időszak-lezárás érzést, az a létszámbeli változás. Öt társunk most megy haza, ugyanis a DTU-n folytatott tanulmányaikhoz ezt a 3 kurzust elég volt itt elvégezni, és Koppenhágában fejezik be a további tantárgyaikat. Ezzel egyidőben pedig a tavaszi szünetre időzítenek a látogatók is, így nagyon sok embernek ismertük meg barátját, barátnőjét, esetleg családtagját.

04_16_08.jpg

fotó: Guillem Richard Naudo

Engem is meglátogatott a párom, és ezalatt a 2 hét alatt igyekeztem megmutatni neki mindazt, amit én a 2 hónap alatt tapasztaltam meg erről a nagyon messzi országról.

Hozzáteszem, hogy összesen 32 órát volt úton a várakozásokkal egybekötve, és még szerencséje volt, hogy a vihar utáni nap érkezett, így nem adódott hozzá plusz 24 óra. Ami biztos, életünk legemlékezetesebb „nyaralását” tudhatjuk a hátunk mögött.

Így az előbb felsorolt programok mindegyikének már ő is részese volt – bár a szemfüles ismerősök már kiszúrhatták egy-egy képen -, valamint megismételtük a múltkori blogomban részletezett „ARTEK cabin” meglátogatását, csak más csapatfelállásban, más útvonalon, és egészen más időjárási körülmények között.

04_16_09.jpg
fotó: Nagy Dóra

Felkészülten már beszereztünk egy-egy túrabotot hótányérokkal, amelyek nagy segítséget nyújtottak a nehéz terepviszonyok mellett. A meleg miatt a hó nagyon nedves és süppedős volt, így az elvárt 5 órás túra helyett 7 és fél óra alatt sikerült a helyszínre érnünk. Ami nem változott azonban, azok az esti csodálatos északi fények.

04_16_10.jpg

fotó: Nagy Dóra

Fűtést nem is kellett használnunk, az esti beszélgetéseknél vastagon felöltözve is el lehetett lenni, az alváshoz pedig kifejezetten kellemes volt a friss levegő.

04_16_11.jpg

fotó: Nádasi István

A blog végére pedig egy kis játék:

Keresd meg a képeken a sarki rókát és a sarki nyulat!

Mindkettőt volt szerencsénk látni, csak nem jöttek oda hozzánk azért modellt állni.

04_16_12.jpg

fotó: Nádasi István

04_16_13.jpg

fotó: Nagy Dóra

Szerző: Nagy Dóra

A VilágEgyetemista blogon Campus Mundi ösztöndíjat nyert hallgatók történeteit ismerheted meg.
Ha te is kedvet kaptál, pályázati információkat a Tempus Közalapítvány 

oldalán találsz. Friss tartalmakért kövesd a Campus Mundi Facebook oldalát!

A CAMPUS MUNDI PROGRAM AZ EFOP-3.4.2 KIEMELT PROJEKT „CAMPUS MUNDI - FELSŐOKTATÁSI MOBILITÁSI ÉS NEMZETKÖZIESÍTÉSI PROGRAM” CÍMEN AZ EURÓPAI UNIÓ ÉS MAGYARORSZÁG KORMÁNYÁNAK TÁMOGATÁSÁVAL, AZ EURÓPAI SZOCIÁLIS ALAP TÁRSFINANSZÍROZÁSÁVAL 6,9 MRD.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagegyetemista.blog.hu/api/trackback/id/tr3314771020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Világegyetemista

Friss topikok

Címkék

100 (1) 8 (1) Advent (1) advent (2) Adventi vásár (1) áfonya (1) alagút (1) albérlet (2) Albuquerque (9) Allgemeines Krankenhaus (1) Amalfi (1) Amerika (6) Amszterdam (2) Angkor Wat (1) Anglia (6) angol (2) anime (1) Antwerpen (7) anyagiak (1) aperitivo (1) Arches Nemzetipark (1) Arctic Circle Race (1) art (1) ARTEK (1) Assaqutaq (1) Athén (1) Ausztria (11) Azori (1) Azoriszigetek (2) Ázsia (1) Ázsiai Játékok (1) azulejo (1) Bajor (1) banán (1) Bangkok (2) bank (1) bárány (1) barát (1) barátok (2) Beatles (1) Bécs (10) Belém (1) belga (1) Belgium (29) bepakolás (1) Beregszász (7) betegség (1) bicikli (3) blog (351) blogger (1) bocconi (1) Bocconi University (1) bomdia (1) bőrönd (2) Bratislava (2) Brazilia (3) brit (1) Brno (1) Brouwerij t IJ (1) Brugge (1) Brünn (1) Brüsszel (5) búcsú (3) Busan (6) bútor (1) CabodeRoca (1) Café Fürst (1) Campus (5) Campus Mundi (433) Campus Mundi freemover (1) cantus (1) card (1) celebration (1) CEMS (2) Cezanne (1) challenge (1) cheers (1) Chiang Mai (1) Chicago (1) chili (2) christmas (1) Christmas (1) ciao (1) Cinque Terre (1) Como (1) család (1) Csehország (1) csiga (1) csípős (1) csomagolás (1) cukornád (1) Dánia (4) Dél-Korea (11) Déva (1) Donaustauf (1) drink (2) durian (1) Edinburgh (8) edzés (1) egészségügy (1) egyenruha (1) Egyesült Királyság (2) egyetem (3) Egyetem (1) egyetemista (429) egyetemi élet (4) Egyiptom (2) építészet (1) építkezés (1) Erasmus (1) Erdély (1) ESN (1) Észtország (14) észt nyelv (3) étel (4) etikett (1) Európa (1) EurópaiParlament (1) Évi (22) fagyizó (1) fagylalt (1) fáklya (1) félév (1) felhívás (1) felvonulás (1) feminizmus (1) fenntarthatóság (1) festészet (2) festmény (2) Finnország (5) finnugor (1) Firenze (12) Florida (1) foci (1) főiskola (1) fóka (1) food (3) football (1) forraltbor (1) forrócsoki (1) főzés (1) Franciaország (23) freemover (4) friends (1) futóverseny (1) gasztro (1) gasztronómia (6) Gedser (1) Gent (7) gleccser (1) GoldenWeek (1) goodbye (1) Göteborg (1) Grand Canyon (1) Greta Thunberg (1) Groningen (1) Grönland (15) Grúzia (1) Gyeongbokgung Palota (1) Gyeongbokgung palota (1) gym (1) gyógyszer (1) hallgató (1) Hamburg (1) hamburger (1) hamburgernap (1) hanbok (1) Hanoi (1) Harry Potter (2) Hawaii (1) Helsinki (1) (2) hockey (1) hoki (1) holland (1) Hollandia (2) Hong Kong (11) Honvágy (1) honvágy (1) hostel (1) Húsvét (3) Hwaseong Fortress (1) idegennyelv (2) Ikea (1) illem (1) Indonézia (3) Inodnézia (2) Írország (1) ismerkedés (1) iszlám (1) Isztambul (6) ital (2) Izland (4) Jakarta (16) Japán (14) játék (1) jégkorong (1) Joplin (2) Jordánia (15) Jyväskyä (1) kaland (1) Kambvodzsa (1) kampusz (2) Kanada (10) Karácsony (2) karácsony (7) karácsonyivásár (2) Karib-tenger (1) karnevál (1) Kárpátalja (3) kártya (1) kastélyok (1) kávé (2) képeslap (1) képregény (1) képregényfesztivál (1) képzőművészet (1) kerékpár (1) kert (1) kézilabda (1) kiállítás (3) kihívás (1) Kína (8) kirándulás (2) kiutazás (1) kollégium (1) Kolozsvár (1) Kolumbia (13) kommunikáció (1) konferencia (2) könyv (1) könyvtár (1) környezettudatosság (1) koronavírus (1) Közel-Kelet (1) közlekedés (8) Krasznojarszk (11) külföldi félév (354) kultúrsokk (1) kurzus (2) kutatás (4) lakhatás (4) legenda (1) Leidsepleinen (1) lemez (1) lengyel (2) Lengyelország (8) levelek (1) lifelong learning (1) Lisszabon (14) Liverpool (1) LochNess (1) Lolita (2) Lotte World Tower (1) Louvre (1) Lugano (1) Macerata (1) madár (1) madarak (1) Madeira (1) Malmö (1) Manet (1) manga (1) mangó (2) MarioKart (1) marketing (1) Marsrutka (1) McGill Egyetem (8) Medellín (1) MedUni Wien (1) mértékegységek (1) Miami (1) Milánó (5) Milano (2) milliomos (1) Mirabell kastély (1) miso (1) Missouri (1) Mödling (1) Monet (1) Montpellier (1) Moszkva (1) Moulin Rouge (1) Mozartkugeln (1) mozi (1) MSSU (1) Musée D’Orsay (1) művészet (9) múzeum (5) múzeumok (1) Myanmar (2) Nabokov (3) Nagyszombat (5) Navigli (2) Németország (25) New York (8) Nimes (6) Nímes (1) Nizza (1) Normandia (2) Norvégia (4) Nürnberg (1) nyelv (6) nyelvészet (1) nyelvtanulás (1) nyelvtudás (2) oktatás (4) oktató (1) Olas (1) Olaszország (41) olvasás (1) Olympic Park (1) önkénteskedés (1) önkéntesség (1) online (3) Oostende (1) Orlando (1) ororszlán (1) Oroszország (11) orvos (2) orvostudomány (4) ősz (1) ösztöndíj (365) ötödikszéria (1) Pado (1) Padova (15) padthai (1) Palace (1) pályázás (1) papaya (1) Párizs (4) párizs (2) Passau (9) pastadelnata (1) Pathé (1) pauldelvaux (1) Peipus-tó (1) pénz (4) pénzügyek (1) Philadelphia (1) piac (1) pilates (1) Pisa (2) pisilőkisfiú (1) pizza (1) Pompei (1) Porto (5) Portugália (37) postcard (1) Pozsony (4) prom (1) pszichológia (1) repülő (1) részképzés (289) Ringló (1) Rió (1) roadtrip (1) robogó (1) Róma (2) Románia (1) rovar (1) rövid tanulmányút (16) Saint-Josse (1) Salzach folyó (1) Salzburg (1) SanMarino (1) SaoPaulo (5) sarkifény (2) Saturnia hot spring (1) Schwedagon pagoda (1) Seegrotte barlang (1) séta (1) shopping (1) síelés (1) Sintra (1) Sisimiut (14) Skócia (10) spanyol (2) Spanyolország (4) spórolás (2) sport (2) Stockholm (5) stratégia (1) street art (1) studentnation (1) study (1) sushi (2) sütemény (1) sütőtök (1) Svájc (1) Svédország (11) szakmaigyakorlat (53) szakmai gyakorlat (1) szállás (2) szálláskeresés (3) szemeszter (1) szemét (1) Szentpétervár (1) szerzetesek (1) szilveszter (1) Szingapúr (1) szivar (1) Szlovákia (7) szöcske (1) szokások (1) Szöul (2) Szülinap (1) tájfun (1) Tajvan (1) Tallin (1) tanár (1) tanulás (1) tanulmányi ösztöndíj (379) társasjáték (1) Tartmus (1) Tartu (11) Tartu Night Run (1) taxi (1) TDK (1) tea (3) TED (2) temető (1) Tenerife (1) tengerpart (2) természet (1) tészta (1) Thaiföld (11) Tibiliszi (1) TIFF (1) Tokio (1) Tokió (5) Tokyo (5) tömeg (2) tömegközlekedés (1) Törökország (6) Toszkána (1) travel (1) Trento (1) Tromso (3) Tübingen (11) túra (2) turista (1) UIT (1) Új-Mexikó (2) újév (1) újszéria (1) UK (2) Ukrajna (11) ünnep (2) Uppsala (4) USA (24) utazás (5) Valencia (4) vallás (1) VanGogh (1) várostörténet (1) Varsó (7) vásár (1) vásárlás (1) Velence (1) vendégposzt (34) vendégposztoló (3) Verona (1) VilágEgyetemista (439) Vintage (1) vizsga (3) vizsgaidőszak (1) Vladimir Nabokov (1) vonat (1) wc (1) Weihnacht (1) wine (1) Wolf Dietrich von Raitenau (1) Worcester (2) Yeouido (1) zene (1) Zentralfriedhof (1) zsíroscsütörtök (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása